Το Δεκέμβριο του 2010 ο ελληνικός κινηματογράφος θα κατακτήσει και πάλι τις καρδιές του κοινού της Νυρεμβέργης.

Από 01 – 05.12.2010 λαμβάνουν χώρα στη Νυρεμβέργη για δεύτερη φορά οι Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου! Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτισμού του Δήμου Νυρεμβέργης, το KunstKulturQuartier Nürnberg καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, έχουν στόχο να συνεχίσουν την επιτυχία του 2008 και να γοητεύσουν το κινηματογραφόφιλο κοινό με την ποικιλία των προτεινόμενων ταινιών. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με γερμανικούς υπότιτλους.

Για την εναρκτήρια προβολή επιλέχθηκε η ταινία «Ψυχή βαθιά» (Βούλγαρης, 2009). Η ταινία ερευνά ένα σκοτεινό και λιγότερο γνωστό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας: τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο (1946 – 49) κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους περίπου 70.000 Έλληνες. Στο έργο προβάλλονται σκηνές από τον καθημερινό αγώνα του ελληνικού λαϊκού μετώπου και τη συντηρητική έως και αντιδραστική ελληνική κυβέρνηση στα βουνά της Μακεδονίας στο τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Παντελής Βούλγαρης, – ορμώμενος της ευκαιρίας – παρευρίσκεται προσωπικά στην προβολή της ταινίας του και είναι το τιμώμενο πρόσωπο αυτού του κινηματογραφικού αφιερώματος. Συνοδεύεται από τη σύζυγό του Ιωάννα Καρυστιάνη η οποία είναι εξίσου πετυχημένη συγγραφέας. Στα έργα του Βούλγαρη συγκαταλέγονται ταινίες όπως «Πέτρινα χρόνια» (1985) και «Νύφες» (2004) τα οποία βρήκαν μεγάλη απήχηση και στο γερμανικό κοινό. Η ταινία «Νύφες» που προβάλλεται επίσης στα πλαίσια των Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου, τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και έχει ως κεντρικό θέμα τις «νύφες επί παραγγελία» που αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν προς τη «γη της επαγγελλίας» με απώτερο σκοπό έναν καλό γάμο.

Αλλά και οι υπόλοιπες επιλεγμένες ταινίες των Ημερών Κινηματογράφου υπόσχονται ευχάριστες στιγμές ψυχαγωγίας στο φιλοθεάμον κοινό της Νυρεμβέργης.

Το ποικίλο πρόγραμμα λοιπόν περιλαμβάνει:

α) Κωμωδίες:

 • «Τέσσερα μαύρα κουστούμια» (Χαραλαμπίδης, 2010).
  Μια σχεδόν μακάβρια ταινία – με θέμα τέσσερις νεκροθάφτες, τη ζωή τους και μια εντελώς ιδιαίτερη αποστολή.
 • «Νήσος» (Δήμας, 2009).
  Μια αστεία αστυνομική ιστορία για τη διαλεύκανση ενός φόνου σε μια μικρή νησιώτικη κοινωνία.
 • «Ηλίας του 16ου» (Ζαπατίνας, 2008).
  Διασκευή μιας ελληνικής κλασικής ταινίας της δεκαετίας του ‘60 για μια αποτυχημένη, αλλά περιπετειώδη και εύθυμη ληστεία χρυσαφικών.

β) Ταινίες με ιστορικό υπόβαθρο:

 • «Πανδώρα» (Σταμπουλόπουλος, 2006).
  Μια ταινία με ιστορικό υπόβαθρο και πολιτικές προεκτάσεις η οποία ως μοναδική ελληνική ταινία δείχνει την αλλοτρίωση της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία του ‘60 μέσω της δυτικής επιρροής των ΗΠΑ.
 • «Ελ Γκρέκο» (Σμαραγδής, 2006).
  Μια ταινία για τη ζωή του περίφημου καλλιτέχνη Ελ Γκρέκο.

γ) Έργα με διεθνείς διακρίσεις:

 • «Κυνόδοντας» (Λάνθιμος, 2009).
  Μια μάλλον αμφιλεγόμενη, αντισυμβατική, προκλητική για τα ελληνικά δεδομένο ταινία που βραβεύτηκε στις Κάννες, στην οποία ένας πατέρας με ιδεαλιστικές αρχές απομονώνει στο σπίτι τα παιδιά του για να τα προστατέψει από τον έξω κόσμο.

δ) Ταινίες με κοινωνικο-πολιτικό υπόβαθρο:

 • «Ακαδημία Πλάτωνος» (Τσίτος, 2009).
  Μια εύθυμη και αστεία ταινία για τη μετανάστευση στη Ελλάδα και την επιρροή της στην ελληνική καθημερινή ζωή.

Για πρώτη φορά το πρόγραμμα των κινηματογραφικών ταινιών ολοκληρώνεται με την προβολή ταινιών μικρού μήκους. Θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας 2009 και θα απονεμηθεί το βραβείο των θεατών.

Εκτός από το τιμώμενο πρόσωπο αναμένονται κι άλλοι καλεσμένοι όπως οι σκηνοθέτες Φίλιππος Τσίτος και Χρήστος Δήμας, οι ηθοποιοί Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Nick Ashdon καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Αθήνας και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με βραδιές ζωντανής ελληνικής μουσικής (εναρκτήρια εκδήλωση: το μουσικό συγκρότημα «Νότιες νότες» από το Μόναχο θα παίξει κλασικά τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου). Επίσης θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τις ταινίες αμέσως μετά τις προβολές – όπως και μια συζήτηση με θέμα τη μετανάστευση.

Programmübersicht (in deutscher Sprache)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ