Αναμένεται μερική χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία ωστόσο αυστηρά θα παραμείνουν όσον αφορά τις μετακινήσεις την περίοδο των γιορτών. Ασάφεια επικρατεί σχετικά με τους εμβολιασμούς.Η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να χαθούν όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Από τις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε όλη την χώρα, με δυνατότητα επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων και τα σαββατοκύριακα, ώστε να μπορέσει να στηριχθεί ο εμπορικός τομέας.

Παράλληλα όμως ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα Χριστούγεννα, την επομένη και την Πρωτοχρονιά, θα απαγορευθούν οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα και είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν κλειστά καφέ μπαρ και εστιατόρια.

Παρά τις πιέσεις των εμπορικών ενώσεων, τα χιονοδρομικά κέντρα (και κατά συνέπεια, τα ξενοδοχεία δίπλα στις πίστες του σκι θα μείνουν κλειστά. Η Ιταλία ετοιμάζεται επίσης να επιβάλει καραντίνα σε όσους θα επιστρέψουν από το εξωτερικό αμέσως μετά τις γιορτές διότι υπάρχει φόβος ότι μέρος των κατοίκων των βόρειων νομών της χώρας θα επιχειρήσει να πάει για σκι στην Ελβετία. Η δε μεσονύκτια λειτουργία των Χριστουγέννων, αυτή την φορά όπως όλα δείχνουν, θα τελεσθεί τέσσερις ώρες νωρίτερα, στις οκτώ το βράδυ της παραμονής. Λείπει μόνον το επίσημο «ελεύθερο» της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.

Περί εμβολίων

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά του ιού, η κυβέρνηση Κόντε δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (πιθανώς στα τέλη Ιανουαρίου) ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση να καταστεί υποχρεωτικός.

Οι ειδικοί, βέβαια, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα μπορέσει να χορηγηθεί τουλάχιστο στο 70% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Το πρόβλημα είναι και η ιταλική γραφειοκρατία: σε πολλές περιοχές της χώρας, οι πολίτες δεν μπόρεσαν ακόμη να εξασφαλίσουν ούτε το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης. Και οι περιφέρειες, όπως διαρρέει, ετοιμάζονται να μηνύσουν φαρμακευτικές εταιρίες, λόγω αθέτησης των όρων των σχετικών συμφωνιών. Για τον covid 19, θα μπορέσει, άραγε, να γίνει το θαύμα;

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ