Ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας στην Ιταλία. Προηγούνται τα Αδέλφια της Ιταλίας, ενώ ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα. Στο 40% οι αναποφάσιστοι.Χθες το βράδυ στην Ιταλία ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. Τα γκάλοπ συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως φαβορί τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας με 24% της πρόθεσης ψήφου, ενώ στην δεύτερη θέση ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23%.

Συνολικά, η συντηρητική παράταξη (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) σύμφωνα με διάφορες σφυγμομετρήσεις συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων επί της κεντροαριστερής συμμαχίας.

Σοκάρουν δημοσιεύσεις της προέδρου του ακροδεξιού κόμματος

Η Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, θα ξεκινήσει σήμερα και επίσημα από την Ανκόνα την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός της με το σύνθημα «Είμαστε έτοιμοι να ξανασηκώσουμε την Ιταλία στα πόδια της». Όλες αυτές τις ημέρες δεν έλειψε η γνωστή επιθετική, ακραία στρατηγική: Μέσα σε μόλις 24 ώρες η ιταλική ακροδεξιά κατάφερε να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων για δυο διαφορετικές υποθέσεις:

Αρχικά η Μελόνι ανάρτησε βίντεο με τον βιασμό μιας νεαρής μετανάστριας από αιτούντα άσυλο. Τις εικόνες είχε πρωτοανεβάσει στο ίντερνετ ιστότοπος γνωστής εφημερίδας, αλλά η κίνησή της να τις διαμοιράσει και η ίδια κατακρίθηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Στην συνέχεια συμπεριέλαβε τους νέους που υποφέρουν από ανορεξία και βουλιμία στα άτομα τα οποία κατά την άποψή της «δεν σέβονται τους κανόνες της κοινωνίας μας».

Σύμφωνα με τους περισσότερους σχολιαστές, ενώ προς το εξωτερικό η 45χρονη πολιτικός προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει σχέση με τον νεοφασιστικό και ακροδεξιό χώρο, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να κλείνει επικίνδυνα το μάτι στους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους της.

Στο 40% οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι

Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες αναμένεται πόλωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδίως ανάμεσα στους στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και στην άκρα δεξιά. «Πρέπει να διαλέξετε, ή εμάς ή την βαθιά δεξιά», επιμένει ο πρώην πρωθυπουργός και γραμματέας των Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέττα.

Τα γκάλοπ επιμένουν ότι το 40% των Ιταλών δεν έχει αποφασίσει ακόμη το ποιον πρόκειται να εμπιστευθεί για την διακυβέρνηση της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία λοιπόν θα έχει ως κύριο στόχο αυτή την πολύτιμη -και τεράστια- δεξαμενή ψήφων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ