Μια ελληνογερμανική ιστορία.

Γράφει η Σωτηρία Ασανίνα-Ρήγα.

1960, στο εργοστάσιο Kunstseiden στη Γερμανία έψαχναν άτομα για εργασία. Στις 30 Μαρτίου του ιδίου έτους υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Πάνω από 2.000.000 Έλληνες πέρασαν σε 50 χρόνια στη χώρα αυτή. Στο εργοστάσιο του Waldniel 40% ήταν Έλληνες και μάλιστα οι πρώτες 30 γυναίκες από την Προσοτσάνη Δράμας έφτασαν στις 8 Αυγούστου 1960. Τις Κυριακές που δεν εργάζονταν ανταμώνανε στη πλατεία γύρω από το μεγάλο δέντρο. Γρήγορα οι φιλίες έγιναν έρωτες και στη συνέχεια γάμοι. 200 συμπατριώτες μας ζούνε ακόμα στη μικρή πόλη, μία ενορία και το μάθημα της μητρικής τους γλώσσας παραμένουν από τότε έως σήμερα.

2010, σε ανάμνηση όλων αυτών των χρόνων στις 20 Νοεμβρίου μαζί με το δήμαρχο του Schwalmtal Rheinhold Schulze, τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στο Ντύσσελντορφ Πρόδρομο Μαρκουλάκη, τον εκπρόσωπο της εκκλησίας π. Παναγιώτη Τζουμπακλή, τον πρόεδρο Ελλήνων συγγραφέων Μιχάλη Πατένταλη, τον Συντονιστή Αστέριο Μπανούση, τους μαθητές του Ελληνικού σχολείου, τους γονείς και φίλους και όλων όσων παραβρέθηκαν γιόρτασαν τα 50 χρόνια της παρουσίας τους στην κωμόπολη αυτή.

Χαιρετισμός και ομιλία του δημάρχου ήταν στο πρόγραμμα, επίσης του Γενικού Προξένου και του π. Παναγιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: Είμαστε ευχαριστημένοι, περνάμε καλά με τους Γερμανούς, μόνο που δεν ψηφίζουμε. Αλλά κι αυτοί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι μαζί μας γιατί τους δώσαμε πολλά από τον πολιτισμό μας και γενικά την παιδεία μας.

Οι διοργανωτές της γιορτής παρουσίασαν μία ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες των πρώτων εργατών «Gastarbeiter του Waldniel, έκθεση και πώληση βιβλίων στα ελληνικά και γερμανικά των εκδοτικών οίκων Romiosini-Verlag Köln και Größenwahn-Verlag Frankfurt, περίπτερο με ελληνικά εκλεκτά προϊόντα, καφετέρια με αναψυκτικά, καφέ και γλυκά, που λειτούργησαν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αυτή ήταν η μικρή ιστοριούλα αυτού απόμερου τόπου με τη ζεστή καρδιά των κατοίκων, κάπου 50 χιλ. μακριά από το Ντύσσελντορφ, την Πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ