Φωτογραφία -Επιμέλεια: Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ Γκέλλυ Ανδρονίκου-Γκάσμαν. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Άσμουσεν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη σημείωσε τα εξής:

 

-Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ανταλλαγή ιδεών. Είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε στον κ. Άσμουσεν την εκτίμησή μας ότι το πρόγραμμα μετά από 3 χρόνια εφαρμογής παραμένει μη βιώσιμο, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

-Και, βεβαίως, εκτιμήσαμε και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τα 3 χρόνια της εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας.

-Εστιάσαμε τη συζήτησή μας πάνω στο κρίσιμο θέμα της ρευστότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Εξηγήσαμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια. Γι’ αυτό είχαμε και το τελευταίο διάστημα φαινόμενα φυγής σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

-Τέλος, συζητήσαμε και καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο της λύσης που είχε δοθεί το 1953 για τη Γερμανία, αλλά και τις προτάσεις και σκέψεις μας σε σχέση με την αναγκαία αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία. Μια ανάπτυξη, όμως, που να μπορεί να βασίζεται σε ένα στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης.

-Ήταν μια πρώτη συνάντηση και νομίζω ότι ήταν εποικοδομητική και ουσιαστική και θα έχουμε την ευκαιρία να κρατάμε ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας.

-Τέλος, να επισημάνω ότι είχα την ευκαιρία και νομίζω ότι είναι χρέος όλων των ελλήνων πολιτικών όταν βρίσκονται και συναντιούνται με την πολιτική και οικονομική ηγεσία στην Ευρώπη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του φασισμού και των νεοναζί. Χθες είχαμε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός που νομίζω ότι πρέπει όλους μας να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορούν να είναι πολυδιάστατες. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας να ανασκουμπωθούμε και να λάβουμε μέτρα, ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ,ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Εγώ θα ήθελα να σας πω το εξής. Εάν η κυβέρνηση έχει, η όποια κυβέρνηση,  την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των εγκληματικών ενεργειών – προσέξτε δεν αναφέρομαι στην ιδεολογία. Στις δημοκρατίες ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να έχει όποια ιδεολογία θέλει, αλλά οι δημοκρατίες να έχουν κανόνες και οι εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν το νόμο, γιατί έτσι προστατεύονται οι κοινωνίες. Αν, λοιπόν η οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μπορεί να το κάνει. Υπάρχει νομικό πλαίσιο να το κάνει.

Έμαθα ότι ο υπουργός Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας χθες, μία μέρα μετά τη δολοφονία όμως, έστειλε στην εισαγγελία 31 φακέλους με παραβατικές πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής. Για να τους στείλει την επόμενη μέρα, προφανώς τους είχε έτοιμους. Άρα, είχε συλλέξει τα στοιχεία. Πολλοί από αυτούς τους φακέλους μπορεί να είναι και για πράξεις που έγιναν ένα χρόνο πριν. Γιατί δεν υπήρχε αυτή η αποφασιστικότητα;

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικότητα απέναντι στην εγκληματική δράση των νεοφασιστών. Άρα, η θέση μας δεν είναι ότι πρέπει να τεθεί αυτή η οργάνωση εκτός νόμου, αλλά ότι πρέπει να τεθεί ενώπιων του νόμου με αποφασιστικότητα. Και το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα οφείλεται στη μετριοπαθή στάση που επέδειξε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Από την άλλη πλευρά όμως, πραγματικά πιστεύουμε ότι σε όλα τα κόμματα, ακόμα και σε αυτά που σήμερα κυβερνούν, υπάρχει δημοκρατικός  κόσμος που θα αποτρέψει τέτοιου είδους επιλογές. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, προχθές υπήρξαν ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που, παρά το γεγονός ότι είχαμε ένα νέο άνθρωπο νεκρό, ξαναέβγαλαν από το συρτάρι μια ανιστόρητη θεωρία, τη θεωρία των δύο άκρων. Για να μας πουν ότι, μπορεί να είχαμε νεκρό από τους φασίστες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που είναι ακραίο. Ευτυχώς, αυτά τα στελέχη έχουν αποδοκιμαστεί ευθέως από στελέχη του ίδιου  τους του κόμματος. Αυτό είναι κάτι ελπιδοφόρο για την ελληνική πολιτική ζωή. Σημαίνει ότι, ευτυχώς, δεν βρισκόμαστε στο ’60. Δεν μας έχουν πάει ακόμα στη δεκαετία του ’60 και δεν θα τους αφήσουμε να μας πάνε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ