Tη θέση της κυβέρνησης ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει στον πόλεμο στέλνοντας όπλα ή εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες παρουσίασε ο υπ. Δικαιοσύνης Μ. Μπούσμαν.Εμπλέκεται η Γερμανία άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας στέλνοντας όπλα και μάλιστα ολοένα πιο βαριάαλλά και έχοντας ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους; Το θέμα είναι σύνθετο, με τις απόψεις διεθνολόγων και νομικών να ποικίλλουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτό έδειξε η νομική αιτιολόγηση της αποστολής βαρέος οπλισμού και κατ‘ επέκταση της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών από τον υπ. Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (από τους Φιλελευθέρους).

Bάσει της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, η Γερμανία δεν γίνεται «εμπόλεμο μέρος» με την αποστολή στην Ουκρανία βαρέος οπλισμού και εκπαιδεύοντας στρατιώτες για τη χρήση του. «Θα ήθελα να αμβλύνω αυτή την ανησυχία που υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Ολομέλειας της γερμανικής βουλής ο υπ. Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο μόνος νόμιμος πόλεμος είναι ο αμυντικός – όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Για τον ίδιο «είναι ξεκάθαρο από νομική άποψη» ότι όποιος υποστηρίζει μια χώρα, που αμύνεται νόμιμα για να προστατεύσει τον εαυτό της, παρέχοντάς της οπλισμό δεν γίνεται αυτόματα μέρος του πολέμου. Το διεθνές δίκαιο προστατεύει ρητά την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, επομένως, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η Ουκρανία έχει κάθε λόγο να την υπερασπιστεί. «Κι αν θέλει να πετύχει αυτόν τον στόχο, εμείς πάντα θα την στηρίζουμε».

«Κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης»

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με μια επίθεση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά με μια εισβολή, με έναν τύπο πολέμου που είναι εγκληματικός», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκο Μπούσμαν, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία παραβιάζει συστηματικά κάθε πρωτόκολλο της Σύμβασης της Γενεύης για την ανθρωπιστική διαχείριση των θυμάτων του πολέμου. Ο Γερμανός υπουργός υπενθύμισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας καθώς και ότι οι αρχές του διεθνούς ποινικού δικαίου βασίζονται εν πολλοίς στο έργο της ιστορικής δίκης της Νυρεμβέργης, όπου κάθισαν στο εδώλιο ναζί εγκληματίες πολέμου.

Ο Μάρκο Μπούσμαν εξήγγειλε και την ενίσχυση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί σε βάθος υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από την τακτική γερμανική δικαιοσύνη. Ανέφερε μάλιστα ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές στηρίζουν επίσης τις έρευνες διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πρόσφατα η Επιστημονική Υπηρεσία της Μπούντεσταγκ σε μη δεσμευτική γνωμοδότησή της εκτίμησε ότι από νομικής άποψης δεν αποτελεί μεν συμμετοχή σε πόλεμο η αποστολή οπλικών συστημάτων σε αμυνόμενη χωρά, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το αντίθετο για την περίπτωση εκπαίδευσης ξένων στρατιωτών στη Γερμανία. Και τα δύο αντικείμενα αυτής της γνωμοδότησης έχουν ήδη δρομολογηθεί στην πράξη από τη γερμανική κυβέρνηση. Τόσο το «πράσινο» φως για την αποστολή σύγχρονων τεθωρακισμένων όσο και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη Σχολή Πυροβολικού στο Ίνταρ Όμπερσταϊν για τις επόμενες 40 μέρες.

Απάντηση πάντως επιχείρησε να δώσει και η υπ. Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ μιλώντας στην εκπομπή Morgenmagazin του ZDF, η οποία υποστήριξε ότι η εκπαίδευση στρατιωτών στα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία δεν αποτελεί εμπλοκή στον πόλεμο. Η Γερμανία δεν στέλνει στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά εκπαιδεύει στρατιώτες, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ