Eintragung der Ehrengäste in das Goldene Buch der Stadt (von links nach rechts): Erzpriester Apostolos Malamoussis, Regierungspräsident von Oberbayern Christoph Hillenbrand, 1. Bürgermeisterin der Stadt Geretsried Cornelia Irmer, Seine Eminenz Metropolit Augoustinos von Deutschland (sitzend), 1. Vorsitzender der Griechischen Gemeinde Geretsried und Umgebung e.V. Evangelos Karassakalidis, Seine Exzellenz Weihbischof Wolfgang Bischof vom Erzbistum München und Freising, Pfarrer der Evangelisch-Lutherischen Petruskirche Prof. Dr. Theo Heckel (Foto: Kulturamt Geretsried)

Στις 25 Μαρτίου 2011 έλαβε χώρα στη πόλη Geretsried επίσημη εορταστική εκδήλωση για τα 40 χρόνια εκκλησιαστικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής και δράσης των ελλήνων. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Ενορία Αγίου Πέτρου, η Ελληνική Κοινότητα και ο Δήμος της πόλης με αφορμή τη συμφωνία το έτος 1971 – μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας – για χρήση του ευαγγελικού Ναού του Αγ. Πέτρου από τους ορθοδόξους έλληνες της πόλης.

Για το ιωβηλαίο αυτό κυκλοφόρησε ειδικό γερμανικό επίσημο πρόγραμμα με κείμενα του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδιναλίου κ. Ράινχαρντ Μαρξ, του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας Γιοχάννες Φρίντριχ, του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στη Νυρεμβέργη για Θέματα Ενσωμάτωσης, Μάνφρεντ Σμιτ και της Δημάρχου Κορνέλιας Ίρμερ.

Η Δήμαρχος Κορνέλια Ίρμερ υποδέχθηκε, το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 2011, με ιδιαίτερη θερμότητα και επισημότητα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο στο Δημαρχείο, όπου και υπέγραψε σε ειδική πανηγυρική τελετή το βιβλίο των επισήμων επισκεπτών της πόλης. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Περιφεριάρχης Άνω Βαυαρίας Χρίστοφ Χίλενμπραντ, ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Φολφγκανγκ Μπίσοφ, ο ευαγγελικός ντεκάν  Μάρτιν Στάινμπαχ, ο ευαγγελικός πάστορας Δρ. Τέο Ηέκελ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ευάγγελος Καρασακαλίδης, οι οποίοι και συνυπέγραψαν το βιβλίο επισκεπτών.

Ακολούθως έγιναν στον εισόγειο εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από τη ζωή των Ελλήνων στη πόλη, έκθεση που με μεράκι και καλλιτεχνικό χάρισμα έστησαν η Ανίτα Τσβίκναγκλ, υπεύθυνη της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Δήμου και οι συμπατριώτισσές μας Ευαγγελία Ζησάκη, η Ευαγγελία Schäfer (γεν. Κακάκη) και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ευάγγελος Καρασακαλίδης. Τόσο η Δήμαρχος όσο και ο Σεβ. Μητροπολίτης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, εξήραν στο σύντομο χαιρετισμό τους τη πολυποίκιλη προσφορά των συμπατριωτών μας και την επιτυχημένη ενσωμάτωση. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθησαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι της παροικίας μας και της βαυαρικής κοινωνίας.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και οι επίσημοι μετέβησαν στον κατάμεστο από έλληνες και βαυαρούς ευαγγελικό Ναό του Αγίου Πέτρου, όπου τους υποδέχθηκαν οι ιερείς π. Απόστολος και π.Πλούταρχος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι Πέτρος Μαστορίδης και Απόστολος Λυμπερίδης. Ο κ. Λυμπερίδης δέχθηκε ειδικό έπαινο και ευχαριστίες από τον Μητροπολίτη μας, για το λόγο ότι είναι ο αρχαιότερος εκκλησιαστικός Επίτροπος και υπηρετεί ανελιππώς την Ενορία από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, το 1971.

Στο Ναό τελέστηκε σύντομη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Αυγουστίνου, του π. Αποστόλου Μαλαμούση, του π. Ιωάννη Μηνά, του π. Πλουτάρχου Κωσταντινίδη και του παροικούντος στο Μόναχο, Αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνου Μανιώτη (Ιερά Μητρόπολη Κώου). Στη σύντομη προσφώνησή τους ο πάστορας κ. Ηέκελ και ο π. Απόστολος υπογράμισαν την αγαστή και αρμονική συνεργασία των δύο Ενορίων στα 40 χρόνια κοινής χρήσης του Ναού και του ενοριακού του κέντρου. Στη Δοξολογία έλαβαν μέρος η Χορωδία της Ευαγγελικής Ενορίας και ο Βυζαντινός Χορός του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Μονάχου, Δρ. Κωσταντίνου Νικολακοπούλου. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας δώρησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου μια ωραία μεγάλη βυζαντινή εικόνα του Αγίου Αποστόλου Πέτρου, την οποία ο π. Απόστολος και ο πάστορας κ. Ηέκελ τοποθέτησαν από κοινού σε μόνιμη θέση εντός του Ναού για τιμητική προσκύνηση από τους πιστούς.

Ακολούθως μετέβησαν όλοι πεζή στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, όπου έλαβε χώρα δίωρη εορταστική πολιτιστική και μουσικοχορευτική εκδήλωση για το ιωβηλαίο.

Εισαγωγή στο πρόγραμμα και παρουσίαση του όλου δίωρου προγράμματος έκανε με χαριτωμένο τρόπο „το παιδί του Geretsried“ – όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στον τοπικό τύπο – η κ. Φανή Αθέρα, δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

Μετά τη σχετική προσφώνηση από τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Καρασακαλίδη, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνο, τον ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο κ. Μπίσοφ, τον ευαγγελικό ντεκάν κ. Στάινμπαχ, τον περιφεριάρχη κ. Χίλενμπραντ, τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας κ. Βάιντλ και τη Δήμαρχο κ. Ίρμερ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επιτετραμμένος της Βαυαρικής Κυβέρνησης για Θέματα Ενσωμάτωσης Μάρτιν Νόιμαγιερ.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στην επιτυχημένη ζωή των Ελλήνων στη πόλη Geretsried και την χαρακτήρισαν ως έξοχο παράδειγμα και για άλλες εθνότητες.

Η εκλογή του έλληνα Ευαγγέλου Καρασακαλίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί ένα ακόμη δείγμα το ότι οι έλληνες μετέχουν ενεργά και δημιουργικά στα κοινωνικά δρώμενα. Επίσης πολλά παιδιά της πρώτης γενιάς των ελλήνων μεταναστών της πόλης Geretsried βρίσκονται σήμερα σε υψηλές θέσεις της βαυαρικής κοινωνίας, στο Μόναχο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Ιδιαίτερα τονίστηκε η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ενσωμάτωση.

Οι μαθητές και μαθήτριες των Τμημάτων της Μητρικής Γλώσσας, με τον δάσκαλό τους  Ιωάννη Μιχαλέ, παρουσίασαν ποιήματα και χορωδιακά τραγούδια. Επίσης Βαυαροί μαθητές και μαθήτριες της Μουσικής Σχολής Geretsried πλαισίωσαν με ωραία μουσική παρουσίαση την εορτή. Το χορευτικό της Κοινότητας με το δάσκαλό τους Νικόλα Πουπάκη, πλαισιούμενο και από τη χορευτική ομάδα του Θρακικού Συλλόγου Μονάχου, έδωσαν ιδιαίτερη νότα χαράς και κεφιού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης προσφέροντας ένα μικρό ευχαριστήριο δώρο στη Δήμαρχο απευθύνθηκε και πάλι στους συμπατριώτες μας και τους προέτρεψε να προσπαθήσουν να μάθουν τα παιδιά τους τη γερμανική γλώσσα „καλύτερα και από τους Γερμανούς“. Η προτροπή αυτή του Ποιμενάρχη μας χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όλους, έλληνες και βαυαρούς και αναγράφηκε και στις εφημερίδες την επόμενη ημέρα.

Στην ευχαριστία του ο π. Απόστολος ευχαρίστησε θερμά όλους τους οργανωτές και όσους συντέλεσαν στην μεγάλη επιτυχία του ιωβηλαίου και ευχήθηκε να εορτάσουν έλληνες και βαυαροί και τα επόμενα 40 χρόνια με το ίδιο πνεύμα αγάπης και αρμονικής συμβίωσης, όπως και το 2011.

Μετά την απαγγελία των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Βαυαρίας ακολούθησε πλούσια δεξίωση και χορός για όλους.

Οι εφημερίδες Σιντντόιτσε Τσάιτουνγκ και Μύνχνερ Μερκούρ, καθώς επίσης και τοπικά περιοδικά αναφέρθηκαν διεξοδικά με κείμενα και φωτογραφίες στο ιωβηλαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ