Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) με τίτλο «Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια», στις 22 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακροπόλεως (http://www.ekedisy.gr/teleti-vravefsis-1ou-mathitikou-diagonismou-2/)

Οι συμμετοχές ήταν πολλές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το υλικό από τον Διαγωνισμό θα εμπλουτίσει το Μουσείο Προφορικής Ιστορίας του ΕΚΕΔΙΣΥ (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/).

Η Επιτροπή Κρίσης που αξιολόγησε τις συμμετοχές αποτελείτο από τους: Θανάση Λάλα, δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Μαλαφάντη, Πανεπιστημιακό, Σήφη Μπουζάκη, Πανεπιστημιακό, Γιώργο Καρατάσιο, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Σταύρο Γρόσδο, Σχολικό Σύμβουλο, Χαράλαμπο Γεωργάκαινα, Εκπαιδευτικό. mathitikos diagonismos

Ανάμεσα στα σχολεία που βραβεύτηκαν και που αποσπάσματα της δουλειάς τους παρουσιάστηκαν στην Τελετή είναι:

Λύκεια: Μαθητής Κατωπόδης Βησσαρίων από το Β Ιδιωτ ΓΕΛ Γεννάδειος Σχολή, ΓΕΛ Πειραιά και οι μαθητές Γεώργιος Φερεντίνο και Ιωάννα Καιροφύλαξ, Α΄ τάξη Λυκείου Ροδίων Εκπαιδευτήρια.

Γυμνάσια: Το Μεγάλο Βραβείο μοιράστηκε η Α΄τάξη του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών και η μαθήτρια Γρηγοράκη Μαρία από το Γυμνάσιο Κρίτσας Λασιθίου. Βραβείο πήραν ακόμα η μαθήτρια Αποστολάκη Μαριάνθη από το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου Κρήτης.

Δημοτικά: Το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών και οι μαθητές Λήδα Δραγώνα, Γιώργο Πολύδωρα, Μαριαννίνα Σταθοπούλου, Δουβίκας Γεώργιος Φιλιππότης Αλέξανδρος, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας και ο μαθητής Ταχτατζής Αναστάσιος, το Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσας, το 3ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μηχανιώνας και οι μαθητές Τσουρούς Αθανάσιος, Βουτσάς Αθανάσιος, Μανιάτης Ιωάννης, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου και οι μαθητές Μιστριώτη Ιόλη, Βαλμά Νικολέτα, Κοντογεώργης Άγγελος, το 83ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και οι μαθητές Χλόη Ατζακά, Νεφέλη Κυριακίδου.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο η συγκίνηση ήταν περισσή. Σχολεία και μαθητές από όλη την Ελλάδα αλλά και παππούδες που μας αφηγήθηκαν παραστατικά και συγκινητικά για τα μαθητικά τους χρόνια, έδωσαν το παρών και μας ξαναθύμισαν δύσκολες εποχές για την παιδεία μας.

Μαζί μας οι παππούδες κ. Ροδίτης, από το Παλαιό Φάληρο, κ. Νταγιούκλας από Θεσσαλονίκη, κ. Ατζακάς από Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπακαλίδης Ιωάννης από Πάτρα, Χρήστος Γεωργίου από τον Αλίαρτο Βοιωτίας.

Την Τελετή έναρξης λάμπρυνε με την απαγγελία της η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου ενώ η χορωδία του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών τραγούδησε τα Μικρά Παιδιά. Η μαθήτρια του 1ου Λυκείου Αλίμου Κρίστη Μπασσάρη έπαιξε βιολί στο διάλειμμα.

Η Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ, Σχολική Σύμβουλος Ευαγγελία Κανταρτζή μίλησε για το μεγάλο όραμα της διάσωσης της ιστορίας της εκπαίδευσής μας αλλά και για την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην οδό Τριπόδων.

Δείτε το σχετικό βίντεο : http://youtu.be/0QbkEv5–RI

Στην τελετή βράβευσης παρόντες ήταν:

ο Αρχιμανδρίτης Χρυσοστόμου Κ. Παπαθανασίου, ως εκπρόσωπος της Αυτού Μακαριότητας, Του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου
ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βουλευτής Λασιθίου, Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης,

ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος,

ο εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λοβέρδου, κ. Νίκος Κασκαβέλης

η Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου,

ο βουλευτής του Σύριζα /ΕΚΜ Λαρίσης, Δημήτρης Γελαλής

η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου,

ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διοίκησης και Οικονομικών, Γιάννης Φωστηρόπουλος,

ο εκπρόσωπος του Δήμου Χαλανδρίου

ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγκάκης

ο Διευθυντής Σπουδών Α/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας

η υπεύθυνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας κ. Κατερίνα Χατζηπέτρου

ο εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Τριαντάφυλλος Οικονόμου

ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), Σχολικός Σύμβουλος Παναγιώτης Πήλιουρας.

η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε, Περιφερειακής Δ/νσηςΕκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, κ. Σοφία Χριστοπούλου

————————————————————————————————————-

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις συγκινητικές αφηγήσεις, ενώ τα δάκρυα δεν έλειπαν. Τα αποσπάσματα από τα βραβευθέντα βίντεο ακολουθούσαν οι ζωντανές αφηγήσεις των παππούδων.

Τα βραβευθέντα βίντεο θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης αλλά και στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΔΙΣΥ στο Μουσείο Προφορικής Ιστορίας της Εκπαίδευσης (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/)

Δείτε το σχετικό βίντεο: http://youtu.be/lH469LpLg9w

Λίγα λόγια για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού είναι ένας φορέας που έχει ως σκοπό την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, με την ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων. Eιδικότερα το Εθνικό Κέντρο έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταγραφή και διάσωση του σχολικού υλικού και των σχολικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια να ανασυνθέσει την ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της εκπαίδευσής μας.

Ο φορέας έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του μια πλούσια συλλογή από σχολικά βιβλία, τα οποία χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τριών (3) αιώνων. Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, ενώ πολλά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι συλλογές εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.

Το ΕΚΕΔΙΣΥ προχωράει στη δημιουργία «Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» με τη λειτουργία μιας μόνιμης έκθεσης της ιστορίας του σχολικού εγχειριδίου και της ελληνικής εκπαίδευσης εντός του μουσείου, η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε σχολεία και θα ενισχύεται με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, σκοπός μας είναι οι συλλογές να είναι ανοιχτές, αξιοποιήσιμες και προσβάσιμες σε όλα τα άτομα που θέλουν να εργαστούν ερευνητικά.

Το Μουσείο θα λειτουργήσει σε ένα πανέμορφο, τριώροφο, νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο, στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 23, στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας. Η θέση του Μουσείου (δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης και σε άλλα Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας) αλλά και οι στόχοι και οι δράσεις του, προσφέρουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και προβολής της χώρας μας και των πνευματικών της δημιουργημάτων όχι μόνο μέσα στην ίδια τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό (http://www.ekedisy.gr/category/mousio-scholikis-zois-ke-ekpedefsis/) .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ