«Παναγία Σουμελά» – 19 έως 22 Ιουλίου 2012.

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» με τις ευλογίες του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονα θα πραγματοποιήσει και φέτος το 14ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 19 έως 22 Ιουλίου 2012. Το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 600 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους Επιστήμονες Ιστορικούς και Ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ και στα 60 χρόνια παρουσίας της στον ελλαδικό χώρο , αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 700 νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.

  • Εισηγητές :

–    Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Καθηγητής Πανεπιστημίου Α.Π.Θ

–    Βασίλης Τριανταφυλλίδης (Χαρρυ Κλυνν):  Ηθοποιός-Συγγραφέας

–    Δημήτρης Πιπερίδης:  Εκδότης Περιοδικού «Αμαστρις»

–    Κατερίνα Τσαπικίδου : Δικηγόρος

–    Κατά την διάρκεια του συναπαντήματος οι νεολαίοι θα επισκεφθούν, το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης στην πόλη της Βεροίας και θα παρακολουθήσουν την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων  από τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής .

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

–    Συναυλία με Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία :Ποντιακός Σύλλογος Ν. Τραπεζούντας «Αλ. Υψηλάντης».

–    Θέατρο διαλέκτου(ποντιακό) «Βαρκίζ’ ο κλέφτες» του Δημήτρη Ψαθά  από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΡΗΤΩΝ

–    Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών «ΤΑ ΑΓΡΙΜΙΑ»

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Ø  Επίσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ημαθίας κο Κωνσταντίνο Καραπαναγιώτιδη

Ø  Μορφωτική επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας

Ø  Τρισάγιο στον  Άκη Καρολίδη (Τριπόταμο Βεροίας)

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Νέοι διοργανώνουν ένα πλούσιο Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και τραγούδια του Πόντου, ενώ οι μουσικοί και οι τραγουδιστές τα παιδιά του συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους Νέους, σταυρωτά στις ρίζες μας.

 Η Οργανωτική Επιτροπή

του 14ου «Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων»

Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά»

Για πληροφορίες κα Κυριακή Ιμιρτζίδου τηλ. 6981/952041, 2310-271812, 271336 fax: 2310-285343, email: info@panagiasoumela.gr