Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Θεσσαλονίκη. Ήταν μια ακόμα προσπάθεια, μια ακόμα ευκαιρία και ένα βήμα θεραπείας στη γενικότερη αγορά εργασίας και εμπορίου της πατρίδας μας η διευρυμένη 2η Ελληνογερμανική Συνάντηση, που έγινε στα πλαίσια της 8ης Διεθνούς Έκθεσης POLIS, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο Angela Merkel και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου και αφορούσε την εταιρική σχέση της Ελλάδος και της Γερμανίας.

Στο επίκεντρο αυτής της διήμερης συνάντησης ήταν η προώθηση της συνεργασίας και η δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και Πολιτών των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης υφισταμένων καθώς και της δημιουργίας νέων αδελφοποιήσεων δήμων.

Στόχο είχε επίσης η προώθηση της επικοινωνίας και των επαφών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εταίρων στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού. Αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό και όχι μόνο βήμα για την οικονομία της Ελλάδος δεν το τίμησαν οι άμεσα αρμόδιοι της χώρας μας σε αντίθεση με τους Γερμανούς.

Έτσι ενώ από τη Γερμανική πλευρά υπήρξαν κορυφαία στελέχη από την Κυβέρνηση, από την Ελληνική πλευρά έλαμψε δια της απουσίας του εκπρόσωπος της πάντα, παχυλά υποσχόμενης Ελληνικής Κυβέρνησης! Η απουσία εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης σχολιάστηκε με δυσμένεια από Έλληνες και Γερμανούς που περίμεναν σοβαρότερη αντιμετώπιση.

Από αριστερά: Σίμος Δανιηλίδης (Δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών), Γεώργιος Δακής (Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας), Ανέστης Πολυχρονίδης (Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου), Hans-Joachim Fuchtel (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών), Dr. Jens Bastian (Μέλος της Ευρωπαϊκής Kommission), Helmut Riegger (Περιφερειάρχης Pforzheim-Calw), Reiner Kneifel-Haverkamp (Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Brandenburg), Σπύρος Παναγόπουλος (δικηγόρος LLM Regensburg) und Thorsten Brinkmann (Σύμβουλος τής Gilde Detmold)

Από την Ελληνική πλευρά παραβρέθηκαν οι: Απόστολος Τζιτζικώστας (Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης), Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Σίμος Δανιηλίδης (Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), Γεώργιος Δακής (Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας), οι Δήμαρχοι: Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, Κομοτηνής Γεώργιος Πετρίδης, Ορεστιάδος Γιάννης Μπουζάς, Κοζάνης Λάζαρος Μαλουτάς, Ανατολικού Πηλίου Γεώργιος Αντώνογλου, Ωραιοκάστρου Δημήτριος Σαραμάντος, Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Αλεξανδρουπόλεως Ευάγγελος Λαμπάκης, Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, Αντιδήμαρχοι: Παραμυθιάς Δημήτριος Μαμούρης, Καστοριάς Ειρήνη Μισκία-Γεωργοσοπούλου, Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, Μιχαήλ Γεράνης (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πυλαίας), Ιωάννης Καργιώτης (Γενικός Γραμματέας Δήμου Τρικκαίων), Κωνσταντίνος Χολέβας (Ειδικός σε θέματα «Πολιτικής Προστασίας»), Νίκος Σαχινίδης (Πρόεδρος ΕΣΕΠΑ), Νικόλαος Μουσιόπουλος (Καθηγητής ΑΠΘ), Νικόλαος Βαφειάδης (Πρόεδρος ΕΕΤΑΑ), Σπύρος Μοσκόβου (Deutsche Welle), Στυλιανός Παπαδόπουλος (Γενικός Διευθυντής INTEGREO), Σοφία Μουρατίδου (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου), Οδυσσέας Αθανασιάδης (Αναπληρωτής Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), (Μόσχος Βοϊτσίδης) Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Σουλτάνα Ζορπίδου (Αρχαιολόγος-Πολιτισμολόγος, Αριστοτέλης Θωμόπουλος Α΄Αντιπρόεδρος Ξενοδόχων), Ανέστης Οσιπίδης (Διευθύνων Σύμβουλος Ταξιδιωτικής ΕΠΕ Pegasus Reisen GmbH), Εμμανουήλ Καστανάκης (Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο Παράρτημα Βορείου Ελλάδος), Χαράλαμπος Δασκαλάκης (Πρόεδρος Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών πόλεων), Στέφανος Ιορδανόπουλος (Ορκωτός Διερμηνέας, Τμηματάρχης Α΄ της Commerzbank), οι δικηγόροι Σπύρος Παναγόπουλος, Μάκης Κοσμίδης, Άρης Καψάλης, Ζήσης Σαμαράς (Καθηγητής ΑΠΘ), οι δημοσιογράφοι Γιώργος Τούλας, Αθανάσιος Ρεπάκης, Αποστόλης Ζώης και η Ομογενειακή εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ Düsseldorf.

Από τη Γερμανική πλευρά παραβρέθηκαν οι: Εκπρόσωποι από την Καθολική και Ευαγγελική Εκκλησία, HansJoachim Fuchtel (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Angela Merkel), Stefan Bilger (Μέλος της Γερμανικής Κάτω Βουλής και Μέλος της Επιτροπής Συγκοινωνιών), Wolfgang HoelscherObermaier (Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη), HermannJosef Pelgrim (Δήμαρχος Schwäbisch-Hall), Herbert Krüger (Neckartenzlingen), Benedikt Bisping (Lauf), Josef Haberstroh (Breitnau), Lydia Klütsch (Εισηγήτρια του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Κολωνίας), Helmut Riegger (Περιφερειάρχης της Διοικητικής Περιφέρειας Calw), Dr. Jens Bastian (Ευρωπαϊκή Kommission), Reiner KneifelHaverkamp (εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών τού Brandenburg), Thorsten Brinkmann (Διευθύνων Σύμβουλος της Gilde Detmold), Walter Bachsteffel (Διευθύνων Σύμβουλος και Υπεύθυνος του έργου στην Ήπειρο), Klaus Amoneit (Διευθύνων Σύμβουλος Aktuelles Forum), Katharina Streicher (εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γερμανίας), Prof. Dr. Barbara Lenz (Διευθύντρια Ερευνητικού Κέντρου DLR Βερολίνου), Dr. Martin Wittmaier (Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας Κυκλοφοριακών Συστημάτων), Prof. Bernd Bilitewski (Πολυτεχνείο Δρέσδης), Hartmut Haeming (Ειδικός στη Διαχείριση και Αξιοποίηση Απορριμμάτων στην Κολωνία), Daniela Funke (Ειδική για τον σχεδιασμό διοικητικών μεταρρυθμίσεων), Dr. Peter Pluschke (Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος και Υγείας Νυρεμβέργη), Martin Knapp (Γενικός Διευθυντής Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα), Sascha Eickelmann (Διευθύνων Σύμβουλος της Hotel Odeo EPE), Wilfried Sternmüller (Διευθυντής του Projekt «Χωρίς εμπόδια Τουρισμός για όλους -Τουρισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες»), Ortwin Widmann (συγγραφέας και οδηγός οδοιπόρων Σκίαθος), Dr. Caren MaruschKrohn (Εισηγήτρια Δήμου Λειψίας), Andreas Altenhof («Neuköllner Oper» Βερολίνου), Andreas Grohmann (Καθηγητής Πολυτεχνείου Βερολίνου), Dr. Marcel Grünbein (Γενικός Εμπορικός Πληρεξούσιος Μηχανικών pbo), Stefan Freitag (Διευθυντής Δημοτικής Επιχείρησης Detmold).

Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO Α.Ε. Πάρις Μαυρίδης και στη συνέχεια ο Γερμανός Υφυπουργός HansJoachim Fuchtel έκανε μια αναδρομή στη συνεργασία των δύο λαών με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία. Επισήμανε ότι στη χώρα του πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές 85.500 Έλληνες ενώ την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος αριθμός των Γερμανών στη χώρα μας είναι περίπου 45.000. Όσο για τις αδελφοποιήσεις μεταξύ των δήμων τα νούμερα είναι απογοητευτικά και αυτό διότι μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν γίνει 2.000 αδελφοποιήσεις, ενώ μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας μόνο 27.

Ο Γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ευρύτερης συνεργασίας σε όλους τους εργασιακούς, τεχνικούς, εμπορικούς και αναπτυξιακούς τομείς, για να ωφεληθούν οι νέες γενιές. Η Γερμανική Κυβέρνηση πιστεύει και στηρίζει την Ελλάδα. Είμαστε κοντά σας σε ό,τι χρειάζεστε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε στη λύση των προβλημάτων.

Σύνεδροι στο Τμήμα Νεολαίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αφού ευχαρίστησε τον υφυπουργό κ. Fuchtel για τα καλά του λόγια, για το όραμα που ξετύλιξε και στον τρόπο συνεργασίας Ελλήνων – Γερμανών, Ελλάδος Γερμανίας. Στη συνέχεια είπε προς τους Γερμανούς: «θέλω να ξέρετε καλά, ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε μια χώρα αναπτυξιακή, μια χώρα που θα στηρίζεται σε κανόνες, κανόνες που θα βοηθήσουν όλους εσάς από το Εξωτερικό να έρθετε να επενδύσετε ή να συνεργασθείτε μαζί μας. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι στη χώρα μας υπάρχουν δυνάμεις που πιστεύουν πολύ στην Ελληνογερμανική φιλία». Είπε ακόμα ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα Επιμελητήρια που μπορούν να ενεργοποιούν τέτοιες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντίστοιχους της Γερμανίας. Και όλα αυτά φυσικά κάτω από την ομπρέλα του Προξενείου. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή όπου μας χρειαστείτε. Αρκεί να σας πω, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα λειτουργεί ένα Γραφείο ενημέρωσης και ενίσχυσης επενδύσεων. Νομίζω ότι έλειπε κάτι τέτοιο από την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση μέχρι σήμερα. Είμαστε εδώ, ξέρουμε ότι το κλειδί για τη χώρα μας είναι η ανάπτυξη, είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε να δημιουργήσουμε μαζί σας, γιατί για εμάς δεν είσαστε άνθρωποι που ήρθατε και θα φύγετε, αλλά είσαστε φίλοι. Είσαστε άνθρωποι που στηρίξατε και στηρίζετε την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή γι’ αυτήν. Και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε ποτέ».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη, μεταξύ άλλων. είπε: «Η αδελφοποίηση με την Κολωνία μέχρι τώρα είναι σχεδόν μόνο στα χαρτιά. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες πόλεις γι’ αυτό χρειάζεται επικοινωνία και συνεργασία. Πρέπει να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή, να κάνουμε ανταλλαγή προγραμμάτων γιατί οι καιροί τα χρειάζονται και τα απαιτούν από εμάς που βρισκόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από αριστερά: Herbert Krüger Δήμαρχος Neckartenzlingen, Στέφανος Ιορδανόπουλος Τμηματάρχης der Commerzbank, Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Άρης Καψάλης δικηγόρος, Γεωργία Κωστακοπούλου και ο δημοσιογράφος Αποστόλης Ζώης

Η Dr. Sigrid SkarpelisSperck έκανε αναφορά στην ανάγκη της μετανάστευσης των Ελλήνων κατά την περίοδο της δικτατορίας, επιτέθηκε με δριμύτητα στη βρώμικη δημοσιογραφική καμπάνια των γερμανικών εντύπων εναντίον της Ελλάδας για να τονίσει στη συνέχεια τις εκδηλώσεις των 50 χρόνων Ελληνισμού στη Γερμανία, ενώ κλείνοντας είπε ότι χρειάζεται καλύτερη κοινωνική πολιτική.

Ανάλογη τοποθέτηση για το θέμα των αδελφοποιήσεων έκανε και ο δημοσιογράφος-εκδότης τής εφημερίδας «Ενημέρωση» στη Δράμα Αθανάσιος Ρεπάκης και έφερε ως παράδειγμα την αδελφοποίηση της Δράμας με την πόλη Hohenlohe. Ενώ ο δημοσιογράφος Σπύρος Μοσκόβου από τη Deutsche Welle Köln τόνισε ότι παρασυρόμαστε από αυτά που γράφουν εναντίον της Ελλάδος κάποια έντυπα. Υπάρχουν, συνέχισε ο κ. Μοσκόβου, σοβαρά έντυπα που κάνουν αντικειμενική κριτική για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης τόνισε: «Η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συζητήσεις του διημέρου πιστεύω ότι θα αποτελέσουν μοχλό συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής ενέργειας, μεταναστευτικής πολιτικής και ασφάλειας, πολιτικής υγείας, παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού».

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου της πόλεως SchwäbischHall HermanJosef Pelgrim, που ανέφερε, ότι στην πόλη του η ανεργία ανέρχεται μόλις στο 2,9% ενώ για τους νέους κάτω των 25 το ποσοστό πέφτει στο 1%. Είναι ένα πεντακάθαρο παράδειγμα ανάπτυξης σε μια περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης που δεν έχει μεγάλη Βιομηχανική ακμή. Και όμως. Υπάρχουν δυνατότητες που κάποιοι τις αξιοποιούν και φέρνουν αποτέλεσμα.

Ο Δήμαρχος της Neckartenzlingen, Herbert Krüger, με την αναφορά του στην άριστη συνεργασία που έχει και ο δήμος του με τους Έλληνες που κατοικούν στην πόλη και που είναι το 10% περίπου των κατοίκων, τόνισε ότι «αυτό και μόνο είναι ένα μεγάλο παράδειγμα συνεργασίας, που μπορεί να συνεχιστεί ευρύτερα και στον Ελλαδικό χώρο». Αναφέρθηκε ακόμα στην ζωντανή παρουσία των Ελληνικών Συλλόγων της πόλεώς του και στην ευημερία όλων των συμπολιτών του και την εξέχουσα θέση των Ελλήνων σε αυτή.

Σημαντική χαρακτηρίστηκε από όλους η παρέμβαση τού επί σειρά ετών Προέδρου τής Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βάδης Βυρτεμβέργης (που ήταν και η μοναδική εκτός Ελλάδος), Τμηματάρχης Α’ της Commerzbank και ορκωτό διερμηνέα του Εφετείου της Στουτγάρδης Στεφάνου Ιορδανόπουλου, που τόνισε το ιστορικό χρέος για τις καλές και αγαθές σχέσεις της πρώτης και της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων στη Γερμανία, επισήμανε τα επιτεύγματά τους σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους έχοντας παράλληλα την αντικειμενική και θερμή στήριξη των Γερμανών πολιτικών, υπηρεσιών και κατά τόπους Αρχών της φίλης και φιλόξενης αυτής χώρας. Όλοι αυτοί βοήθησαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην γρήγορη ένταξη και στους κανόνες λειτουργίας τού κράτους όλους τους Έλληνες, που δεν άργησαν να κάνουν άψογες κοινωνικές σχέσεις με τους Γερμανούς οι οποίοι, από την πλευρά τους, παραδεχόταν πάντα ότι το Ελληνικό στοιχείο κατατασσόταν στην πρώτη θέση όλων των εργατών από τις διάφορες χώρες που εργαζόταν στη Γερμανία. Και συνέχισε ο κ. Ιορδανόπουλος: «Σήμερα, μετά την πολιτικοικονομική κρίση που βρίσκεται η πατρίδα μας, η οποία άδικα δέχεται σειρά ειρωνικών και προσβλητικών σχολείων των γερμανικών ΜΜΕ, χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά την πλατιά υποστήριξη του γερμανικού λαού, ο οποίος αγαπούσε και εξακολουθεί να αγαπά τους 350.000 Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία προσφέροντας μεγάλη οικονομική συνδρομή στο Γερμανικό Προϋπολογισμό και στη Γερμανική καταναλωτική αγορά. Ζητώ από όλους σας την ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών σχέσεων των λαών μας και την αντικειμενική σας υποστήριξη χωρίς ενδοιασμούς και προκαταλήψεις. Ο Ελληνικός λαός έχει πολύ φιλότιμο, ξέρει να εκτιμά τη φιλία, αναγνωρίζει τη συμπαράσταση που του δίνετε σε δύσκολους καιρούς και ανταποδίδει όταν μπορεί …

Ξεχωριστή σημασία είχε η προσπάθεια του κ. Ιορδανόπουλου στη συγκρότηση και λειτουργία του Συλλόγου παλιννοστούντων από τη Στουτγάρδη. Στον εν λόγω σύλλογο και ως Πρόεδρος ο κ. Ιορδανόπουλος προσέφερε τα μέγιστα σε όλους εκείνους που επέστρεφαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία.

Στιγμιότυπο από την Οικουμενική Θεία Λειτουργία στο τέλος των εκδηλώσεων

Η έκπληξη της ημέρας, που έκλεψε τις καρδιές των παραβρισκόμενων, ήταν η προβολή ενός DVD με αναφορά στην Κεντρική Μακεδονία. Ήταν μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια από τους δύο γιους τού Δημάρχου της Neckartenzlingen Herbert Krüger, Benjamin και Jonathan με άριστη μουσική επένδυση και επιλογή τοπίων. Ο Γερμανός Δήμαρχος με αυτή του την ενέργεια μας έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλος Φιλέλληνας είναι, πόσο κοντά σε πρώην και νυν δημότες του βρίσκεται με μια καμπάνια όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν: «έρχεσαι (στην Ελλάδα) ως ξένος και φεύγεις ως φίλος». Όσοι είδαν το ντοκιμαντέρ γνώρισαν μια αληθινή φιλία προς τη χώρα μας. Μέσα από αυτό γνωρίσαμε την ύπαρξη του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου που ιδρύθηκε από παλιννοστούντες κατοίκους του Neckartenzlingen αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής τους από μαρτυρίες τους στο γύρισμα του ντοκιμαντέρ.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με θεία λειτουργία από την Εκκλησία των Ευαγγελικών και τη συμμετοχή Καθολικών και Ορθόδοξων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ