Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 13 Μαρτίου από τότε που ο Χόρχε Μπεργκόλιο από την Αργεντινή πήρε το χρίσμα του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας. Τι κατάφερε μέχρι τώρα;«Ξέρετε, η δουλειά του Κονκλάβιου ήταν να εκλέξει έναν Επίσκοπο Ρώμης. Φαίνεται ότι οι αδελφοί μου οι Καρδινάλιοι πήγαν σχεδόν στα πέρατα της γης για να τον βρουν…»

Ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ήταν πάντα χαμηλών τόνων. Πολλοί ρωτούσαν «Χόρχε πώς;…» όταν έγινε γνωστό το όνομά του. Οι ειδικοί της εκκλησίας όμως γνώριζαν ότι ο τότε 76χρονος αγωνιζόταν να διαδεχθεί τον εκλιπόντα Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 2005, αλλά έχασε από τον Γερμανό Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος αργότερα έγινε Πάπας Βενέδικτος XVI.

Δέκα χρόνια αργότερα, αν και πολλοί ακόμα διερωτώνται ποιος είναι αυτός ο Πάπας από την Αργεντινή, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του.

Διαφορετικός από τους άλλους

Είναι ο πρώτος Πάπας που χρησιμοποίησε το όνομα Φραγκίσκος του ιδρυτή του τάγματος των Φραγκισκανών. Όλοι οι προκάτοχοί του τιμούσαν τον Φραγκίσκο της Ασίζης, τον προστάτη των φτωχών, αλλά κανείς δεν διάλεξε το όνομά του. Και αυτό, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, έχει ένα νόημα.

Ο Μάσιμο Φατζιόλι, Ιταλοαμερικανός ιστορικός σε εκκλησιαστικά θέματα, λέει σχετικά με το ποιος είναι ο Πάπας Φρασκίσκος:

«Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ο πρώτος πραγματικά παγκόσμιος Πάπας, ένας μη δυτικός Πάπας που απελευθέρωσε την εκκλησία από την ιδέα ενός ηθικολογικού αστικού καθολικισμού της μεσαίας τάξης»

Και πράγματι ασχολήθηκε και έδωσε έμφαση σε πτυχές που κανένας άλλος μέχρι τότε δεν είχε κάνει με αυτό τον τρόπο.Πρώτα από όλα έφερε στο επίκεντρο τη φτώχεια, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Έτοιμος για διάλογο

Ακόμη με την εγκύκλιο «Laudato si» για το περιβάλλον το 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια προσπάθειά του να επηρεάσει την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2015. Επίσης στα 40 ταξίδια του στο εξωτερικό ασχολήθηκε με αυτούς που ζουν στο περιθώριο των εθνικών κοινωνιών, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει τις βιομηχανικές χώρες και κυρίως τους Ευρωπαίους. Στη διάρκεια της πανδημίας ζητούσε πάντα να βοηθηθούν με εμβόλια οι φτωχότερες χώρες.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην Καθολική Εκκλησία συγκλόνιζαν τον κόσμο. Δεν προσπάθησε να τα κουκουλώσει αλλά αντίθετα επιχείρησε να ρίξει φως. Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία μέχρι σήμερα Πάπας, αναζητά τον διάλογο και δεν διστάζει να προτρέψει την Καθολική Εκκλησία να σκεφθεί τις ίδιες τις μέχρι σήμερα ενέργειές της.

Κρίστοφ Στρακ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ