190 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Γένους κατά του βάρβαρου κατακτητή. Διπλή γιορτή: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η απελευθέρωση του Έθνους.

Μπρίντιζι. Με μεγάλη επιτυχία γιόρτασε την επέτειο της 25ης Μαρτίου η Ελληνική Κοινότητα Άγιος Νικόλαος Μύρων του Μπρίντιζι. Όπως κάθε χρόνο άρχισε με την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, συλλειτούργησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος και ο π. Ιωάννης. Τιμώντας την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας και τους ήρωες του 1821, χάρη στον αγώνα και τις θυσίες των οποίων, εμείς σήμερα μπορούμε και ζούμε ελεύθεροι, η Κοινότητα οργάνωσε τις εξής δραστηριότητες:

Διάλεξη στο Μπρίντιζι στις 23 Μαρτίου ώρα 19.00, στο σχολείο Salvemini όπου η κ. Μαρία Σακελλάρη μίλησε για τον Ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1832).

Διάλεξη στο Λέτσε στις 25 Μαρτίου ώρα 17.00, στο σχολείο Dante Alighieri, οι μαθητές της ελληνικής γλώσσας διάβασαν ποιήματα και τραγούδησαν Ελληνικά τραγούδια.

Διάλεξη στην πόλη Έρκιε στις 25 Μαρτίου ώρα 11,30 στο πολυγλωσσικό λύκειο, η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου και την παρακολούθησαν όλοι οι σπουδαστές όλων των Τμημάτων, οι Καθηγητές του Σχολείου και πολλοί φιλέλληνες.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Μελιάδου Καίτη με θέμα:

“Ελληνικές Κοινότητες και Πνευματική Αναγέννηση από το 1453 έως το 1821” όπου έδωσε την εικόνα της εξελίξεως της ζωής του Έθνους από το 1453 έως το 1821, και ποια στοιχεία ήταν αυτά που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ηθικών (πνευματική αναγέννηση) και υλικών του δυνάμεων (πολεμικές δυνάμεις ξηράς και θαλάσσης) και το κατέστησαν ικανό να επαναστατήσει, να χειραφετηθεί και να υπάρξει μεταξύ των συγχρόνων κρατών.

Η Ελληνική επανάσταση υπήρξε αποτέλεσμα ωριμότητας και μακράς καλλιέργειας της εθνικής συνειδήσεως και ηθικής υπεροχής της υποδηλωθείσης φυλής απέναντι του δεσπότη της Τούρκου.

Φυσικά δεν έλειψαν από την εκδήλωση, ποιήματα και επετειακά τραγούδια, όπως είναι το, «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή», «Τα κλεφτόπουλα» «Να ‘τανε το ‘21» κ.α. μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε γεύμα μέσα σε ένα θερμό και ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον που όπως πάντα συνοδεύτηκε με παραδοσιακή μουσική και χορούς της πατρίδας μας. Άλλωστε η αγάπη για την Πατρίδα αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Λαού μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ