Με αφορμή τα 700 χρόνια λειτουργίας του πρεσβυτέριου του καθεδρικού ναού της Κολωνίας έχει προγραμματιστεί ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα για τους εορτασμούς.Στολίδι της Κολωνίας το αποκαλούν πολλοί και όχι άδικα. Εάν και πλέον το μνημείο δεν φωτίζεται το βράδυ, όπως και πολλά άλλα ιστορικά μνημεία στην Γερμανία, ο καθεδρικός ναός που δεσπόζει στο κέντρο της Κολωνίας αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην Κολωνία, δίχως να επισκεπτεί ή έστω να θαυμάσει εξωτερικά τον διάσημο καθεδρικό ναό της πόλης, ο οποίος με την επιβλητική του παρουσία εντυπωσιάζει αμέσως τους επισκέπτες. Φέτος γιορτάζει τα 700 χρόνια λειτουργίας του παλαιότερου του τμήματος. Συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου 1322 ο Αρχιεπίσκοπος Χαίνριχ ΙΙ του Βίρνεμπουργκ, αγίασε το μέρος, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης κατασκευαστικής φάσης του σημερινού καθεδρικού ναού έπειτα από 74 χρόνια κατασκευής.

Ο θεμέλιος λίθος για το κτίσιμο του ναού τέθηκε στις 15 Αυγούστου 1248 και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή ενός γοτθικού καθεδρικού ναού αφιερωμένου στους Τρεις Βασιλιάδες, που είχε σκοπό να επισκιάσει όλα τα προηγούμενα κτίρια. Χρειάστηκαν πάνω από 600 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Έχει ύψος 157 μέτρα και είναι η τρίτη υψηλότερη εκκλησία παγκοσμίως.

Σήμερα όλοι αναφέρονται στα δύο κωδωνοστάσια όταν μιλούν για τον καθεδρικό ναό, σημειώνει ο κοσμήτορας του καθεδρικού ναού Γκίντο Άσμαν. «Οι πύργοι του καθεδρικού ναού δεν ολοκληρώθηκαν παρά μόλις το 1880». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η «πραγματική καρδιά» του καθεδρικού ναού βρίσκεται στην πρώτη φάση κατασκευής του, το γοτθικό πρεσβυτέριο με ανατολικό προσανατολισμό. Στο εσωτερικό μέρος ένα μεγάλο κομμάτι του αρχικού σχεδιασμού έχει διατηρηθεί έως και σήμερα καθώς ο ψηλός βωμός, οι πυλώνες του πρεσβυτέριου, τα βασιλικά παράθυρα και οι μεσαιωνικοί πάγκοι σώζονται μέχρι και σήμερα.

Εορταστικες εκδηλώσεις στην καρδιά της Κολωνίας

Οι φετινοί εορτασμοί για το πρώτο στάδιο της κατασκευής του γοτθικού καθεδρικού ναού περιλαμβάνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκκλησιασμούς και μουσικές παραστάσεις. Για πρώτη φορά εκτίθενται όλα τα διατηρημένα μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά σχέδια και προσχέδια του ναού στο θησαυροφυλάκιο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 13 Νοεμβρίου. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένα διάσημο σχέδιο της δυτικής πρόσοψης, το λεγόμενο Riss F. Με ύψος πάνω από τέσσερα μέτρα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια του Μεσαίωνα, το οποίο θα παρουσιαστεί ψηφιακά λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Μετά την κατάληψη της Κολωνίας απο τα γαλλικά στρατεύματα το 1794, πολλά σχέδια που βρίσκοταν στην αποθήκη των καστασκευαστών χάθηκαν. Ορισμένα όμως από αυτά ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές του 19ου αιώνα και διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Άλλη μια ιστορική έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το αρχείο της Αρχιεπισκοπής, το εργαστήριο του Καθεδρικού Ναού και το DOMFORUM, πραγματευόμενη την ιστορία του ναού και του πολιτιστικού του αντίκτυπου. Με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου μοντέλου που κατασκευάστηκε ειδικά για τον εορτασμό των 700 χρόνων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μέσω tablet την αρχική μορφή του πρεσβυτέριου με όλα τα χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες που το συνόδευαν.

Σήμερα και για τις επόμενες πέντε εβδομάδες ανοίγει η αυλαία και για τις μουσικές παραστάσεις που θα συνοδεύσουν την 700η επέτειο. Το μουσικό ντουέτο Grandbrothers που έχει αναλάβει το “εναρκτήριο λάκτισμα” των εκδηλώσεων, θα μετατρέψει με την βοήθεια της τεχνολογίας ένα πιάνο σε πολυφωνική πηγή ήχου. Ταυτόχρονα η εμπειρία 360° που θα προσφέρεται μέσω μιας οπτικής παράστασης αφιερωμένη στην αρχιτεκτονική του ναού, θα δώσει στο κοινό τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει ξανά τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας οπτικοακουστικά.

Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου (epd, kna)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ