Μεγάλο Ιστορικό – Επιστημονικό Συνέδριο στην Αθήνα

Κατάμεστη η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»

Μεγάλο επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2011 στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και την προσάρτησή της στην μητέρα πατρίδα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», συναντήθηκαν γενιές Θεσσαλών που γεννήθηκαν στα χωριά από όπου κάποτε ξενιτεύτηκαν ζητώντας καλύτερη ζωή στην πρωτεύουσα, αλλά και ευρύ πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας για το ανήσυχο πνεύμα τους.

Η Πανθεσσαλική στέγη συμπλήρωσε 34 χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζήσης Γρηγορίου στη θέση του κυρίου Αγοραστού, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λάρισας κα. Βασιλική Αλεξανδρίδου, η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, κα. Αναστασία Παυλίδου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας, Αργύρης Ντινόπουλος και Νίκος Καντερές, ο πληρεξούσιος Υπουργός στον ΟΗΕ κ. Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών κ. Τζόκας, οι στρατηγοί εν αποστρατεία κ. Γ. Βασιλείου και κ. Λ. Ζέκιος, οι πρόεδροι Θεσσαλικών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Μεγάλη τιμή για το συνέδριο ήταν η παρουσία του τελευταίου επιζώντα του «Παπανικολή», βετεράνου του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, Νικόλαου Τασιάκου, καταγόμενου από τη Δρακότρυπα Καρδίτσας.

Χορηγοί

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους μεγάλους χορηγούς όπως η περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΟΠΑΠ, η εφημερίδα «Ελευθερία Λάρισας», ο Δήμος Πύλης, τα αναψυκτικά Κλιάφα, το περιοδικό «Δευκαλίων, ο Θεσσαλός» και το Ταξιδιωτικό Γραφείο «Anasa travel» του Καρδιτσιώτη Χρήστου Πατάκη.

Το διήμερο συνέδριο περιείχε 20 πρωτότυπες επιστημονικές εισηγήσεις και η θεματολογία του άγγιξε από την αρχαία εποχή μέχρι την πρόσφατη την πρόσφατη ιστορία. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική στέγη», Στέφανος Γ. Κούτρας, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η Θεσσαλία κλείνει 130 χρόνια ελεύθερη μετά την προσάρτησή της στη μητέρα πατρίδα. Δεν είναι υποχρέωσή μας, αλλά καθήκον όλων μας να τιμούμε αγώνες, κυρίως σήμερα που η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές. Ο σκοπός διοργάνωσης του συνεδρίου είναι διττός. Αφενός να τιμήσουμε τους αγώνες όλων εκείνων χάρη στους οποίους σκεφτόμαστε σήμερα ελεύθερα, αφετέρου να αποτιμήσουμε την προσφορά της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος. Η Θεσσαλία δεν ήταν μπροστάρης μόνο στους αγώνες, αλλά και στην παιδεία και τις επιστήμες. Από τον Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Καραϊσκάκη και από τον Πλαστήρα μέχρι τον Άνθιμο Γαζή, τον Γιωργάκη Ολύμπιο και τον Οικονόμου των εξ΄ Οικονόμων. Καραγκούνηδες, Βλάχοι, Πηλιορείτες, όλοι ήταν παρόντες στο κάλεσμα της ελευθερίας.»

Για να τιμήσει η Πανθεσσαλική Στέγη τους αγώνες αυτούς και με τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Στέφανου Κούτρα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν γραμματόσημο για τα 130 χρόνια της ελεύθερης Θεσσαλίας, το οποίο συνοδεύεται από ένα δεύτερο το οποίο απεικονίζει τα Μετέωρα.

Τιμητικές Απονομές

Τιμήθηκαν ο εμπνευστής της Πανθεσσαλικής Στέγης Αχιλλέας Σκούρτης από τα Τρίκαλα, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Πανθεσσαλικής και μίλησε για την ανάγκη ομοψυχίας όλων των Θεσσαλών, καθώς και οι απερχόμενοι Πρόεδροι της Ένωσης στο βάθος της πορείας της π. Ανάργυρος Χασιώτης, Αθανάσιος Κουκούλας, Ιωάννα Σπηλιοτακάρα, Βασίλης Καψουράχης, Επαμεινώντας Μπακάλης και Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Το συνέδριο πλαισίωσαν χορευτικά συγκροτήματα από τη Λάρισα, ο σύλλογος Αργιθεατών Άγιος Νικόλαος, ο χορευτικός όμιλος «Το σεργιάνι Καρδίτσας», και ο σύλλογος Θεσσαλών Άνω Λιοσίων «Ο Ρήγας Φεραίος». Παρουσιάστηκε σχετικό video από το λαογραφικό όμιλο Τρικάλων «Οι Θεριστάδες», όπως και από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων «Ο Ασκληπιός» για τη ζωή και το έργο των Θεσσαλών μεταναστών στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Οι ομιλίες

Στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου η αντ/δρος κα. Ιωάννα Αναστασοπούλου, Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π έκανε αναφορά στους Θεούς του Ολύμπου και το σήμερα των Θεσσαλών. Συγκεκριμένα ανέφερε «Εκεί που έχουν διαλέξει για φωλιά τους οι Θεοί της Αρχαίας Ελλάδας, εκεί βρίσκεται και ο Πηνειός ποταμός για να τους δροσίζει. Η Θεσσαλική φύση γεννάει μύθους, αλλά και μέταλλα συνυφασμένα με την ίδια τη ζωή, όπως το μαγνήσιο. Ο ίδιος ο Σικελιάνος υμνεί τη γενέτειρα του Αχιλλέα και τις επιλογές του Αίολου να αφήσει τα μισά του παιδιά στο Βόλο και τα άλλα μισά στην Ιωνία. Στα Τρίκαλα το πρώτο Ασκληπιείο και τα μυστικά της ιατρικής. Εκεί και οι σύγχρονοι μάγοι της, όπως ο καρδιοχειρούργος Γ. Τόλης. Εκεί ο Ρήγας Φεραίος και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Δάσκαλοι του γένους και της αγάπης για τα γράμματα έζησαν στα άγια χώματά της. Γενέθλια γη αγίων, ποιητών, λογοτεχνών, οπλαρχηγών, ζωγράφων και αγιογράφων.»

Στο συνέδριο μίλησαν κι άλλοι επιστήμονες που έλκουν την καταγωγή τους από το Νομό Τρικάλων. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν του υποψήφιου διδάκτορα γλωσσολογίας Σωτήρη Ρουσιάκη που μίλησε για τη θεσσαλική διάλεκτο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η θεσσαλική διάλεκτος αποτελεί μια από τις πιο συντηρητικές διαλεκτικές μορφές της Ελληνικής και κατέχει ιδιαίτερη θέση στον βορειοελλαδικό διαλεκτόφωνο χώρο. Toύτο επισημαίνεται ήδη στην πρώτη μνημειώδη μελέτη από τον μεγάλο Έλληνα γλωσσολόγo Τυρναβίτη Αχιλλέα Τζάρτζανο και παραμένει έντονο ακόμα και σήμερα, καθώς διαπιστώνεται ισχυρή συχνότητα εμφάνισης των διαλεκτικών χαρακτηριστικών σε όλα τα επίπεδα επικοινωνίας. Παρουσιάζονται τα κύρια χαρακτηριστικά της θεσσαλικής διαλέκτου η εσωτερική ποικιλότητα και η θέση της στο βορειοελληνικό διαλεκτόφωνο χώρο».

Επίσης ενδιαφέρουσα εισήγηση έκανε ο Ισαάκ Τεγόπουλος, Θεολόγος, που μίλησε για το Βυζάντιο και τη Θεσσαλία τον 13ο αιώνα. Η κ. Τσιάρα αναφέρθηκε στη συμβολή της Καλαμπάκας και της επαρχίας της στους αγώνες της Θεσσαλίας κατά τα έτη 1854, 1889,1897. Ιδιαίτερη τιμητική αναφορά για την προσφορά των γυναικών της Θεσσαλίας έγινε από την Έφη Μπέκου, αντιπρόεδρο του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών, τέως γενική γραμματέας ισότητας, με την εισήγηση «Η ενεργός παρουσία και ρόλος των γυναικών στην πολιτιστική, στην κοινωνική ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Η κα. Αργυροπούλου αρχαιολόγος, αναφερόμενη στους μύθους της θεσσαλικής γης αναφέρθηκε στον Δημοσθένη και τον Σωκράτη.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η εισήγηση του Διαμαντή Γκίκα, Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας «Ο Ασκληπιός» καταγόμενου από τη Καλαμπάκα. Ξεκίνησε την παρουσίασή του λέγοντας:

Γεννήθηκα στα ξένα αλλά κάθε στιγμή η ψυχή μου και η σκέψη μου είναι στην Ελλάδα.

Μέσα από μικρού μήκους ταινία αλλά κι από δημοσιευμένες μαρτυρίες Θεσσαλών που μετανάστευσαν στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας πριν από χρόνια, φάνηκε ανάγλυφα ο πόθος και ο καημός τους να γυρίσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Θεσσαλία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα λόγια:

  • Ελένη και Κωστας Βλάχος: «Τα όνειρά μας εκπληρώθηκαν στη Γερμανία…μόνη παρηγοριά μας το ελληνόφωνο ραδιόφωνο του Μονάχου …»
  • Ξενοφών Βουτινόπουλος: «Ήθελα να βγάλω λεφτά για πρόβατα και έφτασα να βγάλω σύνταξη …»
  • Ενώ κάποιος ηλικιωμένος είχε πει: «Πουλί θα ήθελα να ήμουν και να πετάξω πάνω από το σπίτι μου …»
  • Νίκος Πολύζος: «Ο θεσσαλικός σύλλογος της Νυρεμβέργης είναι η ψυχή μου …»

Η οργανωτική επιτροπή

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτέλεσαν οι Στέφανος Κούτρας (πρόεδρος), Επαμεινώντας Στυλόπουλος (γενικός γραμματέας), Ιωάννα Αναστασοπούλου (Αντιπρόεδρος), Αχιλλέας Ντούλιας (ειδικός γραμματέας), Χριστίνα Σαξώνη (ταμίας), Κωνσταντίνος Τσιώρας (ταμίας), Μαρία- Χριστίνα Μπακλαβά (έφορος μελετών), Βιβή Κλιάφα- Χολέβα (έφορος) και οι: Θάνος Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Ευθυμίου, Βασιλική Μητσιώνη, Επαμεινώντας Μπακάλης, Αναστασία Σαλαπάτα, Παρασκευή Τσιάρα, Δημήτριος Χατζηλέλεκας ως μέλη.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη, δημοσιογράφος από τα Τρίκαλα.

Φωτό: Κώστας Βογιατζής

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ