OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα Καγκελάριος: “Η Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση – Δεν τηρούμε επαρκώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία”!

«Κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ευρώπη», δήλωσε μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Σήμερα έγινε αντιληπτό, ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει, πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση. Αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα», τόνισε ο κ.Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της Ε.Ε., οπότε πρέπει να βρει η Ε.Ε. ένα νέο όραμα».
Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, παραμένουν οι διαφορές για τα συγκεκριμένα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά τουλάχιστον μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

“Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική κρίση, όχι με την λογική του «ό,τι δεν είναι στη δικήν μου αυλή, δεν με αφορά»”

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι πρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει και Σύμφωνο Ανάπτυξης και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες, που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα.
Ενδεικτικά ανέφερε, πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα.«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή, όχι με την λογική του «ό,τι δεν είναι στη δικήν μου αυλή, δεν με αφορά».
Καταλήγοντας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε, πως στην Σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητήματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες και μπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι, που είχαν ξεχαστεί».

“Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην λειτουργία της Ε.Ε.”

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη», που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην λειτουργία της Ε.Ε.» ανέφερε στο Twitter ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, μετά την λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Εκπρόσωπος του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτηρισε την Σύνοδο ένα θετικό βήμα, τονίζοντας, ότι η Σύνοδος αυτή διεξήχθη «σε καλή ατμόσφαιρα».

Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ: “Η Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”!

Αφού ευχαρίστησε τον Σλοβένο Πρωθυπουργό για την φιλοξενία της συνεδρίασης, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Και οι 27, όπως είπε, συμφώνησαν, πως βρίσκονται σε μια κρίσιμη για την ήπειρο περίοδο, μετά το Brexit, ενώ συζήτησαν για ένα κοινό σχέδιο δράσης, ώστε η Ευρώπη να ανταπεξέλθει των δυσκολιών και να σταθεί πάλι στα πόδια της.
Για το μεταναστευτικό τόνισε, ότι θα πρέπει να διερευνηθούν συνεργασίες και με άλλους εταίρους, όπως η Τουρκία.
Η ίδια επεσήμανε ακόμη, ότι οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ενωση έως τον Μάρτιο του 2017.

“Δεν τηρούμε επαρκώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία”!

Οσον αφορά την μετανάστευση, υπογράμμισε, ότι στόχος είναι να σταματήσει ή να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Τουρκία και η Συμφωνία στην Βαλέτα και να διερευνηθούν δυνατότητες συμφωνιών και με άλλες χώρες – εταίρους, όπως η Τουρκία.
Σχετικά με την εσωτερική ασφάλεια, ανέφερε, ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως η άμυνα. «Οφείλουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος για το ζήτημα της τρομοκρατίας.
Παραδέχθηκε επίσης, ότι «δεν τηρούμε επαρκώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία» και υπογράμμισε τη μεγάλη ανεργία.
«Πρόκειται για κάποια πρώτα μηνύματα, ότι θα προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα», κατέληξε.

Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ: “Δείξαμε ότι μπορούμε, παρά το Brexit”!

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε, ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβας έδειξε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε..
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε, πως η Ευρώπη, παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σημείωσε ακόμη, ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “Θα δοθεί κατεπείγουσα βοήθεια 108 εκατομμυρίων ευρώ στην Βουλγαρία”!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στην Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια, ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ .
«Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε, όχι ως σημαντικό πρόβλημα για την Βουλγαρία, αλλά ως πρόβλημα της Ε.Ε.. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη» είπε ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβας.
Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε, ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της Ε.Ε. προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική Κυβέρνηση.

Βίκτωρ Όρμπαν, Ούγγρος Πρωθυπουργός: “Η Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει την μεταναστευτική πολιτική”!

«Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει την μεταναστευτική πολιτική, που ακολουθούν οι Βρυξέλλες», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στην Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ