– Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ως επί το πλείστον ανελεύθερη» χώρα και η θέση της επιδεινώνεται διαρκώς μετά την προσφυγή της στην τρόϊκα!
– Σήμερα κατατάσσεται στην 41η θέση στην Ευρώπη, με δυνατό σημείο της την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών και αδύνατα σημεία την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, την διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών της.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Στην 138η θέση υποχώρησε το 2015 η Ελλάδα στον “Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας”, που καταρτίζει το αμερικανικό κέντρο πολιτικών και οικονομικών μελετών και αναλύσεων “Heritage Foundation”, καθώς η χώρα μας, όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός, «έχασε τον έλεγχο» στην οικονομική και νομισματική της πολιτική.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα “Τhe Telegraph”, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ως επί το πλείστον ανελεύθερη» χώρα και η θέση της επιδεινώνεται διαρκώς μετά την προσφυγή της στην τρόϊκα, που υποστηρίζει, ότι προωθεί μεταρρυθμίσεις για να κάνει την χώρα αποτελεσματικότερη, με μεγαλύτερη διαφάνεια, πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, αλλά στην πραγματικότητα εισπράττει χρέη για λογαριασμό των βόρειων πιστωτών της χώρας.
Η Ελλάδα «έχασε τον έλεγχο» σε επίπεδο οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και τα capital controls, που περιόρισαν ακόμη περισσότερο την οικονομική ελευθερία
Η Ελλάδα έπεσε στην 138η θέση της κατάταξης, και βρίσκεται ανάμεσα στο Μπανγκλαντές και την Μοζαμβίκη, ακριβώς επειδή «έχασε τον έλεγχο» σε επίπεδο οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και τα capital controls, που περιόρισαν ακόμη περισσότερο την οικονομική ελευθερία.
Σε πιο στενό γεωγραφικό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση στην Ευρώπη, με δυνατό σημείο της την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών και αδύνατα σημεία την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, την διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών.
Η συνεχιζόμενη έλλειψη οικονομικής ελευθερίας έρχεται να προστεθεί στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ανταγωνιστικότητά της και στην πολιτική αστάθεια, επισημαίνει το “Heritage Foundation”, προσθέτοντας, ότι πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να γίνει ελαστικότερη η αγορά εργασίας και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.
“Πρώτο στην λίστα είναι το Χονγκ Κονγκ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι χώρες Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ιρλανδία, Εσθονία και Ηνωμένο Βασίλειο “
Σημειώνεται, ότι πρώτο στην σχετική λίστα έρχεται το Χονγκ Κονγκ, με την δεκάδα να συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιρλανδία, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως επισημαίνει σχετικά το “Heritage Foundation”, η Ευρώπη κατέστη λιγότερο ελεύθερη οικονομικά το 2015, με παράγοντες, όπως το κόστος των κανονισμών εργασίας και οι υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις να πλήττουν την ανάπτυξη.
Το αξιοσημείωτο στον δείκτη του 2016 είναι αυτή ακριβώς η σοκαριστική διαπίστωση της «ανελευθερίας», που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου σήμερα υπάρχει μία ελεύθερη ζώνη στα βόρεια, η οποία εκτείνεται γύρω από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, ενώ η Ελβετία βρίσκεται πάντα κοντά στην κορυφή, αλλά ασφαλής από τα «νύχια» των Βρυξελλών και την ρυθμιστική ασφυξία.
Κάπου μέσα σε αυτό το πρώτο μπλοκ βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Η Βρετανία κατόρθωσε να τερματίσει μπροστά από τις ΗΠΑ, στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, καταλαμβάνοντας την 10η θέση παγκοσμίως
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλες δύο «ομάδες» κρατών με σοβαρά προβλήματα: Μία φτωχή ομάδα στα ανατολικά, με εύθραυστο κράτος δικαίου και οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Όπως φαίνεται από τον δείκτη, οι χώρες της ΕΕ είναι κατά μέσον όρο λιγότερο ελεύθερες από άλλες χώρες με συγκρίσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα και επίπεδο ανάπτυξης.
Η χώρα, που φαίνεται να διαφοροποιείται εμφανώς, είναι η Βρετανία, η οποία άφησε, μάλιστα, πίσω τις ΗΠΑ στον “Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας”, κερδίζοντας τρεις θέσεις, με αποτέλεσμα να τερματίσει 10η παγκοσμίως.
Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στο γεγονός, ότι η χώρα μείωσε την φορολογία για τις επιχειρήσεις, ενώ η συνεισφορά του Δημοσίου στο ΑΕΠ συρρικνώνεται. Επιπλέον, στην Βρετανία είναι πολύ εύκολο να ιδρύσει κανείς μια νέα επιχείρηση και οι νόμοι, που διέπουν τα εργασιακά, είναι ελαστικοί.





