ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Σ.Α.Φ.”, ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΔΚ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΦΛΩ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΕΩΝ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ 6-8/8/2010

Φλώρινα, 9 Αυγούστου 2010. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το «1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Απανταχού Νέων Φλωρινιωτών», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Φλώρινας, από τις 06 έως και τις 09 Αυγούστου 2010.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την ΤΕΔΚ Νομού Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας και την ΑΝΦΛΔ.

Η υλοποίηση του παραπάνω συνεδρίου είχε αποφασιστεί το 2008, κατά τη διεξαγωγή του «3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απανταχού Φλωρινιωτών», προκειμένου οι νέοι Φλωρινιώτες του εξωτερικού να αποκτήσουν ισχυρότερους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και να μπορέσουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να ικανοποιήσουν ανάγκες επικοινωνίας με τον τόπο τους.

Στο συνέδριο συμμετείχαν και φιλοξενήθηκαν νέες και νέοι από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησαν τρεις νέοι από την Κωνσταντινούπολη.

Το πρωί πριν από την έναρξη του συνεδρίου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Φλώρινας Στέφανο Παπαναστασίου, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Δημήτρη Ηλιάδη, το Νομάρχη Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεόκλητο ενώ ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας και στον Αρχαιολογικό Χώρο, στο Λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.

Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 06 Αυγούστου 2010, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φλώρινας, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, κ.κ. Θεόκλητος, ο Νομάρχης Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, η Υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, ο Βουλευτής του Νομού Φλώρινας Γιώργος Λιάνης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο Βουλευτής του Νομού Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ο Βουλευτής Σερρών Ηλίας Πολατίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κίρκος, ο Νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δημήτρης Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φλωρινιωτών εν Αθήναις «Ο Φίλιππος» Ελευθερία Παναγιωτίδου και η Πρόεδρος των Απανταχού Φλωρινιωτών από, την Αδελαΐδα Αλεξάνδρα Βακιτσίδου.

Ακόμα, συμμετείχαν Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες του Νομού, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τοπικές αρχές, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Απανταχού Φλωρινιωτών, από τη Μελβούρνη Λάζαρος Ναλπαντίδης και τον Καναδά, Γιάννης Βιδίνης, καθώς και ετεροδημότες και απόδημοι, κάθε ηλικίας.

Ο Νομάρχης Φλώρινας, στο χαιρετισμό του είπε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και τυχερός που στη θητεία μου ως Νομάρχης πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο των απανταχού νέων Φλωρινιωτών. Θέλω να σας εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση και χαρά για την παρουσία σας σ’ αυτό το πρώτο συνέδριο, στο συνέδριο της ελπίδας, της προσδοκίας και του μέλλοντος, γιατί η δική σας γενιά είναι η γενιά της ελπίδας και του μέλλοντος.

Ο Νομός μας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μας, με δύο πύλες εισόδου στη Βαλκανική ενδοχώρα, μία από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής προς την Αλβανία και μία από το τελωνείο της Νίκης προς την FYROM.

Είναι βασικά ένας Νομός με ορεινούς όγκους και με πολύ καλές κλιματικές συνθήκες. Είναι ένας τόπος ιδιαίτερος με τα δικά του χαρακτηριστικά, που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους.

Το γεγονός ότι ο Νομός μας επιλέχτηκε ως ένας από τους δέκα καλύτερους αγροτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, είναι μια τρανή απόδειξη, ότι έχει τις προϋποθέσεις, τα βασικά εκείνα στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε την ανάπτυξη του.

Είμαστε ο Νομός με το Δρυμό των Πρεσπών και το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας και με μια σειρά από οικοσυστήματα, υγροβιότοπους και περιοχές NATURA αλλά και με σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα.

Τα στοιχεία του πλούσιου εθνογραφικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο σύνολο σχεδόν του Νομού, είναι ένα μείγμα από εικαστικές τέχνες, τοπική αρχιτεκτονική, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, δοξασίες, χορό και τραγούδι, που σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στο κέντρο ενός Βαλκανικού πολυπολιτισμού.

Οι συμπατριώτες μου ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον εναλλακτικό τουρισμό.

Ξεκίνησαν οι μεθοδικές και σχεδιασμένες αντιδράσεις μας για ένα νέο μοντέλο ήπιας ανάπτυξης του νομού, αυτό της αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων μας και του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της περιοχής και αρμονικά δεμένες μ’ αυτά, βρίσκονται στον κορμό της αναπτυξιακής και οικονομικής μας πολιτικής.

Για μας η ύπαιθρος είναι μια μεγάλη δεξαμενή ικανή να εξασφαλίσει οικονομική αυτοδυναμία, αξιοπρεπή επιβίωση των κατοίκων, και να συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Η ύπαιθρος πρέπει και μπορεί να αποδειχτεί ανταγωνιστική, όχι μόνο σε περιφερειακές συνθήκες αλλά και σε διεθνείς, χωρίς να προσπαθεί να μοιάσει κάπου ή να μιμηθεί, αλλά να αξιοποιήσει το δικό της πλούτο, τις δικές της ιδιαιτερότητες, τη δική της δυναμική.

Η πολιτική μας έχει ως στόχο τη διαμόρφωση νέων προϋποθέσεων για την τοπική οικονομία και τη θεμελίωση νέας προοπτικής για το νομό και τη Δυτική Μακεδονία.

Οι αποφάσεις μας έχουν ως οδηγό την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των συμπατριωτών μου.

Θεωρούμε την επιχειρηματικότητα στον τουριστικό τομέα ως τον κυριότερο μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία πλούτου. Πλούτου, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και την κοινωνική ευημερία, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και κυρίως αυτή των νέων ανθρώπων.

Ο Ελληνισμός στο σύνολο του σχεδόν βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας δίνης απειλών και ευκαιριών.

Η περίοδος αυτή, αποδεικνύεται πράγματι καθοριστική για τη νεότερη ιστορία μας.

Αφενός οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και αφ’ ετέρου η πολύπλευρη οικονομική κρίση στη μητρόπολη του Ελληνισμού, την Ελλάδα, προσδιορίζουν τον μείζονα σκοπό μας για την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου των απανταχού νέων Φλωρινιωτών, την απελευθέρωση των αναμφισβήτητων δυνατοτήτων σας, ώστε να συμμετάσχουμε όλοι στην τοπική ανάπτυξη. Να γίνετε ο μοχλός για να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά αδιέξοδα και να οδηγηθούμε στην πρόοδο και την προκοπή αυτού του τόπου.

Η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτει ο Νομός μας, εντός και εκτός συνόρων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και η συνδρομή του καθένα μας μέσα και έξω από την Ελλάδα, είναι περισσότερο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Ιδιαίτερα η δημιουργική υπέρβαση των κομματικών αντιθέσεων που συχνά διαιρούν τους πολίτες, είναι πρωτεύον αίτημα των καιρών.

Η κοινωνική συνοχή πρέπει να είναι η ορίζουσα αρχή κάθε πολιτικής απόφασης. Και η ευθύνη όλων μας γι’ αυτό είναι μεγάλη.

Η επιλογή των επόμενων βημάτων μας, θα καθοριστεί μέσα από τις αποφάσεις, τα συμπεράσματα, τις ιδέες και τις προτάσεις του συνεδρίου αυτού, του οποίου κινητήρια δύναμη είστε εσείς, τα παιδιά μας της διασποράς, από τη μητέρα γη τη Φλώρινα.

Στρατηγική μας επιλογή ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι η ανάδειξη της Φλώρινας σε τουριστικό προορισμό με ισχυρή ταυτότητα, η οποία αναδεικνύεται μέσα από μια συνολική πολιτική ποιοτικής αναβάθμισης υπηρεσιών και προβολής και αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων μας αλλά και του πολιτισμού μας.

Η ανάπτυξη των ήπιων μορφών τουρισμού, σε συνδυασμό με τον αγροτικό τομέα που θα δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα προϊόντα της Φλωρινιώτικης γης και της παραδοσιακής μας πολιτιστικής δημιουργίας, η συνεργασία μας με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με τις όμορες Αυτοδιοικήσεις, μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό πυλώνα για την ανάπτυξη του Νομού μας.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς όπως λέγεται πλέον το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις, μέσα σε ένα φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, μέσα από τον προγραμματικό και αναπτυξιακό μας ρόλο ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο νομός της Φλώρινας μπορεί να αποτελέσει το κέντρο μια τέτοιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι εντυπωσιακοί ορεινοί όγκοι, ο εθνικός δρυμός, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι υγροβιότοποι, η απίστευτη βιοποικιλότητα μιας σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, οι έξι λίμνες μας, τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, η τοπική αρχιτεκτονική με τα παραδοσιακά μας χωριά, το εντυπωσιακό πολιτιστικό απόθεμα ηθών και εθίμων, παράδοσης και παραδοσιακών επαγγελμάτων, οι ιαματικές πηγές μας, ο απίστευτος διατροφικός πλούτος, η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, η απαράμιλλη φιλοξενία και ζεστασιά των ανθρώπων της Φλώρινας αποτελούν το βασικό κορμό και είναι τα δυναμικά στοιχεία στα οποία μπορεί να στηριχτεί μια πολιτική ανάπτυξης τουρισμού της υπαίθρου όπως είναι ο Αγροτουρισμός, ο Οικοτουρισμός, ο Οινοτουρισμός, ο Προσκυνηματικός τουρισμός, ο Ορεινός και Ορειβατικός τουρισμός, ο Τουρισμός της περιπέτειας, ο Πολιτισμικός τουρισμός, ο Χειμερινός και Χιονοδρομικός τουρισμός.

Όλα αυτά, με διάφορους συνδυασμούς για κάθε περιοχή, δημιουργούν αυτό που ονομάζουμε τουρισμό της υπαίθρου. Τουρισμό της ενδοχώρας. Και μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοτελές πακέτο δίδοντας προστιθέμενη αξία στην ύπαιθρο.

Μπορούν να έχουν και ποιότητα και ανταγωνιστικότητα.

Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το όραμα της ανάπτυξης του νομού μας μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης. Βεβαίως χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη. Είμαστε όμως στο σωστό δρόμο και τη σωστή κατεύθυνση. Με υπομονή σχέδιο και όραμα για το νομό μας, με τη συνεργασία και τη δική σας συμβολή, προχωράμε όλοι μαζί, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Γι’ αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, στο πρώτο μας συνέδριο των απανταχού νέων Φλωρινιωτών, για να συζητήσουμε το σήμερα και το αύριο των δικών μας ανθρώπων, του δικού μας τόπου, της γης των γονιών και των παππούδων μας, της κοινής μας μοίρας, που δεν γνωρίζει σύνορα, δεν ξεχωρίζει πολίτες, παρά έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του.

Είμαστε εδώ, για να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, μέσα από συγκεκριμένα σχήματα τα οποία θα αποφασίσετε εσείς, έτσι ώστε η επικοινωνία μας, η λύση των προβλημάτων, η προώθηση των κοινών στόχων, η μεταφορά της πληροφόρησης, να γίνεται ευκολότερα και να είναι αποτελεσματικότερη.

Είμαστε εδώ στη γενέθλια γη, για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να σας δούμε και να μας δείτε, να συνεχιστεί ο κοινωνικός και συγγενικός ιστός, που βίαια διακόπηκε στα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο τόπος μας και ανάγκασε πολλούς συμπατριώτες μας, συγγενείς και φίλους, να πάρουν την δύσκολη απόφαση να ξενιτευτούν.

Είναι γεγονός πως ποτέ κανένας απ’ αυτούς δεν ξέχασε τη Φλώρινα. Η σκέψη και το βλέμμα είναι πάντα στραμμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα, την οποία σκέφτονται με συγκίνηση.

Κι αυτό μπορεί ο καθένας να το δει στους τόπους όπου ζείτε. Στους τόπους όπου προκόψατε επαγγελματικά και κοινωνικά, στους τόπους όπου δημιουργήσατε μια νέα Φλώρινα, της καρδιάς και των ονείρων σας, και μας κάνετε περήφανους.

Μια τέτοια έκφραση Φλωρινιώτικης δράσης και δημιουργικής παρουσίας των αδελφών μας της διασποράς, έχουμε τη τύχη και τη χαρά να τιμήσουμε σήμερα.

Είναι η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, η Φλωρινιώτισσα πρέσβειρα, που έκανε καθημερινή της πράξη τον Εθελοντισμό και την Αλληλεγγύη, που τιμάει τη γενέτειρα της την Πρέσπα, τη Φλώρινα, τη Δυτική Μακεδονία και την Ελλάδα ολόκληρη, στα πέρατα της οικουμένης.

Εύχομαι καλή δουλειά κι ευχάριστη διαμονή, και το συνέδριο αυτό ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου για τον τόπο μας και τα παιδιά του της ξενιτιάς».

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, ο Νομάρχης Φλώρινας, βράβευσε την Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, για την ανάδειξη της ως «Γυναίκα της Χρονιάς, από την Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία» αλλά και για τη συνεισφορά της στη διατήρηση των δεσμών των αποδήμων με τη Φλώρινα.

Ακολούθησε η ομιλία του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Φλώρινας, Ιουστίνου Μπαρδάκα και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες του συνεδρίου παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του ήμου Φλώρινας, στο Νέο Πάρκο Φλώρινας.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, στην πρωινή συνεδρία, μίλησαν ο δάσκαλος και λαογράφος Λάζαρος Μέλλιος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΦΛΔ Ζέτα Ρίζου, η δημοσιογράφος της ομογένειας Διαμαντένια Ρίμπα, ο Απόστολος Ασλανίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Φλωρινιωτών εν Αθήναις «Ο Φίλιππος» και ο απόδημος από την Αδελαΐδα, Φώτιος Βακιτσίδης, ενώ παράλληλα το λόγο έλαβαν παρευρισκόμενοι στην αίθουσα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν τόσο επί των εισηγήσεων, όσο και για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Νυμφαίο, όπου ξεναγήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής από τον Λάζαρο Μέλλιο και στην Κοινότητα του Νυμφαίου από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαο Μέρτζο.

Στην απογευματινή συνεδρία, μίλησαν οι απόδημοι Γεωργία Μαρκούλη από τον Καναδά, Αικατερίνη Παυλίδου από την Ευρώπη καθώς και οι Σοφία Βασιλειάδου, Άννα Ναλπαντίδη και Ιωάννης Μακρίδης από τη Μελβούρνη.

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών και παρεμβάσεων του συνεδρίου, ο Νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος πρότεινε την προσωρινή εκλογή του 1ου Προεδρείου του Συμβουλίου των Νέων Απανταχού Φλωρινιωτών, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Το νέο Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 09 Αυγούστου 2010, προκειμένου να οριστικοποιήσει το καταστατικό του και να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι σύνεδροι παρακολούθησαν μουσική βραδιά, αφιερωμένη στους καλλιτέχνες του Νομού Φλώρινας.

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν την περιοχή των Πρεσπών, όπου ξεναγήθηκαν από τον Λάζαρο Μέλλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ