Αυτή τη χρονιά, η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας ενώ τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν στην έδρα της Ελληνικής Ένωσης, του άλλου ομογενειακού συλλόγου της Μασσαλίας.

Σ’αυτή τη γιορτή ήταν παρόντες ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία, ο Ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Μασσαλίας, ο Προξενικός Λιμενάρχης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μασσαλίας, καθώς και μέλη του συμβουλίου της, οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου και οι γονείς τους.

Έγινε αισθητή η απουσία αντιπροσώπων της Ελληνικής Ένωσης και σε μερικά παιδιά δεν δόθηκαν δώρα.

Θέλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά για τη συμμετοχή τους, αλλά πρέπει παρόλα αυτά να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις.

Αρχικά, τα ονόματα κάποιων από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου δεν είχαν γραφτεί στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια οι μαθητές αυτοί δεν ήρθαν στη γιορτή.

Παρατηρήσαμε επίσης ότι έλειπε η «ζεστασιά» των ελληνικών παραδοσιακών Χριστουγέννων. Αναφέρθηκε ο «Père Noël» χωρίς καμία αναφορά στον Άγιο Βασίλη. Δεν τραγουδήθηκαν κάλαντα ούτε των Χριστουγέννων ούτε της Πρωτοχρονιάς, και το κυριότερο, τα παιδιά αναφέρθηκαν σε χριστουγεννιάτικα έθιμα πολλών χωρών, χωρίς καν να αναφέρουν πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Είναι φυσικά σημαντικό να μαθαίνουν τα παιδιά τα έθιμα άλλων χωρών, αλλά βρισκόμαστε σ’ένα Ελληνικό Σχολείο στη Γαλλία όπου οι μαθητές παρακολουθούν ελληνικά μαθήματα περίπου τρεις ώρες κάθε εβδομάδα και, θα ήταν κατά τη γνώμη μας πιο λογικό αυτοί οι μαθητές της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ να μαθαίνουν τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα των διάφορων περιοχών της Ελλάδας, μη ξεχνώντας φυσικά και αυτά της Κύπρου.

Αυτό το άρθρο δεν αποτελεί κριτική και απευθύνεται σε καθένα από μας, αλλά κυρίως στις αρχές, στους υπεύθυνους του Ελληνικού Σχολείου, με σκοπό να ενωθούν όλοι ώστε να μεταδίδεται καλύτερα το πνεύμα του Ελληνισμού μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις.

Πηγή: www.diaspora-grecque.com



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ