Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, υπερασπίζεται μέχρι σήμερα τις έκτακτες αποφάσεις της ΕΚΤ για το ξεπέρασμα της ευρωκρίσης. Σήμερα είναι περιζήτητος ως ομιλητής και η εμπειρία του αναγνωρίζεται παγκοσμίως.Ουάσιγκτον, Πεκίνο, Σιγκαπούρη, Λονδίνο, Βρυξέλλες, είναι μερικοί από τους σταθμούς των περιοδειών του Ζαν-Κλοντ Τρισε. Είναι περιζήτητος ομιλητής. «Η γυναίκα μου παραπονιέται ότι το πρόγραμμά μου έχει ασφυκτικά περιθώρια για ελεύθερο χρόνο, όπως και τότε που ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν έχει άδικο» λέει ο ασπρομάλλης Γάλλος, που σήμερα κλείνει τα 75 χρόνια του. Ακόμη και αν έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του στην ΕΚΤ, η διπλωματική του δεξιοτεχνία και η εμπειρία του ένθερμου ευρωπαϊστή τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

«Έκτακτα μέτρα σε δύσκολες καταστάσεις»

Ακόμη και δέκα χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν έχει αυταπάτες. «Κάναμε πολλά για να βελτιώσουμε τον κόσμο αλλά οι σκιές αυτής της δραματικής κρίσης συνεχίζουν να βρίσκονται πάντα μπροστά μας» είπε πρόσφατα σε μια διάσκεψη στη Φρανκφούρτη. Το Σεπτέμβριο του 2008 η χρεοκοπία της Lehman Brothers προκάλεσε σοκ στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Με μειώσεις επιτοκίων και με ενέσεις δισεκατομμυρίων οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις οφείλουν οι κεντρικές τράπεζας και οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να εμποδίσουν δράματα» τονίζει σήμερα ο Τρισέ. Ωστόσο οι αγορές δεν ηρεμούν τόσο εύκολα. Το 2010 ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι επί χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Το δημόσιο χρέος πήρε απειλητικές διαστάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπό το φόβο της διάλυσης της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επικεφαλής τότε τον Τρισέ έσπασε να ταμπού: αγόρασε κρατικά ομόλογα από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα, για να τις στηρίξει. «Ξέρω ότι ορισμένοι δεν χαιρέτισαν οπωσδήποτε την απόφαση» παραδέχεται ο Τρισέ, «αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ήταν αναγκαία, κυρίως στην Ευρώπη. Ο τότε πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ τάχθηκε τον Μάιο του 2010 δημόσια εναντίον της αγοράς κρατικών ομολόγων και παραιτήθηκε λίγο αργότερα.

«Ο πιο μορφωμένος υπάλληλος της Γαλλίας»

Η αναρρίχηση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε αυτό το αξίωμα δεν θα μπορούσε να έρθει, εάν δεν είχε προηγηθεί αθώωσή του από σκάνδαλο παραποίησης προϋπολογισμού της πρώην κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais. Ο γιος ενός κλασικού φιλολόγου που γεννήθηκε στη Λυόν διέθετε μεγάλη εμπειρία. Σπούδασε μηχανικός εξόρυξης μετάλλων και συνέχισε στην φημισμένη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ΕΝΑ Οικονομικές Επιστήμες. Αρχές του 1970 ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, όπου έφτασε μέχρι το αξίωμα του υπουργού. Το φθινόπωρο του 1993 ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Γαλλικής Τράπεζας. Ήδη σε αυτό το πόστο τάχθηκε υπέρ των σταθερών τιμών και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής. Γι αυτές τις θέσεις λοιδορήθηκε ως «κλώνος» της Μπούντεσμπανκ.

Το γαλλικό περιοδικό L´Express όμως τον αποκάλεσε ως τον πιο «μορφωμένο υπάλληλο της Γαλλίας» εξαιτίας της αγάπης του για τη λογοτεχνία και την όπερα. Η ποίηση και η μουσική παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Τρισέ, όταν διαθέτει χρόνο. Παραμένει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του κατασκευαστή αεροσκαφών Airbus και της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Θυμάται πολύ ευχάριστα τα οκτώ χρόνια που έζησε στην Φρανκφούρτη με τη σύζυγό του. «Είμαι και από τα δύο, και από την Φρανκφούρτη και από το Παρίσι». Τα γενέθλιά του θα περάσει στο Παρίσι με τους δυο του γιούς και τα 5 εγγόνια του.

Γερν Μπέντερ, Φριντερίκα Μαρξ/ dpa, Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ