Όταν ο πλούτος της γνώσης λειτουργεί ως ο καλύτερος τρόπος  βαθύτερης γνωριμίας και προσέγγισης μεταξύ των λαών. 13ο Διεθνές Ελληνοκινεζικό Συνέδριο για την ιστορία επιστημών και τεχνολογίας.

Γράφει η  Αντωνία Τρουμπούκη η οποία είναι Μέλος του Δ.Σ. του ΟΔΕΓ και Ειδική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας.

Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός η πραγματοποίηση του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 27 Ιουλίου 2012 στο ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ υπό την αιγίδα της Ουνέσκο από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Στην οργανωτική επιτροπή από μέρους του Ανοικτού Πανεπιστημίου ήταν ο καθηγητής κ. Καλδής Βύρων και από μέρους της Κινεζικής Ακαδημίας ο κ. Λιάο Γιουκούν πρόεδρος και η κυρία Μέϊ Τζιαν Τζουν αντιπρόεδρος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντού Tσιoυέν, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Κοκκώσης, του ΤΕΕ και επιστημονικοί συνεργάτες.

Μετείχαν Κινέζοι και Έλληνες καθηγητές με ομιλίες που αφορούσαν κυρίως τις θετικές επιστήμες. Ενδεικτικά παραθέτουμε στοιχεία των εισηγήσεων:

« Η Αστρονομία πηγάζει από τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου. Η παρατήρηση του έναστρου ουρανού οδήγησε στην χρήση ημερολογίων. Ο χρόνος μεταξύ δύο ισημεριών ισούται με το έτος. Στην Κρήτη από το 3000 π.Χ. στην μυθική τοποθεσία ταφής και ανάστασης του θεού Δία υπήρχαν υποτυπώδη μέσα αστρονομίας. Οι Έλληνες τήρησαν το οκταετές ημερολόγιο με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (776 π.Χ.).

Για την ανάπτυξη των ημερολογίων χρησίμευσαν τα μαθηματικά καθώς και έννοιες αιτιοκρατίας, που αναπαριστούν τα φυσικά φαινόμενα με μαθηματικό τρόπο. Οι νόμοι της φύσεως, που υμνούνται στα ορφικά, περιγράφονται με μαθηματικό τρόπο κατά τον Πυθαγόρα και τον Πλάτωνα, και κυβερνούν το σύμπαν κατά τους Αναξαγόρα, Λεύκιππο, Δημόκριτο και Αναξιμένη. Ο Αναξαγόρας (488–428 π.Χ.) εντυπωσιάστηκε από την εμφάνιση πύρινων κομητών και συμπέρανε ότι ο ήλιος και τ’ άστρα είναι διάπυρα.

Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι τον 5ο αιώνα π.Χ. συνέδεσαν την Αστρονομία με την Φιλοσοφία. Όρισαν τ’ άστρα, τους πλανήτες, δημιούργησαν χάρτες σφαιρών, ερμήνευσαν φαινόμενα. Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος επινόησε την θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. Ο Ίππαρχος (190-120 π.Χ.) με τις ακριβέστατες κατασκευές, τις μαθηματικές θεωρήσεις χρησιμοποίησε ως μοιρογνωμόνιο το αρχαίο στάδιο της Ρόδου για την εξερεύνηση των πλανητών. Δημιούργησε την τριγωνομετρία, έφτιαξε τον χάρτη τ’ ουρανού και της γης με συντεταγμένες.

Για την Κίνα ο καθηγητής Σαν Ξιάο Τσαν είπε ότι από την εποχή της δυναστείας των Σουνγκ και Χαν η αστρονομία ήταν ανεπτυγμένη και τα ημερολόγια παρείχαν πληροφορίες. Στην κινεζική φιλοσοφία επίγεια ζωή και ουράνια τάξη ευρίσκονται σε αρμονία. Οι αυτοκράτορες οι «Γιοι του Ουρανού» ταυτίζονται με τον πολικό αστέρα, ενώ στα ανάκτορά τους τηρούσαν γραφεία αστρονομίας.

Είχαν διαιρέσει τον Ουρανό σε 28 περιοχές και παρατηρούσαν την πορεία των άστρων, όπως της Μ. Άρκτου που λειτουργούσε ως ουράνιος ωρολογιακός μηχανισμός, σε συσχέτιση με τον Πολικό Αστέρα.

Τον 1ο π.Χ. αιώνα ο Κουν Κε χαρτογράφησε τους αστέρες όπως ο Τσανγκ Χενγκ (71-139 π.Χ.), βελτίωσε τους ουράνιους χάρτες, δημιούργησε την υδρόγειο σφαίρα και τον σεσμογράφο.

Η αστρονομία θεμελιώνεται σε αριθμούς που έχουν συμβολική σημασία. Τα μαθηματικά αποτελούν Λογική Τεχνική που υποβοηθούνται από τον άβακα. Ο καθηγητής Λιού Ντέϊλον ανέφερε ότι η ελληνική αστρονομία έγινε γνωστή μέσω των Ελληνιστικών Βασιλείων της Βακτριανής και των Ινδιών. Επί δυναστείας Μινγκ (1368-1644 μ.Χ.) και Τσινγκ (1645-1911 μ.Χ.) η ελληνική αστρονομία, γεωμετρία και τριγωνομετρία  εισήχθη στην Κίνα και επηρέασε μέσω της χρήσης αξιωμάτων την κινεζική επιστήμη. Οι Έλληνες αστρονόμοι χρησιμοποιούν στην έρευνά τους την Γεωμετρία και τα Μαθηματικά, ενώ οι Κινέζοι την Άλγεβρα και την Αριθμητική.

Το 1607 είχε μεταφραστεί η Ευκλείδιος Γεωμετρία. Το 1538-1612 μ.Χ. μεταφράστηκαν και έργα του Θαλή, Πυθαγόρα, και Ιπποκράτη. Παράλληλα μεταφέρθηκαν στην Κίνα από την Ιαπωνία έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που είχαν μεταφραστεί από τα λατινικά.

Στην Ελλάδα κατά τον Πλάτωνα  τα Μαθηματικά έχουν συγγένεια με την Φιλοσοφία και την Κοινωνιολογία. Θεμελιωτές της επιστήμης ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, ο Αυτόλυκος ο Ευκλείδης δημιουργός της θεωρητικής Γεωμετρίας. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης ανέλυσε τα βασικά γεωμετρικά θεωρήματα του Ήρωνος από την Αλεξάνδρεια.

Βλέπουμε ότι η Φυσική Φιλοσοφία που είναι η θεώρηση του κόσμου και έχει σαν βάση τους νόμους της φυσικής και των μαθηματικών, μετέπειτα γίνεται βάσει της χημείας, της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής.

Για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εντυπωσίασε το ακροατήριο, καθώς επίσης ξενάγησε τους ομιλητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται ο θησαυρός των Αντικυθήρων. Με τον ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο ο καθηγητής είπε ότι είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο, που κατασκευάστηκε από Έλληνες τεχνίτες ίσως το 150 -100 π.Χ. με πιθανότερους τον Αρχιμήδη ή τον Ίππαρχο. Είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός όπου με ορειχάλκινα γρανάζια, εκτελούνται μαθηματικές πράξεις και με αυτά κινούνται δείκτες που δείχνουν την θέση του Ήλιου και της Σελήνης. Προβλέπονται εκλείψεις, που φαίνονται στην ελικοειδή κλίμακα και η διάρκεια είναι 18 και 54 έτη. Είχε πολλές λειτουργίες, όπως, μετεωρολογικές, κλιματολογικές, ημερολογιακές, καθώς πολλές κλίμακες και δείκτες. Η ιστορία της εξέλιξης της Ελληνικής Γλώσσας μέσω προβολής στοιχείων Γραμμικής Γραφής Α΄ και Β΄ και η ανάλυση του θέματος  έγινε από τον καθηγητή Αλέξανδρο Καλοφωλιά.

Στον Ιπποκράτη σύγχρονο των κλασικών φιλοσόφων και τραγικών καθώς και των Κινέζων γιατρών Πιεν Τσιάο και Μπιάν Κιού, αναφέρθηκε ο Στέφανος Γερουλάνος, ο οποίος, στο πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό είδαμε εικονογράφηση αγγείων με ασθένειες σε ανθρώπους όμοιες με τις σημερινές, όπως το ίδιο και σε αγαλματίδια που υπάρχουν σε αρχαιολογικά μουσεία, όπως της Κορίνθου.

Ο Ιπποκράτης συστηματοποίησε την επιστημονική γνώση, καθιέρωσε την διάγνωση και συνέγραψε πλήθος βιβλίων για θεραπείες. Γνωστότερες ο όρκος του Ιπποκράτη που διαβάζεται μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες.

Για την αρχαία ελληνική τεχνολογία αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της ΕΜΑΕΤ κα Νατ. Παπαπέτρου. Για την αρχαία ελληνική πόλη από τον 9ο-18ο αιώνα π.Χ. αναφέρθηκε ο καθηγητής Σπύρος Αμουράς με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις πόλεις των Μυκηνών, της Κνωσσού, της Πριήνης, του Μυστρά και της Σκύρου. Χτισμένες με το Ιπποδάμειο σύστημα εξυπηρετούσαν δομές ιεραρχίας, τρόπους διακυβέρνησης και τις ανάγκες των κατοίκων.

Αρχαιολογική έρευνα από τον καθηγητή Μέϊ Τζιάν Ζάν για την ιστορία της Κίνας από το 7500 π.Χ., για τις παλιές πρωτεύουσες Λούο Γιανγκ, Ξινγιάν, τους εμπορικούς δρόμους που μετέφεραν τα υψηλής αισθητικής αξίας οικιακά σκεύη, μεταλλικά αντικείμενα και μετάξια. Ανακάλυψη αγγείων λεπτής πρωτοπορσελάνης που έγινε το 1956 στην πόλη Σεν ζουν Σάνγκ (εποχής 1800-200 π.Χ.). Αναφορά στην ανάπτυξη μεθόδων διακόσμησης αγγείων. Μελέτη εξέλιξης βιοτεχνίας υφασμάτων λινών, μεταξωτών, βαμβακερών.

Για τους Κινέζους θαλασσοπόρους του 15ου αιώνα μίλησε ο καθηγητής Ν. Νικητάκος. Για ταξίδια από την κλασική αρχαιότητα, την ελληνιστική εποχή ως το Βυζάντιο και τους συγγραφείς που αναφέρονται σ’ αυτά μίλησε ο καθηγητής Γ. Καρτσωνάκης. Για την προσέγγιση της επιστήμης των Ελλήνων συγγραφέων από τους Κινέζους τον 18ο αιώνα από τον καθηγητή Γ. Βλαχάκη ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα.

Πλούτος γνώσης αντλήθηκε μέσα από τις πρωτότυπες εισηγήσεις, το φωτογραφικό υλικό σπάνιων χειρογράφων και στοιχείων αγνώστων για μας.

Το 1928 έγινε η Κινεζική Ακαδημία και το 1945 η Ακαδημία Κινεζικών Επιστημών. Το 1980 επιτακτική ήταν η ανάγκη συστηματοποίησης πληροφοριών με τεχνικά μέσα για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος. Εμείς ευχόμαστε συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο έργο των συνδιοργανωτών.

 


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ