-“Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι το μεγάλο αγκάθι για την Ελλάδα” – “Εντελώς αστάθμητος παράγοντας είναι η πολιτική αβεβαιότητα και η παντελής έλλειψη συναίνεσης στον ελληνικό πολιτικό στίβο”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως προς όσους επενδυτές σκέφτονται, έστω και αμυδρά, να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, απευθύνουν αμερικανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι και οίκοι αξιολόγησης, που επισημαίνουν, ότι η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας θα αργήσει να ολοκληρωθεί.

«Ξεχάστε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2016», επισημαίνουν οι ίδιοι, που υπολογίζουν, πως η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψή τους είναι, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί το νωρίτερο στο α’ τρίμηνο του 2017 και στην πλέον απαισιόδοξη, στο α’ εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές, ότι οι οίκοι αυτοί μεταφέρουν αυτούσιες τις απόψεις, τόσο του ΔΝΤ, όσο και του νυν οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ, αναφορικά, τόσο με το χρέος, όσο και με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

“Fitch” και “Moody’s” επισημαίνουν σε πρόσφατες εκθέσεις τους τον εντελώς αστάθμητο παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας και της παντελούς έλλειψης συναίνεσης στον ελληνικό πολιτικό στίβο

Ειδικοί οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν, ότι δεν είναι κάτι τυχαία η σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων των “Bank of America”, “Fitch” και “Moody’s”, που, σε πρόσφατες εκθέσεις τους, δεν παραλείπουν να τονίσουν τον εντελώς αστάθμητο παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας και της παντελούς έλλειψης συναίνεσης στον ελληνικό πολιτικό στίβο. Η κοινή τους στάση έγκειται στο ότι, μπορεί οι σχέσεις μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και δανειστών να έχουν βελτιωθεί, συγκρινόμενες με το α’ εξάμηνο του 2015, αλλά παραμένει μεγάλο ερωτηματικό, το κατά πόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ πιστεύει πραγματικά το πρόγραμμα, που εφαρμόζει, αλλά και πώς θα κατορθώσει να περάσει κάτι παραπάνω από επώδυνες μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

“Bank of America”: “Τίποτα δεν είναι ρόδινο για την ελληνική Οικονομία”

Ο πρώτος αμερικανικός όμιλος, που έσπευσε να στείλει το μήνυμα, ότι «τίποτα δεν είναι ρόδινο για την ελληνική Οικονομία, παρά τις ενδείξεις βελτίωσης», ήταν η “Bank of America”, με έκθεσή της στις αρχές Οκτωβρίου. Ο χρηματοπιστωτικός οίκος εκτιμά, ότι «η ελληνική οικονομία εφέτος θα σημειώσει κάμψη 1% και το 2017 θα σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμούς της τάξεως του 1,2%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,5% φέτος και στο 0,6% το 2017, ενώ το συνολικό έλλειμμα θα κλείσει στο 2,4% φέτος και στο 3,3% το επόμενο έτος».

Θέτει ως απόλυτα κομβικό σημείο -όχι μόνον για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά για την ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – την αντιμετώπιση του χρέους, υπογραμμίζοντας, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.

Όσο για την δεύτερη αξιολόγηση ξεκαθαρίζει, ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για εύκολη και γρήγορη ολοκλήρωσή της.

Οίκος “Fitch”: “Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πρώτο εξάμηνο του 2017”

Το πρώτο σοκ από την έκθεση του οίκου “Fitch” για την Ελλάδα – στις 11 Οκτωβρίου, δηλαδή αμέσως μετά το Eurogroup – είναι, ότι η οικονομία δεν πρόκειται να «τρέξει» το 2017 με ρυθμό μεγαλύτερο του 1,8%, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού (αλλά και σύμφωνα με την Κομισιόν) η εκτίμηση είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 2,7%!

Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τον “Fitch”, έγκειται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι. Παράλληλα εκτιμά, ότι η Κυβέρνηση διαθέτει αρκετά «μαξιλάρια» ρευστότητας ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και ως εκ τούτου μπορεί οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση να μην ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οίκος “Moody’s”: “Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι το μεγάλο αγκάθι για την Ελλάδα”

Αναλόγως απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο οίκος “Moody’s” σε έκθεσή του για την ελληνική Οικονομία, στις 14 Οκτωβρίου, διατηρώντας αμετάβλητη, τόσο τον «βαθμό» πιστοληπτικής αξιολόγησης (στο Caa3), όσο και τις προοπτικές της (σε «σταθερές»).

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, δεν διστάζει να υποστηρίξει, ότι ο κίνδυνος χρεωκοπίας έως το 2018 δεν έχει χαλαρώσει σημαντικά, χαρακτηρίζοντας ως «απρόβλεπτη την δυναμική, που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς η Κυβέρνηση έχει μία εύθραυστη πλειοψηφία, ούτως ώστε να κατορθώσει να περάσει, εγκαίρως, ορισμένες επώδυνες και μη αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον “Moody’s” ένα κομβικό σημείο -που μπορεί να οδηγήσει και σε χρεωκοπία – είναι ο Ιούλιος του 2017, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 δισεκατομμύρια σε ιδιώτες επενδυτές κατόχους ομολόγων και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ).

Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άποψης του ΔΝΤ, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 δεν μπορεί να επιτευχθεί, ακόμη και εάν καταβληθούν οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες και εκτιμά, ότι -εξαιτίας και του πολιτικού αναβρασμού, που υπάρχει στην Ευρώπη, λόγω εκλογικών διαδικασιών, το θέμα του χρέους μάλλον θα μείνει στο… ράφι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ