«Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά το επίτευγμα εδώ στην Τασμανία όχι μόνο τιμά τους προγόνους μας και τη μνήμη τους, αλλά μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εθνική αναγνώριση».
Η Τασμανία κατέστη η τρίτη Πολιτεία στην Αυστραλία -μετά τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία- που αναγνωρίζει τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το διάδοχο κράτος της.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας -την οποία υπογράφουν η πρόεδρος, Esta Paschalidis και ο γραμματέας, Peter Stefanidis- η αναγνώριση των Γενοκτονιών, έγινε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Τασμανίας την Πέμπτη:
Μέλη της τοπικής Ελληνικής, Αρμενικής και Ασσυριακής Κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι του ANC (Armenian National Committee of Australia) – του Εθνικού Γραφείου Αυστραλίας και του Διοικητικού Συμβουλίου, βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής για την ιστορική ψηφοφορία.
 
Η πρόταση εισήχθη από τη βουλευτή, Lara Alexander (Bass). Αρκετά μέλη του Σώματος μίλησαν υπέρ της πρότασης, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, Jeremy Rocklife (εκλέγεται στο Braddon), η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Rebecca White (Lyons), η επικεφαλής των Πρασίνων Cassy O’Connor (Clarke), η βουλευτής Rosalie Woodruff (Franklin) και ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών Δρ Shane Broad (Braddon).
 
Η πρόταση που ψηφίστηκε αναγνωρίζει και τη σημαντική ανθρωπιστική συμβολή του λαού της Τασμανίας για την παροχή βοήθειας στα θύματα των Γενοκτονιών καθώς και τη σημασία του να θυμόμαστε τα εγκλήματα του παρελθόντος ώστε να διασφαλίσουμε ότι δε θα επαναληφθούν ποτέ ξανά.
 
Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την ιστορική διαδικασία ήταν ο Κώστας Αντωνιάδης (Kostas Antoniadis) που εκπροσωπούσε την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και ηγέτες της Ελληνικής Κοινότητας του Χόμπαρτ.
 
«Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά το επίτευγμα εδώ στην Τασμανία όχι μόνο τιμά τους προγόνους μας και τη μνήμη τους, αλλά μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εθνική αναγνώριση».
 
Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Κοινότητα της Τασμανίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της «σε όλους αυτούς που συνέβαλαν, καθιστώντας αυτό το γεγονός εφικτό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη της Κοινότητας που ήταν στο Κοινοβούλιο για να παρακολουθήσουν αυτή τη σημαντική απόφαση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μεγάλα κόμματα».
 
Ο σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δρ Παναγιώτης Διαμαντής ( Dr Panayiotis Diamadis) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψήφο των βουλευτών της Τασμανίας ως προς την αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας.
 
«Η σημερινή ψήφος τους αποδίδει ένα μέτρο δικαιοσύνης στα θύματα των Γενοκτονιών και την από καιρό καθυστερημένη αναγνώριση των προσπαθειών των Τασμανών να σώσουν απόρους επιζώντες».
 
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Daily Telegraph του Launceston διαφήμιζε μια συνάντηση του «Armenian Relief Fund», την Πέμπτη 8 Ιουνίου 1922, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Dr. L.L. Wirt.
 
Η συνάντηση συγκλήθηκε από τον δήμαρχο του Launceston, Albert William Monds. Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από το Ταμείο χρησιμοποιήθηκαν για επιζώντες της Γενοκτονίας που ήταν διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα, την Αρμενία, την Ιερουσαλήμ και τη Συρία.
 
Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο της Τασμανίας προσχωρεί στα κοινοβούλια της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας στην αναγνώριση των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, από τις πρώτες Γενοκτονίες του 20ού αιώνα.
Η αναγνώριση, ανέφερε το ανακοινωθέν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και την ηγέτης της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης απέτυχαν να χαρακτηρίσουν με ακρίβεια τις σφαγές των Αρμενίων ως Γενοκτονία.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Τασμανίας (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα Αγγλικά):
 
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΣΣΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 
– Η Βουλή: –
 
(1) συμμετέχει με τα μέλη της Αρμενικής, της Ασσυριακής και της Ελληνικής Κοινότητας της Τασμανίας στην τιμή της μνήμης των περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ανδρών, γυναικών και παιδιών και πάνω από 1 εκατομμυρίων Ασσυρίων και Ελλήνων που έπεσαν θύματα της πρώτης Γενοκτονίας του 20ού αιώνα.
 
(2) καταδικάζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων και όλες τις άλλες πράξεις Γενοκτονίας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ως την έσχατη πράξη φυλετικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής μισαλλοδοξίας.
 
(3) αναγνωρίζει και τιμά τις εξαιρετικές ανθρωπιστικές προσπάθειες της τότε νεοσύστατης
Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της Τασμανίας, για τα ορφανά και άλλους επιζώντες της Γενοκτονίας, οι οποίες δημιούργησαν μια περήφανη παράδοση διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών από την Πολιτεία μας.
 
(4) αναγνωρίζει περαιτέρω τη σημασία του να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από τέτοια σκοτεινά κεφάλαια στην της ανθρώπινης ιστορίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δε θα επιτραπεί να επαναληφθούν.
 
(5) καταδικάζει περαιτέρω και αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το πέρασμα του χρόνου ώστε να υπάρξει άρνηση ή διαστρεβλώση της ιστορικής αλήθειας της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων και άλλων πράξεων Γενοκτονίας που διαπράχθηκαν τον 20ό αιώνα.
 
(6) αναγνωρίζει τα 34 κράτη μέλη του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας) που έχουν επίσης αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.
 
Το ανακοινωθέν «κλείνει» με τις ευχές της προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, για «Υεϊαν κ’ευλοϊαν».

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
Για το ίδιο θέμα : GREEK HERALD : Tasmanian Parliament recognises Greek, Armenian and Assyrian genocides

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ