Βερολίνο: Γράφει για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

”Ένα τσίμπημα κρύβει μεγάλο κίνδυνο” είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προβάλλοντας καθε φορά σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν την κοινωνία. Η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα έχει καθοριστεί απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ), ο οποίος ιδρύθηκε το 1948  στις 7 Απριλίου.

Φέτος, είναι αφιερωμένη η ημέρα αυτή στα νοσήματα απο φορείς όπως τα κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια, κοριοί, οι λεγόμενοι διαβιβαστές. Η πιο διαδεδομένη θανατηφόρα ασθένεια παγκοσμίως είναι η ελονοσία. Συγκεκριμένα το 2010, προκλήθηκαν 660.000 θάνατοι απο την ελονοσία και κυρίως σε παιδία της Αφρικής. Ωστόσο το νόσημα με την ταχύτερη μετάδοση παγκοσμίος είναι ο δάγκειος πυρετός.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσίευσε ο ΠΟΥ, πάνω απο το 50%  του  παγκόσμιου πλυθησμού κινδυνεύει απο ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η  βορρελίωση,  η σχιστοσωμίαση, η ελονοσία και ο δάγεκιος πυρετός.

Για την Ελλάδα πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη μέρα καθώς ο εορτασμός της βρίσκει την χώρα μας σε έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου. Η λοίμωξη που προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός είναι πλέον εγκατεστειμένος και σε πλήρη κυκλοφορία, προκαλώντας έντονη ανησυχία.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ,τοΚέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διοργανώνει σήμερα δράσεις για την ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τους διαβιβαστές.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ