Οι γερμανικές τράπεζες πιέζουν τους πελάτες σε αναλήψεις τουλάχιστον 50 ευρώ από ΑΤΜ επιβάλλοντας τέλη. Οι ενώσεις καταναλωτών ωστόσο αντιδρούν ισχυριζόμενες ότι αρκούν οι χρεώσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.Αναλήψεις μικροποσών από τα ΑΤΜ γίνεται ολοένα και δυσκολότερες στη Γερμανία. Για πολλούς πελάτες τραπεζών είναι εφικτές μόνο με αυξημένο κόστος. Σημαντικός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επιβάλλει στους πελάτες αναλήψεις τουλάχιστον 50 ευρώ. Κυρίως οι διαδικτυακές τράπεζες καταφεύγουν σε αυτή την τακτική διότι, σε αντίθεση με τα ταμιευτήρια και τις μεγάλες τράπεζες, καταβάλλουν τέλη για τις αναλήψεις των πελατών τους από δίκτυα ΑΤΜ ξένων τραπεζών.

Από την 1η Ιουλίου οι περίπου 9 εκατομμύρια πελάτες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διαδικτυακής τράπεζας ING-Diba υποχρεούνται σε ελάχιστη ανάληψη 50 ευρώ. Εδώ και καιρό τράπεζες όπως η Comdirect, θυγατρική της Commerzbank, αλλά και η Deutsche Kreditbank (DKB) έχουν θέσει και εκείνες ως ελάχιστο όριο ανάληψης το ίδιο ποσό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ING-Diba, κατά μέσω όρο η τράπεζα χρεώνεται 1,60 ευρώ σε κάθε ανάληψη πελατών της με πιστωτική Visa. Σε αναλήψεις σε ΑΤΜ με χρεωστική τα τέλη διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Ανταγωνισμού, οι τράπεζες χρεώνουν 5 έως 7 ευρώ για αναλήψεις από ξένες τράπεζες.

Το 88% των Γερμανών χρησιμοποιούν ΑΤΜ

Παρόλα αυτά όμως η αρμόδια γερμανική υπηρεσία δεν βλέπει κανένα λόγο να θέσει πλαφόν στις χρεώσεις αναλήψεων επειδή θεωρεί ότι οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να αποφύγουν τα επιπλέον τέλη: είτε κάνοντας ανάληψη σε ΑΤΜ της δικής τους τράπεζας είτε με αναλήψεις κατά την πληρωμή σε σουπερμάρκετ και πρατήρια βενζίνης. Εδώ και χρόνια οι Γερμανοί μπορούν να κάνουν ανάληψη σε βενζινάδικα ή σουπερμάρκετ την ώρα που πληρώνουν. Μόλις όμως 4% των γερμανών πολιτών κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, δείχνει αντιπροσωπευτική έρευνα της Εταιρείας Καταναλωτικών Ερευνών (GfK). Σύμφωνα με την έρευνα για λογαριασμό του Τραπεζικού Συνδέσμου BdB, περίπου το 8% κάνει ανάληψη από τα ταμεία των τραπεζών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (88%) από το ΑΤΜ. Περίπου το 45% των καταθετών πραγματοποιούν συνήθως αναλήψεις μέχρι 100 ευρώ.

Οι ενώσεις καταναλωτών θεωρούν ότι ακριβώς επειδή τα ΑΤΜ είναι τόσο δημοφιλή οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να χρεώνουν στους πελάτες τέλη για την ανάληψη μικροποσών από τη στιγμή που οι τελευταίοι πληρώνουν ήδη χρήματα για να διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό. Την ίδια στιγμή όμως το δίκτυο των ΑΤΜ βρίσκεται σε υποχώρηση στη Γερμανία. Προφανώς διότι τα μηχανήματα είναι ακριβά και χρειάζονται συντήρηση, αλλά και ανεφοδιασμό με μετρητά. Προς το παρόν πάντως οι Γερμανοί έχουν στη διάθεσή τους 58.000 ΑΤΜ σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα, περίπου 25.000 ανήκουν στα ταμιευτήρια της Sparkasse, ενώ έπονται οι συνεταιριστικές τράπεζες με 18.000. Η διαδικτυακή ING-Diba διαθέτει συνολικά μόλις 1.200 ΑΤΜ.

Γερν Μπέρερ, Φριεντερίκα Μαρξ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ