1ο Hellinophone

www.kozanifest.gr

Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Τραγουδιού Κοζάνης είναι διαγωνιστικό και αφορά σε νέους – ταλαντούχους καλλιτέχνες. Φιλοδοξεί να συνεχίσει την πανάρχαια συνήθεια των Μουσικών Αγώνων που συνδέονται και με τη συνολική ψυχοπνευματική καλλιέργεια των νέων.

Προέκυψε α) από την ανάγκη κάλυψης του κενού στην έκφραση των αφανών τραγουδοποιών με την παροχή βήματος για την παρουσίαση του έργου τους και β) από την ανάγκη υπόδειξης λόγου κι αφορμής ώστε να μην ατονήσει η αυθόρμητη – λαϊκή διαδικασία παραγωγής τραγουδιών, κυρίως ένεκα των ραγδαίων εξελίξεων στη βιομηχανία της δισκογραφίας αλλά και των ετερόκλιτων κανόνων της show biz και του life style.

Διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης (Ελλάδα) η οποία με γνώμονα τη δημιουργία μιας νέας εικόνας για την πόλη μέσα από την αναζωογόνησή της, και στα πλαίσια της προσπάθειας της στην ανάπτυξη στρατηγικών για ανταπόκρισή της στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των πολιτών της συνεργάζεται με επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της περιοχής προκειμένου η φεστιβαλοποίηση ενός μουσικού γεγονότος να μετατρέψει την τάση προσφοράς των αστικών λειτουργιών σε τάση ζήτησής τους από τους πολίτες αλλά, και τους τουρίστες, επιτρέποντας έτσι στον πολιτισμό να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο αναδιανομής του πλούτου.

1ο Hellinophone

Με, διαπιστωμένα, εξασφαλισμένη την πανελλήνια εμβέλεια του Φεστιβάλ μας και έχοντας ωριμάσει με το χρόνο, στοχεύουμε πλέον στη διεθνή αναγνώριση της πόλης μας και προχωρούμε στην αναγγελία του δεύτερου σκέλους της διοργάνωσής μας το οποίο διαφέρει με το πρώτο στο ότι αφορά αποκλειστικά σε μη Έλληνες γνώστες της ελληνικής γλώσσας (πχ σπουδαστές των Νέων Ελληνικών) αλλά και προερχόμενους από ελληνόφωνους πληθυσμούς εκτός των ελληνικών συνόρων (πχ Κάτω Ιταλία). Οι προαναφερθέντες καλούνται να συμμετέχουν με τραγούδια που θα έχουν γράψει σε ελληνικό στίχο φιλοδοξώντας έτσι να μυήσουμε τους φιλομαθείς στην ομορφιά και τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.

Σύντομο Ιστορικό

Το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2006 και συνεχίζεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο.

Στις τέσσερις διοργανώσεις που προηγήθηκαν οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 150 από τις οποίες οι 60 πήραν μέρος και στα τελικά στάδια των διαγωνισμών. Οι συμμετοχές των ενδιαφερομένων προέρχονταν από όλη την Ελλάδα ενώ είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε κι ένα μουσικό σχήμα από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Της κεντρικής εκδήλωσης προηγείται πλειάδα μουσικών εκδηλώσεων στα στέκια των νέων της πόλης μας. Οι τρεις πρώτοι που αναδεικνύονται από τον κάθε διαγωνισμό βραβεύονται με χρηματικό ποσό ενώ ακολουθεί ευχαριστήρια γιορτή για όλους τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, εκδίδονται αναμνηστικά DVD, μπλουζάκια κλπ.

Οι επιτροπές αξιολόγησης απαρτίζονται από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου (μουσικοί, συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργοί, μουσικοί παραγωγοί, δισκογραφικές εταιρίες και μουσικά περιοδικά) .

Συνολικά, το κοινό άγγιξε τις επτά χιλιάδες.

Αξίζει να λάβουμε υπ’ όψη μας την «κοινότητα» των μουσικών – δημιουργών που προκύπτει με αφορμή τα φεστιβάλ αλλά και τις δυνατότητες που θα μπορούσε να τους προσφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα με προϋπόθεση τη σωστή οργάνωση και αξιοποίησή του.

Παραμένουμε ανοιχτοί για συνεργασία με φορείς αλλά και φίλους. Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας που στέκονται αρωγοί στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Μαζί λοιπόν, να ακούσουμε τους νέους,
να ακούσουμε τα τραγούδια τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ