16-20 Ιανουαρίου 2019, Babylon.

Ταινία Έναρξης και Opening Event.

To 4ο Hellas Filmbox Berlin πρόκειται να σηκώσει αυλαία φέτος με την Τελετή Έναρξης στις 16 Ιανουαρίου 2019 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Ταινία Έναρξης θα είναι «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη, της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη και του πρωταγωνιστή Andr? Hennicke. Στην εναρκτήρια τελετή και πριν από την προβολή, το φεστιβάλ έχει την τιμή να παρουσιάσει τα τέσσερα τραγούδια του κύκλου «Mauthausen» σε ερμηνεία της μεγάλης Ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη και της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Michaela Meise.

«Το τελευταίο Σημείωμα» μας μεταφέρει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του 1944, και θα μας γνωρίσει τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936, που την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Υπήρξε μάρτυρας της γερμανικής αγριότητας στα κατοχικά χρόνια και των δραματικών περιστατικών. Μετά το τέλος της προβολής θα πραγματοποιηθεί Q&A μεταξύ των συντελεστών και του κοινού.

Η προβολή της ταινίας στο Βερολίνο και το φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πρόκειται να παρουσιαστεί στην Γερμανία για πρώτη φορά η ενότητα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ένα θέμα ανέγγιχτο και σχεδόν άγνωστο στην Γερμανία, την εκπαιδευτική διαδικασία και ευρύτερα στο γερμανικό κοινό.

Mauthausen (The Ballad of Mauthausen) είναι ο κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα και βασίζονται στο ομότιτλο αφηγηματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Ο Καμπανέλλης έγραψε το 1964 τέσσερα ποιήματα για την φυλάκισή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τα οποία μελοποίησε ο Θεοδωράκης. Eνα από τα τραγούδια είναι το περίφημο «Αντώνης» που

ακούγεται ως κεντρικό μουσικό θέμα στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Η ερμηνεία των τραγουδιών υπήρξε εμβληματική από την Μαρία Φαραντούρη και η συμβολή της στην τεράστια διάδοση του έργου ήταν αποφασιστική.

Την μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα θα συνοδεύσει με ερμηνεία στα γερμανικά η Μichaela Meise, εικαστικός, τραγουδίστρια, συνθέτης και τραγουδοποιός, που το τελευταίο άλμπουμ της τιτλοφορείται «Ich bin Griechin» με ερμηνείες στα γερμανικά μερικών από τις διασημότερες ελληνικές συνθέσεις, όπως «Άσμα Ασμάτων» και «Το γελαστό παιδί». Στο πιάνο τις καλλιτέχνιδες θα συνοδεύσει ο μουσικός Hennig Schmiedt.

Το 4ο Hellas Filmbox Berlin θα περιλαμβάνει:

  1. Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition», που θα περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους
  2. Τμήμα Ντοκιμαντέρ
  3. New Vision
  4. Ταινίες μικρού μήκους
  5. Special Screenings, συζητήσεις και αφιερώματα.

Όλες τις πληροφορίες και τα δελτία Τύπου μπορείτε να βρείτε στο home page της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.hellasfilmbox.de.

Γραφείο Επικοινωνίας & Τύπου

Σοφία Σταυριανίδου (Γερμανία, Ελλάδα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ