-Το ελληνικό λάδι, που είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, βρέθηκε να αναστέλλει σημαντικά την συσσωμάτωση αιμοπεταλίων, που ευθύνονται για τις θρομβώσεις και μπορεί να μας προστατεύσει από έμφραγμα ή από εγκεφαλικό!
Σύμφωνα με ελληνικά και ξένα επιστημονικά δημοσιεύματα, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ανώτερες από αυτές, που έχουν ελαιόλαδα άλλων χωρών και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από πολλές ασθένειες!
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα αυτά, αμερικανική επιστημονική μελέτη αποδεικνύει, ότι το ελληνικό ελαιόλαδο και ειδικά η κορωνέϊκη ποικιλία του, είναι το κορυφαίο στον κόσμο, ως προς τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς περιέχει σπάνιες και αποτελεσματικές θεραπευτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Κλινική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας της Καλιφόρνιας, που βασίστηκε σε συγκεκριμένο πείραμα και στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά εννέα υγιείς άνδρες, έδειξε, ότι το ελληνικό λάδι περιέχει σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα θεραπευτικές ουσίες, που υπάρχουν σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις ή και καθόλου στα ισπανικά και στα ιταλικά λάδια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες, κάτω από τις οποίες καλλιεργείται η ελιά στην χώρα μας, όπως είναι π.χ. οι κλιματικές συνθήκες, η σύσταση της καλλιεργήσιμης γης, ο ατμοσφαιρικός αέρας, το νερό κ.α.
Τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες δύνανται να μας προστατεύσουν από έμφραγμα ή από εγκεφαλικό!
Ειδικά, η ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία αφήνει ένα μικρό κάψιμο στο λαιμό και λανθασμένα θεωρείται ως ένδειξη υψηλής οξύτητας, θεωρείται πολύ ευεργετική για τον οργανισμό.
Τα ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. Οι εν λόγω χημικές ενώσεις παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δύνανται να μας προστατεύσουν από έμφραγμα ή από εγκεφαλικό. Μία εξ αυτών, η ελαιοκανθάλη, αναστέλλει το ίδιο ένζυμο, όπως ακριβώς κάνει η ασπιρίνη, μέσω της ιβουπροφένης, ή και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν την ελαιοκανθάλη φυσικό αντιφλεγμονώδες, βασιζόμενοι, όμως, μόνον στον δοκιμαστικό σωλήνα. Με την μελέτη, που έγινε για πρώτη φορά σε ανθρώπους, η επιστημονική έρευνα προχωρά, πλέον, παρακάτω.
Για το πείραμα στην Καλιφόρνια επελέγησαν τρία ελαιόλαδα, που διαφέρουν ως προς τις ολικές φαινόλες και τις δραστικές ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Επρόκειτο για ένα λάδι από κορωνέϊκη ποικιλία ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα άλλο από την ποικιλία Arbequina, με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου, που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Τα έλαια, που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά την συσσωμάτωση αιμοπεταλίων, που ευθύνονται για τις θρομβώσεις!
«Προτού ξεκινήσουν τις δοκιμές τριών κουταλιών (40 ml) από κάθε ελαιόλαδο με απόσταση μιας εβδομάδας, έγινε αιμοληψία στους εννέα εθελοντές» περιέγραψε ο κ. Προκόπιος Μαγιάτης, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε επιστημονικά στο πείραμα. «Αξιολογούσαμε δύο ώρες μετά την λήψη του ελαιολάδου τον αντίκτυπό τους στην λειτουργία των αιμοπεταλίων» εξηγεί ο ίδιος, «και τα έλαια, που είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά την συσσωμάτωση αιμοπεταλίων, που ευθύνονται για τις θρομβώσεις, σε αντίθεση με το λάδι, που είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολών».
Ο ίδιος αναφέρει, ότι από τα εννέα άτομα, που συμμετείχαν στο πείραμα, τα τέσσερα παρουσίασαν ισχυρή απόκριση μετά από δύο ώρες, όμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης και ότι τα καλύτερα αποτελέσματα προέκυψαν μετά την λήψη του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.
«Νέα εργαλεία, όπως η μέθοδος NMR ή η Aristoleo, που αποτελούν εφευρέσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη» ανέφερε η Ελένη Μέλλιου, υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Ελιάς στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.