Την ανάγκη επανασύστασης της συλλογικής ιστορικής μνήμης, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που το «αυγό του φιδιού» στην Ευρώπη προσπαθεί να σπάσει,  επισήμανε σήμερα  ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης από το Ηρώο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.

Ο ΠτΒ παραβρέθηκε στην επίσημη τελετή Μνήμης που οργάνωσε ο Δήμος Βιάννου στο Ηράκλειο της Κρήτης με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από τότε (14-16 Σεπτεμβρίου 1943) που ο γερμανικός στρατός κατοχής δολοφόνησε  401 πολίτες της περιοχής, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες, κατάκοιτους και ηλικιωμένους ενώ 461 ήταν συνολικά τα θύματα στα χωριά της Βιάννου την περίοδο της Κατοχής

Ο Ν. Βούτσης κατέθεσε στεφάνι ,εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στο Ηρώο του Ολοκαυτώματος και στο χαιρετισμό του τόνισε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία  οι φετινές εκδηλώσεις αυτής της επετείου. Υπογράμμισε ότι είναι αφορμή αυτές οι εκδηλώσεις  για  να δούμε ότι και στη σύγχρονη εποχή, τώρα, ξανά «το αυγό του φιδιού» προσπαθεί να σπάσει στην Ευρώπη,  σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, σε άξονες ολόκληρους και – με αφορμή και με πρόσχημα τις μεταναστευτικές και προσφυγικές  ροές-, να βγει το φίδι της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, των φιλοναζιστικών, φιλοφασιστικών αντιλήψεων και πολιτικών.

Και να σταθεί, είπε, και στα πόδια της μια σχολή αναθεωρητικής ιστορικής σκέψης που θέλει να δικαιώσει εβδομήντα χρόνια μετά, τους ναζί και τα εγκλήματα τους.

Είναι επίσης, συνέχισε, η συγκυρία τέτοια, που καθώς βγαίνουμε τυπικά από τις στενές δεσμεύσεις ως χώρα μετά από 8 χρόνια από τα μνημόνια,  η ίδια η κοινωνία μας έχει ανάγκη την επανασύσταση της συλλογικής ιστορικής μνήμης. Και τόνισε:

«Την επανασύσταση και τη θεμελίωση μιας κοινής κουλτούρας μνήμης, έτσι ώστε όλες οι νέες γενιές και οι  παλαιότερες να έρθουν σε επαφή μέσα από την αλήθεια. Κανείς δεν πρέπει και δεν έχει να κρύψει τίποτα,  από την ιστορία μας  και τα εγκλήματα  που έγιναν στη γερμανική κατοχή. Εδώ σ αυτόν τον τόπο, ξέρετε καλύτερα από μένα ότι χρειάστηκαν 39 χρόνια για να αναφερθεί πρώτη φορά, σε κλίμακα πανελλαδική η εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε εδώ. Το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου. Γιατί άραγε»;

Ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε στη συνέχεια,ότι οι σκόρπιες αλλά σαφείς διεκδικήσεις για το σύνολο των αναγκαίων γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων,  έχουν μπει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στις ράγες, για να υλοποιηθεί πραγματικά από την Ελληνική Βουλή, από την Ελληνική κυβέρνηση, από τις Ενώσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα, με κάθε μέσον, πολιτικό  διακρατικό, διακοινοβουλευτικό, νομικό, το σύνολο των επανορθώσεων γι’ αυτά τα εγκλήματα.

«Πέρασαν χρόνια, δεκαετίες λήθης, προσπάθεια για λήθη, προσπάθεια για αποπροσανατολισμό, προσπάθεια για να τεθούν «εκ ποδών» αυτού του τύπου οι πραγματικά αναγκαίες αποσαφηνίσεις σε όλη την Ευρώπη, από την ελληνική πλευρά» είπε χαρακτηριστικά  και συνέχισε:

«Το έχει κάνει πριν από εμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και από εδώ, το έχει κάνει  πρόσφατα και με άρθρο του στο ΑΠΕ, που έτυχε μεγάλης δημοσιότητας σε όλο το διεθνή Τύπο, , για τη νομική διεκδίκηση, το έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν από δυο εβδομάδες στην Κάνδαλο, το κάνω και εγώ ενώπιον σας, να σας πω ότι τους προσεχείς μήνες, δηλαδή μέσα στο 2018, το εξαιρετικά τεκμηριωμένο πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για το σύνολο, για όλες τις εκφάνσεις που οδήγησαν σε αυτά τα Ολοκαυτώματα των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων θα έρθει στη Βουλή, θα γίνει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και θα εισηγηθούμε και θα ψηφιστεί και η στρατηγική άμεσης διεκδίκησης και άμεσης δημοσιοποίησης στη βάση αυτού του πορίσματος».

«Πιστεύω πως όχι απλά είναι ώριμες οι συνθήκες, ήταν ώριμες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και καιρούς, τώρα πια έχουμε υποχρέωση, ηθική, ιστορική από κάθε πλευρά υποχρέωση και προς τους νεκρούς σας, τους νεκρούς μας, τους 461 εν προκειμένω εδώ, αλλά και προς όλη τη χώρα, προς όλες τις γενιές  και προς τη δημοκρατική Ευρώπη, να φέρουμε άμεσα αυτά τα θέματα στην επιφάνεια, να τα διεκδικήσουμε και να γίνει δυνατόν πραγματικά, να μην ξαναμπορέσει ποτέ,  ο Ναζισμός, ο φασισμός, να οδηγήσει σε τέτοια εγκλήματα» κατέληξε.

Γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ