-Από 15% έως 40% του ετήσιου εισοδήματος θα πρέπει να ανέρχεται το ποσό των δαπανών σε αποδείξεις, ενώ για συναλλαγές, που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης για το «πλαστικό» χρήμα, οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις, που γίνονται με μετρητά.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν και τις αντίστοιχες αποδείξεις οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το 2016, σύμφωνα με την τελική πρόταση, που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών προς τους Θεσμούς, με το ποσοστό να φτάνει μέχρι και το 40%.
Πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρουν, ότι, σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η οποία εκτιμάται, ότι θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στον Μάρτιο, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις, που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους.xrimata
Όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ, όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Για συναλλαγές, που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης, οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις, που γίνονται με μετρητά

Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν, όμως, και μία ηπιότερη κλιμάκωση. Με την συγκέντρωση των αποδείξεων, οι πολίτες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.
Από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο, εφ’όσον γίνονται μέσω «πλαστικού» χρήματος ή μέσω e-banking. Για συναλλαγές, που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης, οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις, που γίνονται με μετρητά.
Εξαίρεση αποτελούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσοι είναι άνω των 65 ετών, για τους οποίους δεν είναι υποχρεωτική η χρήση «πλαστικού» χρήματος για την συγκέντρωση αποδείξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ