Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στα χριστουγεννιάτικα μηνύματά τους προτρέπουν τους Βρετανούς να αφήσουν πίσω το δύσκολο για τη χώρα τους 2019 και να κοιτάξουν ενωμένοι το μέλλον.Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπουν τα χριστουγεννιάτικα μηνύματα της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δεν κρύβουν ότι το 2019 ήταν μια πολύ δύσκολη πολιτική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Το 2019 η χώρα είχε σκαμπανεβάσματα που θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Η χώρα θα πρέπει να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον, με τον λαό μας ενωμένο», υπογραμμίζει στο καθιερωμένο μήνυμά της η βασίλισσα Ελισάβετ που θα μεταδοθεί τη ημέρα των Χριστουγέννων.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δίνει βάρος στην ενότητα των Βρετανών, ωστόσο ταυτόχρονα αναμένεται να τονίσει την δέσμευση της νέας κυβέρνησης στην τήρηση κατά γράμμα όλων των δεσμεύσεων της για την ενίσχυση των βασικών πυλώνων του έθνους: υγεία, πρόνοια, παιδεία, επιστημονική έρευνα. Θα υποσχεθεί επίσης μια πολύ στενή σχέση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit στο Λονδίνο;

Κι ενώ όλα τα εορταστικά θα λάβουν χώρα στο προσκήνιο, παρασκηνιακά η διαπραγματευτική ομάδα της Βρετανίας για το Brexit υπάρχουν διαρροές στην εφημερίδα Guardian ότι εφεξής το μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιείται στο Λονδίνο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Γουεστμίνστερ, αντί των Βρυξελλών.

Αν όντως επαληθευτεί η πληροφορία θα ικανοποιήσει την βρετανική πλευρά που διαμαρτυρόταν όλα τα τελευταία τρία χρόνια για το μονοπώλιο των Βρυξελλών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να προβάλει πολύ περισσότερο τις θέσεις του αρχιδιαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ απ´ ό,τι εκείνες του αρμόδιου βρετανού υπουργού.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ