Πραγματοποιείται το 33ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. – Αφιερωμένο στην πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας κυρία Δήμητρα Παπαδοπούλου-Σίκελ καθώς και στον επί χρόνια συνεργάτη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, αείμνηστο ακούραστο δημοσιογράφο, συμπατριώτη και φίλο της Ομοσπονδίας  Ιωάννη Δελόγλου.

Στην αίθουσα χαμηλώνουν τα φώτα. Απόλυτη σιγή. Όλοι περιμένουν με αγωνία αυτό που θα ακολουθήσει. Ο ήχος της ποντιακής λύρας ακούγεται και μαζί με το ρυθμό του ποντιακού νταουλιού, που διαπερνά τους θεατές που παρακολουθούν το θέαμα. Η Μεγάλη Γιορτή ξεκινά. Οι εισόδοι ανοίγουν και 1500 νεολαίοι ξεχύνονται χορεύοντας πιασμένοι χέρι – χέρι. Περνώντας ανάμεσα από τους θεατές, κατευθύνονται προς το κέντρο της αίθουσας, όπου συγκεντρώνονται και σχηματίζουν τον κύκλο του χορού.

«Χορεύοντας αγκαλιάζουμε τη ζωή» είναι το σύνθημα του 33ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.). Περίπου 1500 νέοι χορευτές και μουσικοί από 46 συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας από διάφορα μέρη της Γερμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Ελβετίας, θα ανταμώσουν στις 7 Ιουνίου 2014 στη Smidt-Arena της πόλης του Λεβερκούζεν για να παρουσιάσουν στους περίπου θεατές μία πλούσια πολιτιστική θεματική καθώς και την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου που κατοικούσαν στις ακτές της Μαύρη Θάλασσας πριν εκδιωχθούν, συμπαρασύροντάς τους σε ένα μουσικό ταξίδι εκείνης της «γης».

Η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. διοργανώνει το φετινό φεστιβάλ σε συνεργασία με τους συλλόγους- μέλη της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπό την αιγίδα του Δημάρχου της πόλης του Λεβερκούζεν και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην πόλη του
Ντίσσελντορφ και το αφιερώνει στην πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας κυρία Δήμητρα Παπαδοπούλου-Σίκελ καθώς και στον αείμνηστο ακούραστο δημοσιογράφο, συμπατριώτη και φίλο της Ομοσπονδίας  Ιωάννη Δελόγλου. Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ χρηματοδοτείται εξ‘ολοκλήρου από την Ο.Σ.Ε.Π.Ε.

Στο φετινό 33ο Φεστιβάλ η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. θα συνεργαστεί με την DKMS (γερμανικό ίδρυμα δοτών μυελού των οστών), τιμώντας και συμβάλλοντας κυρίως στην προσπάθεια τους. Το συγκεκριμένο ίδρυμα θα παρουσιαστεί μέσω των περιπτέρων, τα οποία θα είναι εγκατεστημένα στο χώρο και θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Η DKMS αποτελεί σύμβολο για την ανθρώπινη αλληλεγγύη και το αγκάλιασμα της ζωής. Ο αγώνας κατά της λευχαιμίας θα ενισχυθεί μέσα από τις προσωπικές μας εγγραφές καθώς και μέσω δωρεών. Όλοι οι παρευρισκόμενοι καλούνται να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο κρίνουν ότι μπορούν.

Η συντονιστική επιτροπή νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. θέλει με το μήνυμα αυτό να αφιερώσει το 33ο φεστιβάλ και να το συνδέσει με τον αγώνα για ζωή, αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, στον όπου γης κατατρεγμένο, στον κάθε πρόσφυγα.

Μεταξύ των καλεσμένων της εκδήλωσης θα παραβρεθούν προσωπικότητες της πολιτικής, των επιστημών, της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκκλησίας. Το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που ξεκινάει στις 18:30, θα παρουσιάσει ο κ. Αχιλλέας Βασιλειάδης, τον οποίο θα πλαισιώσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο δημοφιλής ηθοποιός Χάρρυ Κλυνν.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με χορό, που θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συνοδεία μουσικής από το γνωστό σε όλους μας καλλιτέχνη Μιχάλη Καλλιοντζίδη, τον γιο του Χρίστο και τον πάντα δικό μας λυράρη Αντώνη Νικηφορίδη.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη σας προσκαλεί να γιορτάσετε τον πολιτισμό, τη μουσική και το χορό, στο 33ο Φεστιβάλ ποντιακών χορών στην Ευρώπη.

«Ας αγκαλιάσουμε όλοι μαζί τη ζωή!»

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας
Ηλίας Τ. Μαυρίδης     Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ