Κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού είναι η έντονη μετασεισμική ακολουθία, καθώς σημειώνονται συνεχώς δεκάδες μετασεισμοί.
Άγνωστα είναι τα χαρακτηριστικά του ρήγματος, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Ιωάννινα, ο οποίος «ταρακούνησε» ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.ioannina
Το κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού είναι η έντονη μετασεισμική ακολουθία. Όπως τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έχει μεταβεί στην πληγείσα περιοχή, από τις 23:14 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός μέχρι και τις 9:30 το πρωί της Κυριακής είχαν γίνει 150 μετασεισμοί!
Το ρήγμα, το οποίο έδωσε τον σεισμό, θεωρείται, όπως είπε ο κ. Λέκκας, «ανάστροφο ρήγμα» και μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει κανέναν άλλον σεισμό στην περιοχή.
«Δεν έχουμε ιδιαίτερα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά του ρήγματος» πρόσθεσε και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το φαινόμενο θα εξελιχθεί ομαλά.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, λόγω των τοπικών συνθηκών και δευτερευόντως εξαιτίας του ότι είχε μικρό εστιακό βάθος.
Προσδιορίζει δε το επίκεντρο του σεισμού 24χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε, ότι δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες ζημιές από το σεισμό.
Σημειώνεται, ότι ο ισχυρός σεισμός των 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου και έκανε τους κατοίκους σε Ιωάννινα και Κέρκυρα να φύγουν από τα σπίτια τους και σε πολλές περιπτώσεις να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ