OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για τις αρνητικές συνθήκες, που δημιουργούν στον χώρο η φημολογία και τα επικείμενα φορολογικά μέτρα, που απαιτούν οι πιστωτές.
-Φόβοι για αθρόες ακυρώσεις κρατήσεων και μεγάλο περιορισμό των συμβολαίων για το 2016.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μαύρα, βαριά σύννεφα σκιάζουν επικίνδυνα τον ελληνικό τουρισμό, μια από τις κυριότερες πηγές πλούτου της χώρας μας, δεδομένου, ότι αποτελεί το αντικείμενο για χιλιάδες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και τον τομέα απασχόλησης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας ζουν από τον τουρισμό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Παρόν της Κυριακής”, ο λόγος είναι, ότι οι πιστωτές της χώρας μας επιχειρούν να καταστήσουν την Ελλάδα μη ανταγωνιστική απέναντι στις χώρες τους και να στρέψουν το τουριστικό ρεύμα, που θα κατευθυνόταν στην Ελλάδα, προς άλλες χώρες.

Ήδη σημειώνονται ακυρώσεις, λόγω των φημών, ότι δεν έχουν χρήματα τα ΑΤΜ και οι συναλλαγές μπορεί να γίνονται σε άλλο νόμισμα

Αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε συγκεκριμένα, ότι οι δανειστές με τις απαιτήσεις τους να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, στόχο έχουν να μην είναι ανταγωνιστική η Ελλάδα απέναντι στις χώρες τους, κάτι που επιδιώκουν να κάνουν και με τον άλλο πλουτοπαραγωγικό τομέα της πατρίδας μας, την εμπορικη ναυτιλία.
Και ενώ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Παρόν της Κυριακής”, σε ανησυχητικά ποσοστά έχει ανέλθει ήδη η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια ως προς την οικονομική κατάσταση, με επικρεμάμενη την απειλή ενός Grexit, η επιμονή των δανειστών, να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, να πάει, δηλαδή, στο 23% και ταυτόχρονα να επιβληθεί φόρος πολυτελούς διαμονής στα top ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τέλος διαμονής στα νησιά, δημιουργεί μεγάλη αγωνία και αναστάτωση σέ όλους τους τομείς του ελληνικόπού τουρισμού, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση του εφετινού ελληνικού τουριστικού εισοδήματος.
Εάν υποκύψει η Κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών για τους φόρους αυτούς και ισχύσουν από το εφετινό καλοκαίρι, θα υπάρξουν πολλές ακυρώσεις και όσοι ξένοι έρθουν, θα περιορίσουν σημαντικά τα χρήματα, που θα ξοδέψουν. Ήδη σημειώνονται ακυρώσεις, λόγω των φημών, ότι δεν έχουν χρήματα τα ΑΤΜ και οι συναλλαγές μπορεί να γίνονται σε άλλο νόμισμα.

Οι τέσσερις λόγοι, που δυσχεραίνουν την σύναψη των τουριστικών συμβολαίων για την επόμενη χρονιά

Βαρύτατες, όμως, θα είναι οι επιπτώσεις και όσον αφορά τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά, που υπογράφονται από τώρα μέχρι το τέλος Ιουνίου μεταξύ των tour operators και των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, λόγω:
α) Της φημολογίας για χρεωκοπία, που καλλιεργείται και από τους ανταγωνιστές μας,
β) του…επαπειλούμενου Grexit, που δημιουργεί μιά πολύ αρνητική ατμόσφαιρα, στην οποία συμβάλλουν, δυστυχώς, και κάποιοι εντόπιοι Έλληνες πολιτικοί, που αποτελούν το “μακρύ χέρι” της Τρόϊκας,
γ) της αύξησης του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23%, όταν στην Μάλτα, στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Ιταλία και στην Ισπανία ο ΦΠΑ είναι 8% με 10% και
δ) του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Οι tour operators ζητούν χαμηλότερες τιμές και να μπει στα συμβόλαια ρήτρα «ανωτέρας βίας», ώστε να μπορούν να τα ακυρώνουν χωρίς καταβολή αποζημιώσεων

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι tour operators στις διαπραγματεύσεις με τα ελληνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ζητούν χαμηλότερες τιμές και να μπει στα συμβόλαια ρήτρα «ανωτέρας βίας» – εννοώντας την έξοδο από το ευρώ, τον περιορισμό των αναλήψεων από τα ΑΤΜ κλπ – ώστε να μπορούν να ακυρώνουν τα συμβόλαια, χωρίς να υποχρεούνται στην καταβολή αποζημιώσεων.
Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στην κρουαζιέρα, όπου το κλείσιμο συμβολαίων για την επόμενη χρονιά προχωρά με βραδύ ρυθμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ