Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο τραπεζικός λογαριασμός πρέπει να γίνει δικαίωμα για κάθε Ευρωπαίο πολίτη για να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός και η παρανομία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η διαπίστωση, ότι 670.000 ενήλικες στην Γερμανία δεν διαθέτουν σήμερα τραπεζικό λογαριασμό, ούτε συναλλάσσονται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και θεωρούνται κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, ανάγκασε την Επιτροπή της Ε.Ε.
να δρομολογήσει σχετικό νομοσχέδιο, που στόχο έχει να αλλάξει αυτή την κατάσταση σε όλες τις χώρες-μέλη.
Όποιος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό όψεως στην Γερμανία, θεωρείται «άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας», δηλώνει η κ. Πάμελα Βέλμαν από την Κεντρική Υπηρεσία Καταναλωτών στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Γερμανίδα νομικός ασχολείται με υποθέσεις ανθρώπων, οι οποίοι έχουν δυσκολίες με τις γερμανικές τράπεζες, είτε γιατί οι τράπεζες έκλεισαν τους λογαριασμούς τους, είτε γιατί δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν λογαριασμό, επειδή δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κατά κανόνα ανέργους, υπερχρεωμένους ή χαμηλοεισοδηματίες. Πρόκειται για ανθρώπους, που για τις τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον ή αξία. Πολλοί από αυτούς, επειδή ακριβώς δεν διαθέτουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, περνούν στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο. Και δεν είναι περίεργο, αφού κανείς εργοδότης δεν θα δεχόταν κάποιον εργαζόμενο στην δουλειά του, εάν ο εργαζόμενος αυτός ζητούσε κάθε μήνα να παίρνει τον μισθό τους τοις μετρητοίς.

Κοινωνική απομόνωση και παρανομία

«Όταν πρόκειται για χρήματα, σταματάει κάθε φιλία», λένε οι Γερμανοί. Σύμφωνα με την κ. Πάμελα Βέλμαν, «πολλοί εισπράττουν έντονα τις επιπτώσεις του να μη διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι ή να κάνουν μια σύνδεση κινητού τηλεφώνου. Όποιοι θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, χρησιμοποιούν συνήθως τον τραπεζικό λογαριασμό ενός φίλου ή ακόμη χρησιμοποιούν το όνομά του για να κλείσουν ένα συμβόλαιο. Όλα αυτά, όμως, είναι παράνομα και ως εκ τούτου δεν πρόκειται για μια πραγματική λύση».
Στην Γερμανία πάντως υπάρχουν κανόνες, που προβλέπουν, ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει πρόσβαση σε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Από την δεκαετία του 1990 η λεγόμενη «Γερμανική Οικονομία Πιστώσεων» εγγυάται, ότι καθένας μπορεί να έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος, όμως, θα έχει θετικό πρόσημο. Ωστόσο, ακόμα και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεση του το 2011 διαπιστώνει, ότι ο αριθμός των ανθρώπων, που δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό αυξάνεται συνεχώς.

Δικαίωμα του κάθε ευρωπαίου πολίτη ο τραπεζικός λογαριασμός

Η Κομισιόν παράλληλα εκτιμά, ότι τουλάχιστον 30 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό – σχεδόν ένας στους έξι πολίτες της Ε.Ε.. Περισσότερο δραματική είναι η κατάσταση στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία.
Η Ε.Ε. σχεδιάζει τώρα να συντάξει ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει, ότι η πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Η κ. Ούτα Χάουσμαν από την Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «FIAN» υποστηρίζει, πως το να διαθέτει κανείς έναν τραπεζικό λογαριασμό, είναι ένας τρόπος να εφαρμόζονται και να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Όταν κάποιος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, τότε μπαίνει μέσα σε στρόβιλο, που τον οδηγεί όλο και περισσότερο στην κοινωνική απομόνωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ