Ο τελευταίος καύσωνας και οι επιπτώσεις του θέτουν τις χώρες του λεγόμενου πρώτου κόσμου προ των ευθυνών τους. Η πρόεδρος γερμανικής αναπτυξιακής οργάνωσης ζητά την άμμεση εφαρμογή των υπεσχημένων.Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που έσπασαν σε όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης κάνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο σαφείς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι Ευρωπαίοι στενάζουν από τον καύσωνα, οι κάτοικοι άλλων χώρών στον αποκελούμενο τρίτο κόσμο εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους για να αποφύγουν τις πλημύρες, την πείνα από την παρατεταμένη ξηρασία και άλλες επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι οργανώσεις βοήθειας κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Οι πόροι που διαθέτουν δεν επαρκούν για να χορτάσουν τα εκατομμύρια των πεινασμένων, παρά το ότι οι δωρεές από ιδιώτες και η βοήθεια από αρμόδια υπουργεία ανά τον κόσμο αυξήθηκαν.

«Πλήττει αυτούς που δεν φταίνε»

Ας πάρουμε το παράδειγμα της οργάνωσης «Ψωμί για τον Κόσμο» (Brot für die Welt). Ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις της προέδρου Κορνέλια Φιλκρουγκ- Βάιτσελ, που θα πρέπει πολιτικοί και φορείς να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη. «Χωρίς την αποφασιστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η αναπτυξιακή βοήθεια μακροπρόθεσμα δεν έχει ιδιαίτερο μέλλον», προειδοποιεί. «Διότι η κλιματική αλλαγή πλήττει όλες τις προόδους στον τομέα αυτό. Για αυτό, για την οργάνωσή μας η καταπολέμηση του φαινομένου είναι εδώ και μια δεκαετία το κεντρικό μας θέμα. Είναι θέμα δικαιοσύνης».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν σε ποσοστό 90%, εκείνους που φταίνε λιγότερο. Πρόκειται για φωτχούς ανθρώπους από αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι βλέπουν την ύπαρξή τους να απειλείται από την ξηρασία ή τις πλημμύρες. Τελικά είναι αυτοί που πληρώνουν τις καταστροφές, τις οποίες προκάλεσε το στυλ ζωής των Δυτικών, οι οποίοι όμως δεν ανέλαβαν οι ίδιοι το χρηματικό κόστος για τις συνέπειες που προκάλεσαν. «Υποβάλλουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε δραματικές διαδικασίες μεταλλαγών μέσα σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα και δεν τους δίνουμε την αναγκαία οικονομική βοήθεια, ενώ εμείς θα έπρεπε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», λέει η επικεφαλής της οργάνωσης «Ψωμί για τον Κόσμο».

Ανυπολόγιστο το κόστος

Η πραγματικότητα, όπως την έζησαν αυτές τις ημέρες οι κάτοικοι της γηραιάς ηπείρου, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους. Αυξημένο κόστος αναμένεται και στη Γερμανία. Αντί λοιπόν να υπολογίζεται το κόστος απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα ως πηγή ενέργειας, καλό θα ήταν να αποκαλυφθεί ποιο θα είναι το κόστος εάν δεν γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζει η Κορνέλια Φιλκρουγκ- Βάιτσελ.

«Δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και τις διασκέψεις που ακολούθησαν, έγιναν ελάχιστα πράγματα και στη Γερμανία. Χρειαζόμαστε τελικά μια τολμηρή πολιτική για το κλίμα. Η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τους δισταγμούς της και να επιλέξει μια πολύ καθαρή γραμμή. Διότι όσα λιγότερα κάνουμε σήμερα, τόσο ακριβότερα θα μας κοστίσει αργότερα η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Άννε Βίντερ/RBB

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ