Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας, εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ Κύπρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων με θέμα την οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε στις 15 Οκτωβρίου, στο Προε­δρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων με θέμα την οικονομία, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνι­κών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφά­νου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη και μίλησε στο Συνέδριο του Economist.

Την πεποίθηση ότι οι θυσίες μας σε ό,τι αφορά την οικονομία θα είναι προσωρινές, εξέφρασε στις 9 Οκτω­βρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οι­κονομία είναι αναγκαίες για να λει­τουργήσει το κράτος πιο αποδοτικά.

Σε ομιλία του στο δείπνο του συνεδρί­ου του περιοδικού Economist με θέ­μα: «Το πολιτικό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Economist και τους συνδιοργανωτές της διημερίδας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινο­βουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκω­σία για την πρόσκληση να είμαι ο ομι­λητής στο αποψινό δείπνο με το οποί­ο ολοκληρώνεται αυτό το σημαντικό και επίκαιρο συνέδριο. Ένα συνέδριο που αποκτά ξεχωριστή σημασία λόγω και της χρονικής στιγμής που αυτό διεξάγεται, στο μέσο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξακολου­θούμε σε ολόκληρο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, να βιώνουμε μια βαθύτατη οικονομική κρίση. Είναι μια κρίση πρωτοφανής σε εύρος, βά­θος και διάρκεια, της οποίας το τέλος ακόμα δεν έχει διαφανεί στον ορίζο­ντα, παρά τις διάφορες προβλέψεις που είχαν γίνει περί τούτου. Η κρίση προσφέρεται για άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο ο καθένας μπορεί αβίαστα να καταλήξει, είναι πως οι αγορές δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, γιατί αυτό απολήγει σε βάρος των κοινωνιών και των χωρών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσφώνησε την εκδήλωση «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης», στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προσφώνησε την εκδήλωση για τις «Ευρωπαϊκές Ημέ­ρες Ανάπτυξης», που διοργάνωσε και φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Λ” Βρυξέλλες στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη διορ­γάνωση της εκδήλωσης αυτής στο­χεύει στην προβολή της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες, καθώς επίσης στη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου διαφόρων φορέων, προερχόμενων τόσο από τον βορρά όσο και από το νότο, με εξισορρόπηση στη γεωγραφική εκπροσώπηση και στην εκπροσώπηση των δύο φύ­λων. Για το λόγο αυτό, καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την αυξημέ­νη συμμετοχή εκπροσώπων των ανα­πτυσσόμενων χωρών του νότου, των τοπικών αρχών και της τοπικής αυτο­διοίκησης, των Κοινοβουλίων των κρατών μελών, των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς επίσης και φορέων του ιδιωτικού τομέα.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος και ειδικά εμείς στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ευλαβικής προσήλωσης σε ξεπερα­σμένα δογματικά μοντέλα μιας άκρατης και χωρίς έλεγχο ελεύθερης, αγοράς που δεν έδωσαν την αναγκαία προτεραιότητα στην Κοινωνία και στον Άνθρωπο και έχουν διαβρώσει την κοινωνική συνοχή. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι σήμερα όλο και περισ­σότεροι Ευρωπαίοι στέκονται στην ουρά για μια μερίδα φαγητού».

Αντικατοχική Πορεία του Δήμου Μόρφου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, εκδήλωση στο πλαί­σιο της 32ης αντικατοχικής πορείας Μόρφου, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του τον οποίο διάβα­σε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρί­στος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη το Δήμο της κατεχόμενης Μόρφου, τα οργανω­μένα σύνολα της Μόρφου και τις κατεχόμενες κοινότητες της περιο­χής Μόρφου για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και αγώ­να καθώς και της αντικατοχικής πορείας.

Και πρόσθεσε: «Θέλω για ακόμα μια φορά να εκφράσω την ξεκάθα­ρη μας θέση, η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να παραμείνει δια­χρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς: Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμο­γές οι οποίες θα δίνουν τη δυνατό­τητα στην πλειοψηφία των Ελληνο­κυπρίων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στα σπί­τια και στις περιουσίες τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, αποδεκτή και από την δική μας πλευρά», υπογράμμισε ο Πρόε­δρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρώμη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας πραγματο­ποίησε επίσκεψη στη Ρώμη, στις 17 Οκτωβρίου, όπου είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Ιταλίας κ. Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο και τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μάριο Μόντι (φωτο).

Τη συνάντηση με τον κ. Μόντι απα­σχόλησαν θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας και των προτε­ραιοτήτων της κυπριακής Προεδρίας, καθώς και η οικονομική κρίση στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Ο Πρόε δρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μόντι για την παρούσα φάση του Κυπριακού. Το Μεσανατολικό και άλλα περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος απασχόλησαν επίσης τη συνάντηση.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ