Μιλώντας ενώπιον της γερουσίας ο ιταλός πρωθυπουργός εξήγγειλε σχέδιο για την αλλαγή της Ιταλίας, μείωση του ελλείμματος μέσω της ανάπτυξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.H νέα κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία έξι γερουσιαστών ενώ στη βουλή η υπεροχή της είναι σαφώς πιο άνετη. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κάνει τις πρώτες κινήσεις της. Οι δυο και μοναδικές φορολογικές κλίμακες, στο 15% και 20% αναμένεται να εφαρμοστούν -για τις επιχειρήσεις- από το επόμενο έτος. Για τους πολίτες, σύμφωνα με τις πρώτες εξαγγελίες, το μέτρο θα ισχύσει σε δυο χρόνια.

Τα Πέντε Αστέρια, παράλληλα, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο στο υπουργείο εργασίας, έκαναν γνωστό ότι θα πρέπει να εγκριθεί μια βασική κοινωνική ασφάλιση για τους νέους που μεταφέρουν φαγητά και εμπορεύματα με ποδήλατα και μηχανές. Πρόκειται για έναν από τους πιο πρόσφατους τομείς των «νέων επαγγελμάτων», ο οποίος χαίρει ελάχιστων εγγυήσεων.

Θετική επαφή με Ουγγαρία

Το κύριο θέμα, βέβαια, παραμένει το μεταναστευτικό. Η Ιταλία λέει επίσημα «όχι», σήμερα, στην πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, την οποία συζητούν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, θεωρεί ότι ζημιώνει την χώρα.

O γραμματέας της Λέγκα επιμένει ότι πρέπει να μειωθούν οι αποβιβάσεις μεταναστών. Σκοπεύει να αυξήσει την οικονομική στήριξη προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα μεταναστευτικά ρεύματα, αρχίζοντας από τον Νίγηρα. Χθες βράδυ, δε, μιλώντας λίγο έξω από την Ρώμη, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι μεταξύ των άλλων, είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, σε θετικούς τόνους.

Σχέδιο για την αλλαγή της Ιταλίας

Πολλοί σχολιαστές όμως θεωρούν ότι μετά από τις πρώτες εβδομάδες, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε, θα αναγκασθεί να ρίξει, σε ένα βαθμό, τους τόνους του. Και η εφημερίδα Ιλ Τζορνάλε, άλλωστε, -του ομίλου Berlusconi- έχει πολλές αμφιβολίες: «η χώρα δεν μπορεί να απωθήσει τα καράβια με τους «απελπισμένους της θάλασσας» γράφει, και προσθέτει: «είναι αδύνατον να απελαθούν-σχετικά σύντομα- εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, όπως κάποιοι θέλησαν να υποσχεθούν πριν και μετά τις εκλογές του Μαρτίου».

Κατά την ομιλία του, στην γερουσία της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών» δείχνοντας μεγαλύτερη προσοχή «σε όσους ζουν έξω από τα μέγαρα της εξουσίας».

Σύμφωνα με τον Κόντε «η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει ένα σχέδιο για την αλλαγή της Ιταλίας, το οποίο και θα βασίζεται στο κυβερνητικό συμβόλαιο που υπέγραψαν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ