Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τα γεγονότα που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μνήμη ως Μικρασιατική Καταστροφή. Τα γεγονότα, δηλαδή, που οδήγησαν στην εξόντωση άγνωστο, ως σήμερα, αριθμό Ελλήνων κατοίκων της Μικράς Ασίας και ανάγκασαν 1.000.000 περίπου Μικρασιάτες Έλληνες να εκδιωχθούν βίαια από τον τόπο τους και να αναζητήσουν σωτηρία στη μητροπολιτική Ελλάδα.

Πώς ήταν άραγε η ζωή και η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών στις πρώτες τους πατρίδες; Πώς άνθρωποι οικογενειάρχες κατέληξαν πρόσφυγες, ποιες δυσκολίες συνάντησαν στο ταξίδι τους προς τη σωτηρία και ποιες αργότερα; Πώς τους δέχθηκε η ελληνική κοινωνία και πώς ενσωματώθηκαν τελικά σ’ αυτήν; Τι σημαίνει να γίνεσαι πρόσφυγας από τη μια στιγμή στην άλλη;

Τα ερωτήματα αυτά απασχόλησαν τους μαθητές των Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης τα οποία προσπάθησαν να τα διερευνήσουν μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και μαρτυρίες της εποχής.

Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η δημιουργία του ημερολογίου με τίτλο 1922-2022: Εκατό χρόνια μετά… Γνωρίζουμε, θυμόμαστε, τιμούμε. 

Στη δημιουργία του ημερολογίου συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες με ζωγραφιές και εργασίες τους, ενώ την επιμέλεια του προγράμματος καθώς και του ημερολογίου είχε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σύρμω Καπούτση.

Το ημερολόγιο μοιράστηκε σε όλους μαθητές των Σχολείων μας και αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο μέχρι και εξαντλήσεως των αποθεμάτων, για όλους όσους θα ήθελαν να το προμηθευτούν είτε τηλεφωνώντας στα γραφεία της Ελληνική Κοινότητας Μελβούρνης, στο 03 9662 2722, ή στέλνοντας email στο education@greekcommunity.com.au, με την ένδειξη «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1922-2022: Εκατό χρόνια μετά… Γνωρίζουμε, θυμόμαστε, τιμούμε».

Stavros Messinis
Σταύρος Μεσσήνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ