Με αναζήτηση νέων πολιτικών συμμαχιών, αλλά και έντονες αντεγκλήσεις κύλησε η τελευταία εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, την προσεχή Κυριακή.Ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξασφάλισε την στήριξη του ενός από τα δύο κόμματα που είχαν στηρίξει στον πρώτο γύρο τον εθνικιστή Σινάν Ογάν, για να πάρει 5,2% και να αναδειχθεί σε ρυθμιστή του δεύτερου γύρου. Όμως, αυτή η συμμαχία που ο Κιλιτσντάρογλου προσμένει να του φέρει το 2,2 % επιπλέον του ποσοστού που είχε πάρει από τους ψηφοφόρους στις κάλπες στις 14 Μαΐου, ενδέχεται τώρα να του στερήσει ψήφους του κουρδικού κόμματος.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται στον Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας πως ψεύδεται και προς τις δύο κατευθύνσεις: «Λες ψέμματα και στο κουρδικό κόμμα, αλλά και στο Κόμμα της Νίκης του Ουμίτ Οζντάγ, που είναι εθνικιστικό». Πάντως χθες το κουρδικό κόμμα, με ανακοίνωση των συμπροέδρων του, επανέλαβε την τοποθέτησή του κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

«Πήραμε ζεστό χρήμα»

Τις τελευταίες μέρες αυξάνουν και οι αιτιάσεις για τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χθες το βράδυ, από τη συχνότητα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Türk, απάντησε σε αυτές τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι πήρε «ζεστό χρήμα από χώρες του Κόλπου και άλλες φιλικές χώρες», που θα δώσουν έστω και βραχυπρόθεσμα ανάσα στην Κεντρική Τράπεζα. Πρόσθεσε δε ότι στον αγώνα για την κάθε επιπλέον ψήφο ρίχνεται και ο Σινάν Ογαν, ο οποίος «δεν ζητησε, ούτε εγώ προτίθεμαι να του δωσω ανταλλάγματα», σημείωσε ο Ερντογάν. Τόνισε μάλιστα ότι ο Ουμίτ Οζντάγ φερεται να ζητησε τρια υπουργεία, μεταξύ αυτών και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αερας νίκης που έχει το κόμμα του Ερντογάν του προκαλεί ανησυχία. Σε καθε προεκλογική ομιλία και συνέντευξη τονίζει ότι δεν πρεπει να επαναπαύεται κανείς. Πάντως ακόμη και η εταιρεία δημοσκοπήσεων KONDA που είχε προβλέψει νίκη Κιλιτσντάρογλου την 14η Μαίου, τώρα «βλέπει» νικητή του Ερντοπγάν με 52,7 %. Αλλά και ο πρόεδρος της εταιρείας SONAR που είχε προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, μας δηλώνει ότι μόλις ένα ποσοστό 2% των ψήφων του Σιναν Ογάν δύναται να μετακινηθεί προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς προβλέπει νίκη του Ερντογάν σε ενα έυρος από 52 έως και 56% των ψήφων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ