Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στην περίπτωση, κατά την οποία δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2018 και θα είναι ανάλογα με την απόκλιση από τον στόχο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει έμμεσα, με σημείωμά του, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, την -υπό προϋποθέσεις- αποδοχή της πρότασης των δανειστών για την ψήφιση επιπλέον «προληπτικών» μέτρων, που θα εφαρμοστούν, στην περίπτωση, κατά την οποία δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018, αφού, παρά το ότι δηλώνει, πως δεν την αποδέχεται, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της αποδοχής της.
Συγκεκριμένα, όπως αναφερει το σχετικό σημείωμα, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις, που κατατέθηκαν, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους Θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα- “μαξιλαράκι”, που προτείνει το
Δ.Ν.Τ. και που θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνον εάν, δεν καλύψουμε τον στόχο του 3,5%, το 2018.

Η Κυβέρνηση φαίνεται, ότι, ενώ δεν αποδέχεται τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα, δεν τα αποκλείει κατηγορηματικά, συνδέοντάς τα με ένα συνολικό πακέτο!

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από τον στόχο. Για παράδειγμα, εάν υπάρξει μια απόκλιση της τάξης του 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα, αντί 3,5%) θα οδηγούσε σε λήψη πρόσθετων μέτρων, ύψους μόνον 0,3%.
Αυτά τα πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, που οι δανειστές ζητούν να αποφασιστούν από τώρα, ώστε, έαν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, να εφαρμοσθούν άμεσα, η Κυβέρνηση φαίνεται, ότι, ενώ δεν τα αποδέχεται τώρα, δεν τα αποκλείει κατηγορηματικά, συνδέοντάς τα με ένα συνολικό πακέτο, προκαλώντας, όμως, αντιδράσεις στον πολιτικό χώρο και αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!
Άλλωστε, είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά τέτοια μέτρα από τον «σκληρό» πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός, εάν στην Κυβέρνηση είναι πραγματικά σίγουροι, ότι θα υπάρξει τέτοια ανάπτυξη, που αυτά τα μέτρα να μείνουν αχρείαστα!

“Χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα”

Αναλυτικότερα, σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε στις 17 Απριλίου ενημερωτικό σημείωμα, που αναφέρει τα εξής:
“1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε, ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη, που μετέχουν στην διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη εβδομάδα.
2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει, ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

“Είναι προφανές, ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας και ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία, που να παραβιάζει κάτι, που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες”

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να φέρει στην Βουλή το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό.
4. Είναι προφανές, ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο», που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.
5. Είναι επίσης προφανές, ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους Θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές, ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία, που να παραβιάζει κάτι, που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.

“Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο», που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους”

6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις, που κατατέθηκαν, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους Θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα, που θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνον εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα, που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές Αρχές και, μόνον, αν το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα, που προτείνει το
Δ.Ν.Τ.. Και είναι ξεκάθαρο, ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από τον στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο», που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση την Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

vouli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ