Η πτώση οδήγησε την μετοχή στην τιμή των10,74 ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους η μετοχή της “Deutsche Bank” έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της!
-Είναι πολύ πιθανό η τράπεζα να χρειαστεί άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο να επιβληθεί και “κούρεμα” καταθέσεων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αγριεύει ο γεωπολιτικός και οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, καθώς αυξάνονται οι αμερικανικές πιέσεις, προκειμένου να πληρωθεί το πρόστιμο των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιβλήθηκε στην γερμανική τράπεζα “Deutsche Bank”, γεγονός, που προκάλεσε πανικό στην Γερμανία, καθώς η μετοχή της τράπεζας αυτής κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά, συμπαρασύροντας στην πτώση της σχεδόν το σύνολο των τραπεζικών τίτλων και οδηγώντας ακόμη χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.
Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την γερμανική τράπεζα, ζητώντας το ποσό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να έλθει σε συμβιβασμό και να κλείσει την έρευνα, αναφορικά με τις πωλήσεις “τοξικών” ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο διόγκωσης της “φούσκας” της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime market).
Η τράπεζα είχε προχωρήσει τον περασμένο Ιούνιο στην πρόβλεψη, το πρόστιμο να φθάσει στο ύψος των 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο το ποσό, που ζητούν οι αμερικανικές Αρχές, είναι διπλάσιο!
Η μεγάλη «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά, που πραγματοποίησε η μετοχή της “Deutsche Bank” υπό τον φόβο, οι αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές να επιμείνουν στην πληρωμή του προστίμου των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω πώλησης τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν, οδήγησε την μετοχή στην τιμή των10,74 ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της.

Εάν η “Deutsche Bank” αναγκαστεί τελικά να πληρώσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, θα χρειαστεί άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο να επιβληθεί και “κούρεμα” καταθέσεων, λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές!

Η γερμανική τράπεζα, σε περίπτωση που δεν τα βρει με τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές και πληρώσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έλεγαν οι προβλέψεις της, θα χρειαστεί άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να επιβληθεί bail-in και, μάλιστα, λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές!
Η ελεύθερη πτώση για την μετοχή της “Deutsche Bank”, συμπαρέσυρε στο διάβα της σχεδόν το σύνολο των τραπεζικών τίτλων, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκε το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, με τις μετοχές γαλλικών και ιταλικών τραπεζών να υποχωρούν άνω του 3%.
Πτώση 1,55% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 340 μονάδες, με το σύνολο των κλαδικών δεικτών να τερματίζουν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με σημαντικές απώλειες.
Στο 2,19% οι απώλειες για τον DAX 30 στις 10.393, ο οποίος όπως ήταν φυσικό δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, με πτώση 1,32% για τον FTSE 100 στις 6.818 μονάδες, ενώ κατά 1,8% χαμηλότερα κινήθηκε ο CAC 40 στις 4.407 μονάδες.
Αναφορικά με φήμες, που κυκλοφόρησαν, ότι ζητήθηκε να παρέμβει στο ζήτημα αυτό η Γερμανίδα Καγκελάριος, εκπρόσωπος της “Deutsche Bank” τις διέψευσε, αναφέροντας, ότι “ο CEO, John Cryan, ποτέ δεν ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο να παρέμβει στην υπόθεση των ενυπόθηκων” και συμπλήρωσε, ότι “η τράπεζα είναι προσηλωμένη στο να λύσει όλα της τα προβλήματα μόνη της. Δεν υπάρχει, αυτή την στιγμή, ζήτημα αύξησης κεφαλαίου. Πληρούμε όλες τις ρυθμιστικές προϋποθέσεις”.

euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ