Από 16 έως 20 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης η 15η συνάντηση θεολόγων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD). Επι κεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και των ευαγγελικών θεολόγων ο Επίσκοπος κ. Martin Schindehütte. Θέμα της συνάντησης ήταν οι «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από ιστορικής και εκκλησιολογικής απόψεως».

Με μηνύματά τους, τόσο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Προκαθήμενος της EKD κ. Nikolaus Schneider χαιρέτησαν τη συνάντηση και ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στις εργασίες της. Στους συνέδρους απηύθυνε χαιρετισμό και ο Γεν. Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την επικαιρότητα του θέματος της συνάντησης.

Επί τέσσερεις ημέρες μελετήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στο πλαίσιο της ορθόδοξης και της ευαγγελικής παράδοσης με επίκεντρο τη σύγχρονη γερμανική πραγματικότητα και στην προοπτική της ενωμένης Ευρώπης. Την Πέμπτη 17 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των συνέδρων, στο οποίο παρέστησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Το απόγευμα της Παρασκευής το απόγευμα οι σύνεδροι παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Ι. Μ. Γωνιάς, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αμφιλοχίου. Το απόγευμα του Σαββάτου οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Μάλεμε. Αργότερα την ίδια μέρα, μέλη της γερμανόφωνης ευαγγελικής ενορίας της Κρήτης με επί κεφαλής τον πάστορα κ. Gerhard Jakobs επισκέφθηκαν την Ακαδημία.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος γερμανιστί, του οποίου επίκειται μετάφραση στα ελληνικά. Εκεί τονίζεται η αναγκαιότητα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Εκκλησίας και Κράτους στο πλαίσιο της κοινής τους διακονίας για τον άνθρωπο, ο οποίος, κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας, είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωσιν του Θεού. Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της ανάληψης κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους των χριστιανών, αλλά και η αναγκαιότητα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αξιών, όπως αυτών της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανοχής, οι οποίες εκφράζουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Πηγή: Oρθόδοξος Ακαδημία Κρήτης/www.orthodoxie.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ