Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, την αποκατάσταση της οποίας ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση.

Ακολουθεί η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Με χαρά και συγκίνηση εγκαινίασα την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, έργο που ανέλαβε και υλοποίησε με ιδιαίτερη φροντίδα το Ίδρυμα Ωνάση. Η ανάδειξη αυτού του χώρου, όπου ακόμη κυκλοφορεί το πνεύμα της μοναδικής καβαφικής ποίησης, αποτελεί μέγιστη προσφορά όχι μόνο στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας και στους Έλληνες μελετητές και λάτρεις του καβαφικού έργου, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, που αναγνώρισε στους στίχους του έναν μεγάλο ποιητή του 20ου αιώνα».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου ξεναγήθηκαν στην οικία από την υπεύθυνη του Αρχείου Καβάφη Μαριάννα Χριστοφή.

Επίσκεψη στο Βασιλικό Τετράγωνο και στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο Αλεξάνδρειας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αλεξάνδρεια, επισκέφθηκε τον χώρο ανασκαφής του Βασιλικού Τετραγώνου στους κήπους Shallalat.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου – Παπακώστα, η οποία την ενημέρωσε για το εύρημά της, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εκτίθεται στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο Αλεξάνδρειας, και το έργο των ανασκαφών.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο μουσείο και ξεναγήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια Wallaa Moustafa και την κυρία Λημναίου – Παπακώστα.

Συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αλεξάνδρεια, συναντήθηκε στο Πατριαρχείο με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

Η κυρία Σακελλαροπούλου εξήρε την προσήλωση με την οποία ο Πατριάρχης, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, φέρει εις πέρας την αποστολή του ως πνευματικός καθοδηγητής του ποιμνίου στην αφρικανική ήπειρο, αποτελώντας άξιο πρεσβευτή της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Τόνισε επίσης ότι η ελληνική πολιτεία εκτιμά την καθοριστική συμβολή του Πατριαρχείου στη διατήρηση της καλής επικοινωνίας με την αιγυπτιακή πλευρά.

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας απονεμήθηκε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας η ανώτατη διάκριση του Θρόνου, ο Μεγαλόσταυρος του Αγίου Μάρκου με αστέρι. Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε σε εκθεσιακό χώρο και στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου.

Την Πρόεδρο υποδέχθηκε στο Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος και Άνω Αιγύπτου Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Επίσκεψη στην Eλληνική Kοινότητα Αλεξάνδρειας

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προκειμένου να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου, μετέβη στα γραφεία της Eλληνικής Kοινότητας, όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Ανδρέας Βαφειάδης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστου Καβαλή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού ενημερώθηκε για τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, συνεχάρη τα μέλη των δύο κοινοτήτων που, παρά τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις, καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες για τη διατήρηση και μετάδοση των αρχών και αξιών του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο. Τόνισε ότι ανήκουν στα δυναμικότερα τμήματα του απόδημου ελληνισμού και τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα εξακολουθήσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στο ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι και επισκέφθηκε το Αβερώφειο Γυμνάσιο, τη Βιβλιοθήκη της Eλληνικής Kοινότητας και τον οίκο ευγηρίας «Μάννα».

Τέλος, η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο, όπου βρίσκεται το μνήμα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και πολλών Αλεξανδρινών ευεργετών, και κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τέλος, η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας από τον Διευθυντή, Καθηγητή Ahmed Abdullah Zayed.

Κείμενο-φωτογραφίες: Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ