Δίχως τέλος παραμένει το «θρίλερ» της συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς στο αυστραλιανό grand slam. Για δεύτερη φορά ακυρώνεται η βίζα του, ενώ ο ίδιος άσκησε ήδη έφεση.Η Αυστραλία για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών ακύρωσε την βίζα του νούμερο ένα αντισφαιριστή στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς σε μια διαμάχη με κύριο σημείο το αν μπορεί να παραμείνει στη χώρα ως ανεμβολίαστος.

Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χωκ, μετά την παρέλευση αρκετών 24-ώρων από την δικαστική απόφαση που δικαίωνε τον Τζόκοβιτς, ανακοίνωσε, αργά το απόγευμα σήμερα (αυστραλιανή ώρα), την απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια παραμονής στον Σέρβο παίκτη, βάσει των αρμοδιοτήτων που του παρέχει ο νόμος.

Η απόφασή του βασίστηκε σε θέματα υγείας και τάξης και μένει να δούμε αν ο Τζόκοβιτς θα μεταφερθεί και πάλι σε ξενοδοχείο κράτησης παράτυπων μεταναστών κι ακόμη περισσότερο αν θα ξεκινήσει αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία απέλασης από τη χώρα.

Θα αγωνιστεί ο Τζόκοβιτς τη Δευτέρα;

Ωστόσο, ο 34-χρονος παίκτης άσκησε έφεση για να παραμείνει στην Αυστραλία. Η εξέτασή της ενώπιον του δικαστηρίου (και με τον ίδιο δικαστή της πρώτης ακρόασης, Anthony Kelly) ξεκίνησε πριν λίγο, περίπου στις εννέα το βράδυ, ώρα Μελβούρνης.

Ο Τζόκοβιτς έχει κληρωθεί να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν που ξεκινά την Δευτέρα. Μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν επικριτικά για τον Σέρβο είναι και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος μιλώντας σε μέσο ενημέρωσης της Ινδίας είπε ότι «ο Τζόκοβιτς παίζει με δικούς τους κανόνες» και οι υπόλοιποι, που συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες «φαινόμαστε σαν ανόητοι».

«Το 97% των παικτών έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και εμβολιάστηκαν, προκειμένου να έρθουν και να παίξουν στην Αυστραλία. Ένα μικρό ποσοστό επέλεξε να βαδίσει τον δικό του δρόμο, και η πλειοψηφία φαινόμαστε κάτι σαν χαζοί», ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωταθλητή.

«Θέμα αρχής» η ανάκληση της βίζας

Από πλευράς κυβέρνησης εκπορεύεται ότι η ανάκληση της βίζας ήταν και θέμα αρχής. Αν δεν λαμβανόταν αυτή η απόφαση, η κυβέρνηση θα ήταν αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι προσέφερε ευνοϊκή μεταχείριση σε έναν ιδιώτη μεν, αλλά διάσημο πρόσωπο δε, μόνο και μόνο επειδή «ξέρει να χειρίζεται καλά την ρακέτα», όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Σκοτ Μόρρισον

Το διήμερο που έρχεται πιθανότατα θα είναι διήμερο έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στους συνηγόρους του Τζόκοβιτς, τους νομικούς συμβούλους του κράτους και της αυστραλιανής δικαιοσύνης. Tο πιθανότερο είναι οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς να ζητήσουν την παραμονή του πελάτη τους επί αυστραλιανού εδάφους μέχρις ότου αποφανθεί ξανά η αυστραλιανή δικαιοσύνη.

«Σήμερα, έκανα χρήση των εξουσιών μου, για να ακυρώσω την βίζα του κ. Νόβακ Τζόκοβιτς, για λόγους υγείας και τάξης, πάνω στη βάση ότι ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να το πράξω», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός κ. Χωκ.

Πιθανή απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τρία χρόνια

Η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να έχει ως συνέπεια την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στη χώρα στον Τζόκοβιτς για τρία χρόνια. Ο επί εννέα φορές πρωταθλητής του Αυστραλιανού Όπεν ήλπιζε να κατακτήσει και το φετινό έτσι ώστε να καταστεί ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που φτάνει σε 21 τίτλους διοργανώσεων grand slam.

Η βίζα του Τζόκοβιτς ακυρώθηκε την πρώτη φορά κατά την άφιξή του στην Μελβούρνη στις 6 Ιανουαρίου, αλλά του επεστράφη λίγες μέρες μετά, όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της έφεσής του.

Όπως και να ‘χει η καθυστέρηση της αυστραλιανής κυβέρνησης να λάβει την απόφαση της και γενικά η όλη εξέλιξη εγείρει ανησυχίες για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η διοργάνωση του Όπεν αλλά και της Αυστραλίας γενικότερα. Ο πρώην Διευθυντής της αυστραλιανής διοργάνωσης Πωλ Μακναμή έγραψε: «Δεν μου αρέσει το δικό μας grand slam να υπόκειται σε χλευασμό».

Εν τω μεταξύ το κρατικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC μετέδωσε ότι δύο παίκτες που εισήλθαν στη χώρα με ιατρική εξαίρεση σαν αυτή του Τζόκοβιτς αναχώρησαν από την χώρα με την δική τους θέληση (δεν διευκρινίστηκε αν ήταν άντρες ή γυναίκες κι αν μπει στην κλήρωση για να παίξουν το Όπεν την προσεχή εβδομάδα).

Θέμης Καλλός- Σύδνεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ