Κρίτων Αρσένης:
Oι χρηματοπιστωτικές εταιρείες παίζουν με την παγκόσμια πείνα.

Στρασβούργο, 17 Φεβρουαρίου 2011. Επείγον ευρωπαϊκό ζήτημα είναι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο σημερινό του ψήφισμα σχετικά με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, αναγνωρίζεται επίσης ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική πρόκληση για την επισιτιστική ασφάλεια και υποστηρίζεται η δημιουργία ενός στοχοθετημένου παγκόσμιου αποθέματος τροφίμων.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ήταν εισηγητής στο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, που είχε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του Κοινοβουλίου. Μέσα από τις τροπολογίες του Κρίτωνα Αρσένη, τονίζεται ο ρόλος των διεθνών χρηματοπιστωτικών εταιρειών που κερδοσκοπούν συστηματικά με τις τιμές των βασικών διατροφικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην ακραία αστάθεια των τιμών και ζητείται η λήψη δυναμικών ευρωπαϊκών δράσεων για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι η επισιτιστική ασφάλεια συνδέεται με την αυτάρκεια και εκφράζει την ανησυχία του για την εξάρτηση πολλών χωρών από τις εισαγωγές, ενώ τονίζει την ανάγκη υποστήριξης της μικρής κλίμακας βιολογικής γεωργίας, που προορίζεται για τοπική και περιφερειακή κατανάλωση.

Το ψήφισμα έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο δεδομένου ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι ο δείκτης τιμών τροφίμων, μετά από έξι μήνες αδιάκοπης ανόδου, έφτασε σε νέο ρεκόρ. Δραματική είναι η αύξηση της τιμής της ζάχαρης και των δημητριακών, ενώ ο FAO προβλέπει περαιτέρω αύξηση κατά 40%, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μεταξύ άλλων, η ραγδαία άνοδος των τιμών βασικών τροφών έχει πυροδοτήσει αιματηρές συγκρούσεις σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της ψηφοφορίας:

“Η επισιτιστική ασφάλεια έχει αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα. Δεδομένου ότι 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα ή από ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν, απαιτείται συνεχής εγρήγορση για τη διασφάλιση του δικαιώματος αυτού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων, όπως οι φωτιές στην Ρωσία, οι πλημμύρες στην Αυστραλία και η ξηρασία στην Αργεντινή, αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα και σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, άρα η καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στις αγορές βασικών προϊόντων καθίσταται απολύτως απαραίτητη. Επιπλέον, τα ολιγοπώλια σπόρων έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας, καθώς ευνοούν την εξάρτηση από περιορισμένο αριθμό εταιρειών για την αγορά σπόρων και ειδικών λιπασμάτων, ενώ μεγάλο κίνδυνο αποτελεί και η αυξανόμενη εξαγορά αγροτικής γης από εταιρείες και χώρες.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ