Σε πολιτική συμφωνία για τρία μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπ.Οικονομικών της ΕΕ.Σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που αποτελεί πιεστικό αίτημα 15 χωρών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα γίνει συζήτηση σήμερα, αλλά δεν θα ληφθεί καμία απόφαση γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότι της ζητήθηκε δεν υπέβαλε πρόταση.

Αναφορικά με τις τρεις αποφάσεις, το πρώτο μέτρο προβλέπει την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά 10% και μια υποχρεωτική μείωση 5% κατά τις ώρες αιχμής. Για την επίτευξη αυτών των στόχων τα κράτη-μέλη καλούνται να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές.

Έλεγχος και στα κέρδη των παραγωγών

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει τον περιορισμό των κερδών των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από πυρηνικά και λιγνίτη. Για την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από αυτές τις πηγές η ανώτατη τιμή καθορίζεται σε 180 ευρώ/MWh. Τα πλεονάζοντα κέρδη θα εισπράττονται από τα κράτη-μέλη, τα οποία θα στηρίζουν στη συνέχεια τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τρίτο μέτρο περιλαμβάνει μια έκτακτη προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης που θα καταβάλουν οι παραγωγοί ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, οι οποία λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών εμφανίζουν ιστορικά κέρδη. Και το προϊόν αυτής της συνεισφοράς θα κατευθύνεται στους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας αναμένουν μέτρα για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά υψηλών τιμών ενέργειας» δήλωσε ο Τσέχος Υπουργός Βιομηχανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζόζεφ Σικέλα, ο οποίος διευκρίνισε ότι σήμερα στο τραπέζι δεν υπάρχει πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ο Τσέχος υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι περιμένει από την Κομισιόν να έρθει με πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν ειδικά για το πώς θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ