Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ομιλεί προς τους ομογενείς για τις φιλόδοξες προοπτικές να βγει σύντομα από το οικονομικό αδιέξοδο η χώρα και να απαλλαγεί η Πατρίδα από την ανεπιθύμητη κηδεμονία τού ΔΝΤ

Φίλες και φίλοι, πρώτα απ’ όλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή και συμπαράσταση. Ειδικά τώρα που όλοι μας ζούμε μια πολύ δύσκολη στιγμή, για τη χώρα μας, μια δύσκολη κρίση, η Κρήτη δίνει δύναμη, συμπαράσταση, πάντα, η δημοκρατική Κρήτη αγωνίζεται.

Και αυτή η αγάπη που νοιώθω, είναι κάτι που κι εμένα μου δίνει δύναμη να συνεχίσουμε έναν αγώνα, να γυρίσουν τα πράγματα, να «σηκωθεί» ο ήλιος, όπως λέμε, να υπάρχει στην Ελλάδα πάλι το χαμόγελο, να δώσουμε προοπτική, να μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας δυνάμεις κι όχι με δάνειες δυνάμεις.

Κι είναι ένας τόπος εδώ, που γνωρίζω καλά, γιατί ήταν και αγαπημένος τόπος του πατέρα μου, του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ερχόταν, επισκεπτόταν, αγαπούσε την Κρήτη.

Αλλά είναι κι ένας άλλος λόγος που χαίρομαι γιατί βρίσκομαι κοντά σας. Ήμασταν τώρα στο Συνεταιρισμό σας, που έχει πάρει παγκόσμιο πρώτο βραβείο, κι αυτό δίνει επίσης κουράγιο, σε όλους μας. Διότι, τους τελευταίους μήνες ακούσαμε πολλά για την Ελλάδα, δύσκολα, πολλές φορές, απαράδεκτα και άδικα.

Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, το αποδεικνύετε εσείς. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η Ελλάδα της αξίας, η Ελλάδα που τα προϊόντα μας αναδεικνύονται πρώτα στον κόσμο, που είναι ανταγωνιστικά, που δίνουν εισόδημα στον αγρότη, στον εργαζόμενο.

Αυτό έχετε αποδείξει εσείς με τον Συνεταιρισμό σας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναδείξουμε αυτό το ωραίο που έχει η Ελλάδα. Ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα να το αναδείξουμε. Να μπορούμε να αναδείξουμε ότι πραγματικά με τον δικό μας κόπο, με τη δική μας παραγωγική δουλειά, με τη δική μας φαντασία, καινοτομία, δημιουργικότητα, με τη δική μας παραγωγή, μπορούμε να πάμε μπροστά.

Και πρέπει να τιμήσουμε και τα δικά μας προϊόντα. Πρέπει ο κάθε τόπος να τιμήσει τα ελληνικά προϊόντα, όχι επειδή είναι ελληνικά, αλλά επειδή είναι καλά, επειδή είναι η παράδοσή μας. Παράδοση μας είναι η κρητική δίαιτα, αλλά δεν είναι μόνο κρητική η παράδοση που θέλουμε να κρατήσουμε, είναι εκείνη η παράδοση που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και που δυστυχώς εμείς πρώτοι εγκαταλείπουμε.

Να ξαναβρούμε λοιπόν τις παραδόσεις μας, τις δυνάμεις μας, για να χτίσουμε πάλι την Ελλάδα των αξιών. Μια Ελλάδα που θα αναγνωρίζεται, θα είναι αξιόπιστη, θα είναι εκείνη που μπορεί να δώσει σιγουριά, ασφάλεια, προοπτική στις νέες γενιές.

Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Αυτό είναι όμορφο χωριό – βλέπω έχετε κάνει και σημαντικές προσπάθειες αναπαλαίωσης-συντήρησης, για να κρατηθεί η αισθητική, η ομορφιά, το παραδοσιακό. Συνδυασμένο αυτό με την παραγωγική δραστηριότητά σας μπορεί να βοηθήσει να ξαναζήσει η επαρχία, να δώσουμε προοπτική σε αυτές τις περιοχές.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους συνεταιριστές εδώ, διότι αυτή είναι και μία συνεταιριστική προσπάθεια, ένας Συνεταιρισμός, που δείχνει ότι όταν υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο, μια σωστή τοπική ηγεσία, σωστές αντιλήψεις και πρακτικές, πάει μπροστά ο τόπος.

Αυτά που πρέπει να αλλάξουμε είναι τα κακώς κείμενα. Έχουμε τις δυνατότητες, υπάρχουν και οι άνθρωποι, υπάρχουν οι αξίες, απλώς αυτά πρέπει να αναδείξουμε, αυτά πρέπει να προστατεύσουμε, αυτά πρέπει να στηρίξουμε.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ, είμαστε εδώ, ακριβώς, για να στηρίξουμε αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ελλάδα, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας, η Ελλάδα, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίση.

Κι εμείς είμαστε η Κυβέρνηση, το Κίνημα, που πάντα πάλευε γι’ αυτή την ανεξαρτησία, γι’ αυτή την αυτονομία, ώστε ο Έλληνας, η Ελληνίδα να έχουν πάντα το κεφάλι ψηλά. Αυτό θα καταφέρουμε και πάλι, με δυσκολίες. Ναι, πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, πληρώνουμε αμαρτίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, αλλά θα βγούμε απ’ αυτή την κρίση.

Και θέλω να στηρίξω τις προσπάθειες που κάνει και το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ιδιαίτερα εδώ, στον τόπο αυτόν, για τα θέματα του λαδιού, διότι έχουμε τη δυνατότητα πράγματι, μέσα από την ανάδειξη των σωστών προϊόντων η Ελλάδα να πάει μπροστά ξανά.

Συγχαίρω και πάλι τον Συνεταιρισμό. Θα ήθελα να παροτρύνω και τους ξενοδόχους της περιοχής και τα σούπερ μάρκετ της περιοχής: Αξιοποιήστε αυτή τη δυνατότητα, όχι μόνο γιατί αυτό είναι σωστό για την υγιεινή διατροφή, ή γιατί είναι διαφήμιση για τη χώρα μας, αλλά γιατί θα είναι ποιοτικά καλύτερος και ο τουρισμός, το τουριστικό προϊόν.

Αν, λοιπόν, ενώσουμε τις δυνάμεις μας, που είναι πολύ σημαντικό, θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως απέδειξε κι εδώ, αυτός ο Συνεταιρισμός.

Η παρουσία μου εδώ και η αγάπη σας, μου έδωσαν δυνάμεις και θα αναδείξω τη δική σας δύναμη, τη δύναμη του λαού μας, τη δύναμη του Ελληνισμού, τη δύναμη της Κρήτης, τη δύναμη αυτών των ανθρώπων που μοχθούν, παράγουν και κάνουν την Ελλάδα μια Ελλάδα της αξίας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή μας συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ