Από αριστερά ο Ζινόβιος Γκαϊτατζής, ο Παναγιώτης Κόντης, η Ελισάβετ Κόντη, η δημοσιογράφος Ζωή Νιομανάκη, ο Δρ. Ευριπίδης Μαυροειδής και ο ιστορικός Manuel Gogos

Μισός αιώνας ελληνικής μετανάστευσης ήταν το θέμα των εκδηλώσεων, που διεξήχθησαν στην πόλη Duisburg στις 13.11.2010.

Την όλη διοργάνωση και την πλήρη επιμέλεια είχε αναλάβει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο με την ενεργή και φιλική συμμετοχή του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου Duisburg.

Επίσης συνδιοργανωτές του πολιτιστικού προγράμματος ήταν η Ελληνική ορθόδοξη Ενορία Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Duisburg και περιχώρων και η Ελληνική Κοινότητα Duisburg.

Στις αρχές της δεκαετίας του 70 διέμεναν και εργάζονταν στο Duisburg περίπου 7000 Έλληνες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν απασχολούμενοι στην μεταλλοβιομηχανία. Σήμερα ζούνε στην πόλη μόνο 1855 Έλληνες.

Οι περισσότεροι μετανάστες της πρώτης γενιάς, συνταξιούχοι πλέον, μοιράζονται τον χρόνο τους σε Ελλάδα και Γερμανία.

Ο απεσταλμένος της πόλης Duisburg Frank Albrecht, υπεύθυνος σε πολιτιστικά θέματα, χαιρέτισε την εκδήλωση. Στην ομιλία του έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πετυχημένη παρουσία και δράση των Ελλήνων του Duisburg.

«Οι Έλληνες», τόνισε ο κύριος Frank Albrecht , «έχουν ενσωματωθεί επιτυχώς στην τοπική κοινωνία και έχουν καταστεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της. Βασικός συντελεστής στην επιτυχή ενσωμάτωσή τους ήταν τόσο η μόρφωση όσο και η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Οι Έλληνες μετανάστες λειτούργησαν συγχρόνως και σαν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών.»

Το πολιτιστικό πρόγραμμα είχε ως εξής:

  • Βετεράνοι Ελληνίδες και Έλληνες αναφέρθηκαν στα πρώτα βιώματά τους και στις εμπειρίες τους σχετικά με τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης τους στην Γερμανία. Η συζήτηση συντονίστηκε από την δημοσιογράφο Ζωή Νιομανάκη. Ως επιστημονικός σύμβουλος συμμετείχε και ο ιστορικός Manuel Gogos.
    Ο βετεράνος Ζινόβιος Γκαϊτατζής , ο οποίος ζει από το 1955 στην πόλη Duisburg έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της εκμάθησης της Ελληνικής και της Γερμανικής γλώσσας. Ο ιατρός Dr. Ευριπίδης Μαυροειδής, ο οποίος ξενιτεύτηκε το 1958, έκανε έκκληση στην νέα γενιά να διασώσει την ελληνικότητά της και να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά.
  • Έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Πόλη του Duisburg με αναφορά στις δραστηριότητες της Ελληνικής Ορθοδόξου Ενορίας, του Ελληνικού Σχολείου και των ελληνικών τοπικών μαζικών φορέων στα 50 χρόνια της ελληνικής παρουσίας τους στην πόλη μας. Τα εκθέματα ήταν προσφορά των μεταναστών από το προσωπικό τους αρχείο. Την επιμέλεια τους ανέλαβε το Λαϊκό Πανεπιστήμιο.
  • Παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από τα τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου Duisburg και των χορευτικών της Ελληνικής Κοινότητας Duisburg.
  • Έκθεση και πώληση βιβλίων – ελληνική λογοτεχνία στα ελληνικά και γερμανικά.
  • Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης εμπλούτισαν το μουσικό συγκρότημα ΦΑΤΣΕΣ καθώς και οι νέοι μουσικοί από το Duisburg με μουσική Rap, Στάθης & Νίκος.

Η εκδήλωση ήταν δημόσια, χρηματοδοτήθηκε πλήρως από την πόλη Duisburg και η απήχηση από το κοινό ήταν εξαιρετική.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται ακόμα :

Συναυλία-αφιέρωμα στα 85 χρόνια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στις 27.11.2010. Το μουσικό συγκρότημα «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» θα παρουσιάσει μεγάλες δημιουργίες του καλλιτέχνη.

Κύριος διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης είναι ο Ελληνογερμανικός Πολιτιστικός Σύλλογος Duisburg.

Εκτός αυτού στις 05.12.2010 θα ακολουθήσει στους χώρους της Ενορίας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Duisburg και περιχώρων διάλεξη με θέμα την Ελληνική Ορθοδοξία. Εισηγητής θα είναι ο ιερέας Martinos Petzolt από το Würzburg. Η διάλεξη είναι υπό την επιμέλεια του Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με εκκλησιαστικά τροπάρια υπό την επιμέλεια της εκπαιδευτικού Πανωραίας Πανταζή-Χριστογιάννη και Χριστουγεννιάτικα – πρωτοχρονιάτικα τραγούδια και κάλαντα υπό την επιμέλεια του εκπαιδευτικού Αθανασίου Τσακμακίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ