Ήταν η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση της ελληνικής Κοινότητας του Χάαρ. Γράφει η συνεργάτιδα της “Ε.Γ.” Ρένα Τσόγκα. Εντυπωσίασε η παρουσίαση ηθών και τελετών της ζωής των αρχαίων Ελλήνων και το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση της νεοσύστατης ελληνικής Κοινότητας του Χάαρ.
Ο “Σύλλογος Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού” της Βαυαρίας και η νεοσύστατη ελληνική Κοινότητα του Χάαρ συνδιοργάνωσαν από κοινού μιά εντυπωσιακή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Χάαρ, αφιερωμένη στο “μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας” παρουσιάζοντας στο κοινό αυτής της βαυαρικής γωνιάς και ένα πλούσιο ελληνικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, που ενθουσίασε τους Έλληνες και Γερμανούς προσκεκλημένους.rena1
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος του Χάαρ κ. Thomas Reichel και ο Έλληνας Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Βαυαρία κ. Βασίλειος Γούναρης.
Ο κ. Reichel, στον χαιρετισμό, που απηύθυνε στην εκδήλωση, τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίηση των Αρχών και των κατοίκων του δήμου Χάαρ για την ίδρυση της ελληνικής Κοινότητας στο Χάαρ, παρά τα προβλήματα, που υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο κ. Γούναρης χαιρετίζοντας την εκδήλωση, μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές της Ελληνίδας Γενικής Προξένου στο Μόναχο κ. Σοφίας Γραμματά, η οποία, λόγω ασθενείας, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη γιορτή. Ο Συντονιστής της ελληνικής Εκπαίδευσης, αφού συνεχάρη τους οργανωτές της εκδήλωσης, εξέφρασε την συμπαράσταση και τις ευχές του για την αποστολή και το έργο της νεοσύστατης ελληνικής Κοινότητας.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς υπήρξε η αναπαράσταση της αρχαίας τελετής του ιερού όρκου στον Ναό της Αγραύλου

Η εκδήλωση άρχισε με το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Θρακιωτών, τα μέλη του οποίου, με θρακιώτικες αλλά και νησιώτικες φορεσιές, μετέφεραν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου τα χρώματα, τα ακούσματα και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.
Για την μουσική διασκέδαση της βραδιάς φρόντισε το μουσικό σχήμα “Ηχοχρώματα” ενώ μέλη του “Συλλόγου Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού” της Βαυαρίας, καθώς και μέλη, μαθητές και μαθήτριες της ελληνικής Κοινότητας του Χάαρ παρουσίασαν διάφορες σκηνές από την ζωή των αρχαίων Ελλήνων, στα ελληνικά και στα γερμανικά.rena2
Το αποκορύφωμα της βραδιάς υπήρξε η αναπαράσταση της αρχαίας τελετής του ιερού όρκου στον Ναό της Αγραύλου, αφού προηγήθηκε η εκτέλεση του πυρρίχιου χορού από το χορευτικό τμήμα του “Συλλόγου Ποντίων Μονάχου και περιχώρων”. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο μεγαλοπρεπής αυτός πολεμικός χορός έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, ενώ, κατά τον θρύλο, χορευόταν από τον ίδιο τον Αχιλλέα και τους Μυρμιδόνες πολεμιστές του, ως προετοιμασία για την μάχη.
Μετά τον πυρρίχιο χορό, με το νταούλι να δίνει ρυθμό στον βηματισμό, μπήκε στην αίθουσα μιά ομάδα παιδιών από το Χάαρ, φορώντας αρχαίες ελληνικές φορεσιές, που αναπαρέστησαν το αρχαίο τελετουργικό της ορκωμοσίας, απαγγέλλοντας τον ιερό όρκο μπροστά στον «βωμό» της Αγραύλου. Ήταν, πράγματι, μια εντυπωσιακή και συγκινητική στιγμή αναβίωσης μιας σημαντικής τελετής των αρχαίων προγόνων μας.

Εντυπωσίασε η παρουσίαση εκδηλώσεων και ηθών από την ζωή των αρχαίων Ελλήνων

Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμη αφήγηση και περιγραφή 13 χαρακτηριστικών εκδηλώσεων από την ζωή των αρχαίων Ελλήνων, που εντυπωσίασαν το κοινό. Η περιγραφή αυτή, που συνοδευόταν και από έκθεση σχετικών εικόνων και φωτογραφιών, έγινε από μέλη του συλλόγου και αφορούσε τα “Αμφιδρόμια”, την “Εκπαίδευση”, τον “Αθηναϊκό Γάμο”, την “Εργασία Γυναικών στον Γυναικωνίτη”, την “Κηδεία στην Αρχαία Αθήνα”, τον “Πολιτικό Όρκο”, την “Εκκλησία του δήμου στην Πνύκα”, την “Επίσκεψη στον Ναό του Παρθενώνα”, την “Ψηφοφορία δια του Οστρακισμού”, το “Δημόσιο Συμπόσιο στην γιορτή των Εκατησίων”, την “Επίσκεψη σε άλλους ιερούς τόπους”, τις “Αθηναϊκές Τριήρεις”, και την “Πώληση αιχμαλώτων στην Αγορά του Κύκλου”.
Επίσης, κατά την διάρκεια της βραδιάς η κ.Τζένη Κωνσταντινίδη τραγούδησε τα τραγούδια της Σαπφούς «Αθάνατη Αφροδίτη» και «Ήρθε και τρύπωσε ο Ερμής», με μουσική των Ν. Ξυδάκη και Δ. Παπαδημητρίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό των Θρακιωτών και με μουσικοχορευτικό γλέντι, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι καλεσμένοι.

rena3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ