Ο ανεμβολίαστος Νόβακ Τζόκοβιτς θα περάσει για δεύτερη νύχτα ως κρατούμενος των αυστραλιανών αρχών, μετά από την ακύρωση της βίζας του για είσοδο στη χώρα.Χθες το βράδυ, Τετάρτη, ο Νόβακ Τζόκοβιτς διανυκτέρευσε στο κρατηρήριο του αεροδρομίου της Μελβούρνης και απόψε θα βρίσκεται σε ξενοδοχειακή μονάδα κράτησης παράνομων μεταναστών. Ο νούμερο ένα αντισφαιριστής στον κόσμο όμως δεν το βάζει κάτω. Μέσω των δικηγόρων του υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης για απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Η ένσταση θα πρέπει να εκδικασθεί εγκαίρως, γιατί σε λίγες μέρες αρχίζει το Αυστραλιανό Όπεν και οι διοργανωτές θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα μπορέσει να συμμετάσχει ή όχι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ότι κατά την άφιξή του στην Μελβούρνη δεν έπεισε τις συνοριακές αρχές για την ιατρική εξαίρεση, η οποία του είχε δοθεί για να μπει στη χώρα ως ανεμβολίαστος κατά του κορωνοϊού. Υπάρχει όμως ένα αναπάντητο ερώτημα: πώς δόθηκε η βίζα στον Τζόκοβιτς πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να έρθει στη χώρα;

Η τοπική κυβέρνηση της Βικτώριας και οι διοργανωτές του Όπεν έκαναν δεκτή την ιατρική του εξαίρεση και του έδωσαν το πράσινο φως για να συμμετάσχει, ενώ η απόφασή τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε αθλητικούς και ιατρικούς παράγοντες, καθώς και από την κοινή γνώμη. Ωστόσο, η ευθύνη για την έκδοση βίζας ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές αλληκατηγορούνται γα το ποιος φταίει για το μπέρδεμα που προκλήθηκε.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, διατυμπάνισε ότι ουδείς είναι υπεράνω των νόμων και των περιοριστικών μέτρων, ακόμη κι αν πρόκειται για τον καλύτερο αντισφαιριστή στον κόσμο σήμερα. Η απόφασή του σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στο εξωτερικό -με αναμενόμενη την οργισμένη αντίδραση στην Σερβία- αλλά ο ίδιος μάλλον θα ελπίζει ότι τα λόγια του θα βρουν θετική απήχηση στο εσωτερικό της χώρας, λίγους μήνες μάλιστα πριν τις εθνικές εκλογές.

«Καλή φίλη της Αυστραλίας» η Σερβία

Η Αυστραλία αυτές τις ημέρες βιώνει ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και ο κ. Μόρισον δέχεται σφοδρές επικρίσεις για το πως η κυβέρνησή του χειρίστηκε την κατάσταση με την πανδημία. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με ανατποκρίσεις από το Βελιγράδι, είπε ότι ο Τζόκοβοτς είναι θύμα «παρενόχλησης» και ότι «όλη η Σερβία είναι στο πλευρό του». Ο Αυστραλός πρωθυπουργός πάντως, διέψυσε ότι η ακύρωση της βίζας έγινε για λόγους που έχουν να κάνουν με την Σερβία, η οποία «είναι καλή φίλη της Αυστραλίας», όπως είπε.

Έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα στην Μελβούρνη, όπου κρατείται ο Τζόκοβιτς, έσπευσαν άνθρωποι της σερβικής παροικίας και άλλοι υποστηρικτές του, εκφράζοντας την οργή τους για την συμπεριφορά που επιδείχθηκε στον κορυφαίο αντισφαιριστή. Ο άλλος σούπερ σταρ της παγκόσμιας αντισφαίρισης, ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος επίσης είναι στην Μελβούρνη, προετοιμαζόμενος για το Όπεν, είπε ότι είναι κατανοητή και αναμενόμενη η δυσφορία των Αυστραλών με την όλη υπόθεση που δημιουργήθηκε γύρω από την συμμετοχή ή όχι του Τζόκοβιτς. «Για μένα το μόνο ξεκάθαρο πράγμα είναι πως αν είσαι εμβολιασμένος μπορείς να αγωνιστείς στο Αυστραλιανό Όπεν και οπουδήποτε αλλού. Κατά την γνώμη μου ο κόσμος έχει υποφέρει αρκετά για να μην τηρούνται οι κανονισμοί», είπε ο Ισπανός και πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι πέθαναν τα τελευταία δύο χρόνια. Πιστέυω ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την πανδημία».

Τη δική του εκτίμηση κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του αυστραλιανού Όπεν, Πωλ Μακναμή, ο οποίος μιλώντας σε τοπικά MME είπε ότι η περίπτωση με την ανάκληση της βίζας δεν έχει προηγούμενο. Η στροφή 180 μοιρών έχει «πολιτική οσμή», ανέφερε ο κ. Μακναμή, που είναι από τα πλέον σεβαστά πρόσωπα της αυστραλιανής αντισφαίρισης.

Θέμης Καλλός, Σύδνεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ